Holo Audio Azure voorversterker

Als je de afgelopen tijd toch al in de Holo Audio flow zit, dan kan een mens net zo goed doorpakken. Nou had ik al op de site van Magna Hifi de Holo Audio Azure voorversterker zien staan en laten ze nou toevallig deze voorversterker beschikbaar hebben om eens te besnuffelen.
En zodoende heeft die Azure de afgelopen tijd hier in de set z’n kunstjes mogen vertonen. Niet onverdienstelijk kan ik je zeggen.

De Holo Audio Azure is in vergelijk met de Audio-GD Master 1 maar een heel klein kastje maar weegt toch nog een pittige 7 kg, wat niet zo heel verwonderlijk is: de behuizing is erg stevig en er woont een fikse trafo in de Azure. Het is allemaal weer erg netjes afgewerkt zoals de andere apparaten van dit merk.
Op de voorzijde vind je een matrix display welke in lichtsterkte in een 5-tal stappen is te dimmen tot helemaal uit aan toe. Links van het display zijn een tweetal hoofdtelefoon aansluitingen te vinden, één voor een 4-polige stekker en één voor een standaard 6,3mm stekker. Deze uitgangen zijn naar behoeven in Low Resistance- als High Resistance modus te schakelen, dus geschikt voor hoofdtelefoons met lage- dan wel hoge impedantie.
Rechts naast het display zit de volumeregelaar die loopt van 36 tot 100dB en tevens dienst doet als druk-/draaiknop om een paar zaken in te stellen, zoals input keuze en keuze voor de outputs (hoofdtelefoon L of H modus of pre-out).
Aan de achterzijde vind je zoals gebruikelijk de net-entree met schakelaar en zekeringhouder. In het midden één XLR- en één RCA input die als separate inputs werken en rechts daarvan de XLR- en RCA output die tegelijkertijd actief zijn. Dat moet in mijn set ook want ik stuur zowel de Audio-GD Master 3 eindversterker als de actieve modules  van de Xanadu HRS80 luidsprekers.

Onder de motorkap is het zoals altijd bij Holo Audio weer smullen, want zo onwijs netjes gebouwd. Een ruim bemeten voeding met een fikse ringkerntrafo en onderdelen zoals Mundorf Silver Gold condensatoren, niet de eerste de beste dus.
Qua versterker techniek is deze Azure wel weer een aparte qua opbouw. Deze is namelijk volledig discreet en bestaat per kanaal uit 1 module voor buffering en 1 module voor versterking, en dat per fase, dus 4 stuks per kanaal. Voor het linker- en rechter kanaal bij elkaar dus 8 modules. Aangezien er 50 transistoren op één module zitten, zijn dit in totaal 400 transistoren! Met deze techniek claimen ze een superieure lineariteit, snelheid en hoge bandbreedte.

Praktische integratie in de set is een eitje, kwestie van kabels inprikken, input en output instellen en het werkt gewoon, zo simpel kan het zijn. En ding was wel opvallend en dat is dat de volumeregeling niet helemaal naar 0 kan. Onder de 36dB tovert de Azure MIN in beeld om nog steeds  muziek door te geven. Ik ben er nog niet achter wat dit voor doel dient, maar kan bij hoog rendement luidsprekers wel eens te hard zijn. Ik begreep van Jos van Magna Hifi dat dit eventueel is aan te passen.
Het werkt verder allemaal feilloos en is het na aansluiten op de bank neer ploffen en met de bijgeleverde en fraai uit aluminium opgetrokken afstandsbediening het volume regelen.

Na een paar dagen dag en nacht aan te hebben gestaan kan er wel een goed oordeel worden geveld over de klankmatige eigenschappen van de Azure. Overall gezien is het klankbeeld van de Azure mooi open en ruimtelijk en iets pittiger dan de Audio-GD Master 1.
De  timbre is uitstekend waardoor een zeer natuurlijke klank, instrumenten tonen hun materialen prima, hout klinkt als hout en koper als koper. Instrumenten zijn heel fraai gescheiden en staan mooi op hun plek in het geluidsbeeld, evenals stemmen die netjes vooraan klinken als dat moet of wat meer naar achteren geplaatst bij bijvoorbeeld achtergrond zangeressen/zangers. Ook de timing is geweldig, de Azure klinkt “sneller” dan de Master 1, welke net even meer laid-back klinkt maar met behoud van detail, het is meer zijig.
Dat de klank iets pittiger is vind je vooral in het mid-hoog terug, vrouwenstemmen die op het randje van sissen zitten, maar ook bekkens die lekker fel worden.
Wat ik bedoel voor de genoemde stemmen is goed te horen bij het nummer Running Away From You van Sara K’s album Waterfalls. Je wordt daar getrakteerd op een enorme ruimtelijkheid maar het slisje in haar stem is met de Azure net even meer geaccentueerd.
Ook Liberty van de Noorse zangeres Anette Askvik wordt bij dit soort luistersessies steevast van stal gehaald en ook daar is dit goed te horen. Het is overigens geen negatieve eigenschap, het accent is ligt daar alleen wat zwaarder op. Wellicht in een hele pittige set kan het wat teveel zijn, in een wat meer timide set een zegen.
Het laag is bij de Azure voller en ronder dan bij de Master 1. Die laatste is een fractie slanker maar heeft iets meer gelaagdheid in het laag. Op nummer 3 Guys Named Schmo van Rob Wasserman met Les Claypool & Jay Lane op het GRP album Sounds of 94 is een lekker staaltje bas te beluisteren en prima om de gelaagdheid te beoordelen. Zoals aangegeven is de Azure hier wat ronder in dan de Master 1 waardoor de gelaagdheid net even iets inboet. De Xanadu HRS80 is gelukkig uitgerust met actief laaf, dus een dB’tje of 2 eraf doet dan veel goed, maar dat is eigenlijk proberen een karakter eigenschap op lossen met een volume aanpassing.

Al met al is de Holo Audio Azure een erg genietbare voorversterker, mooi klein. prima gebouwd en met erg fijne klank. Qua prijs is de Azure €200 duurder dan de Master 1. Als ik de keuze zou moeten maken tussen de Holo Audio Azure en de Audio-GD Master 1 zou dat nog niet zo makkelijk zijn. Het pittige van de Azure geeft bij sommige muziek een mooie extra kick, bij andere opnames is het meer laid-back karakter van de Master 1 weer erg fijn.
Als ik de Master 1 niet had gehad en voor een aanschaf nu een keus tussen deze twee voorversterkers zou moeten gaan maken, zou de Azure best wel in mijn set gerust mogen wonen…..

Productpagina Holo Audio Azure

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY DAC Level 2
Holo Audio Azure voorversterker
Audio-GD Master 1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Purecable linkMSTR RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *