Holo Audio Spring DAC Level 1

Een relatief nieuwe speler op de Nederlandse DAC markt is Holo Audio. Via Magna Hifi was ik in de gelegenheid gesteld om de Spring DAC Level 1 van dit Chinese merk aan de tand te voelen, waarvoor veel dank heren!

De Level 1 is de instap DAC maar dit is niet aan de buitenzijde te zien. Identiek aan de Level 2 en 3 en buitengewoon mooi afgewerkt Ik ben al een tijd gewend aan de Audio-GD dac’s maar de afwerking van de Holo Audio apparatuur is van een andere orde. Ook de binnenzijde is erg fraai opgebouwd. Hele fraaie printen, alles zit netjes recht en ziet er onwijs verzorgd uit.
Een “normale” dac betreft meestal een of meerdere chips met elektronische schakelaartjes en bijbehorende vervorming. Bij deze Holo echter betreft het een R2R Ladder DAC en is volledig discreet opgebouwd. De ontwerper heeft daarnaast een uniek lineair compensatie netwerk ontworpen om eventuele afwijkingen te elimineren. De Spring DAC heeft niet een maar liefst tweeR2R DAC’s aan boord, namelijk één voor PCM en één voor DSD.

Aan de voorzijde vind je een dimbaar display waar informatie te zien vat als de samplerate van het afgespeelde nummer maar ook de actuele keuze bij omschakelen van de diverse modi. Om meteen met het omschakelen te beginnen, met de “Oversampling” toets kun je schakelen tussen OS (OverSample), OS DSD en OS PCM en NOS (No OverSample). Erg handig want bij de Audio-GD moest dit met jumpers onder de deksel ingesteld worden. Met de meest rechter toets kun je schakelen tussen de diverse ingangen achterop de Spring. Op die achterzijde vind je een AES, 2x Coaxiaal, optisch en I2S (via HDMI). Daarnaast een tweetal uitgangen, namelijk RCA en XLR.

Ik was erg nieuwsgierig hoe deze fraai gebouwde DAC zou klinken ben de eerste luistersessie gisteren met een koud apparaat zo uit de doos begonnen. De oversampling keuze als eerste op OS. Nou, dat viel niet erg mee. Vergeleken met de Audio-GD NOS7 klonk het wel ruimtelijk maar wel wat dun. Mhhh, ik had toch echt op iets meer gehoopt, maar het werd laat en heb alleen nog tijdens een film wat geluisterd maar de betreffende film had zodanig slecht geluid aan boord dat dat weinig meer met hifi te maken had. Morgen beter…..

Vandaag kon ik niet wachten tot de “einde werkfluit”ging. Snel naar huis, alles aanslingeren en op de bank ploffen. De DAC was op standby (maar wel op spanning) blijven staan en dat scheelde bij de eerste klanken al een jasje met gisteren.
Eerst maar eens overschakelen naar NOS modus. Het muzieksignaal slaat in deze modus de hele oversampling stage over en wordt direct gevoed aan de discrete R2R DAC.
En dat scheelt een wereld in vergelijk met OS zeg, meer body, vloeiender en minder piekerig. De ruimtelijkheid was gelukkig gebleven en dat terwijl NOS vaak wat “duffer” kan klinken. Maar 100% tevreden was ik nog niet. Toen schoot me de HDMI kabel te binnen, de Audioquest Pearl hing er aan en die kan wel eens wat pieken en ielig klinken, geheel afhankelijk van de gebruikte set. Op de Audio-GD NOS7 doet ie het prima, maar het is nu blijkbaar geen goede match met de Holo Audio Spring DAC. Dus met gezwinde spoed de Audioquest Carbon er aan geknoopt (wie wat bewaard heeft wat) en ja hoor, daar viel al een deel op z’n plek. Ik had niet kunnen vermoeden dat de kwaliteiten van deze Carbon nog eens aangetoond zouden worden!
Ook het laag nog een dB’tje bijgesteld (lang leve actief laag) en toen was het tijd om met een open mond naar de muziek te luisteren. Alles was goed, ofwel magie, kippenvel en nog meer van dat!

Het algehele beeld is zeer breed en diep, ofwel prachtig ruimtelijk. Dat is bijvoorbeeld te merken als je uit het midden van de luidsprekers zit te luisteren en toch een geluidsbeeld hoort wat ruim de hele breedte van de set beslaat.
De DAC ontrafelt zeer veel kleine details maar laat de natuurlijke klank van instrumenten en stemmen perfect in takt. Snaarinstrumenten klinken bijvoorbeeld lekker pittig, staan scherp afgebeeld en klinken mooi lang uit.
Ook de rust tussen de klanken is mooi “zwart”, een eigenschap die voor velen wat zweverig overkomt maar als je eens hebt ervaren bij een goede set, is dat een erg fijne eigenschap en geeft rust in het geluidsbeeld.

Tja, Sara K’s Runnig Away From You van het album Waterfalls draai ik zo’n beetje grijs tijdens testperiodes. Maar dat maakt wel dat ik het nummer erg goed ken en weet hóe het kan/moet klinken.
Nou, op de huidige set met deze Holo Audio Spring DAC klinkt het onwijs goed. Het nummer blinkt uit in ruimtelijkheid, maar zo fraai als met deze DAC had ik niet eerder gehoord, heel bijzonder.
De stemmen staan mooi stabiel in de ruimte met veel lucht eromheen en de gitaar aanslagen prachtig afgebakend en uitklinkend. Ook het laag is goed onder controle, vol, mooi gelaagd en erg goed te volgen.


Het nummer Night Sweats van Larry Carlton’s album Sapphire Blue is een pareltje en heel fraai opgenomen. Larry’s prachtige gitaarwerk met lekker subtiel klinkende bekkens en het orgel op de achtergrond. Als de blazers hun partij doen is het feest compleet. De Spring DAC weet dit muziekstuk met enorm veel ruimte, detail en kwaliteit aan de rest van de set aan te bieden!


Uiteindelijk passeren natuurlijk alle testnummers de revue en de Holo Audio Spring DAC Level 1 stelt eigenlijk nergens teleur en je wordt telkens weer verrast door de enorm ruimtelijke weegave. En dan alleen nog maar met de wav’s en flac’s die ik speel. Het DSD gebeuren is niet eens aan de beurt gekomen.
En vergis je niet, het is best een opgaaf om het op te nemen tegen een merk als Audio-GD. Maar deze “kleine” zeer goede DAC klaart dat klusje met verve. Er zijn ook nog de Level 2 en 3 types, telkens weer een stap beter door betere componenten zoals Jensen caps in de voeding tot een trafo uit zilverdraad aan toe voor de Level 3! Deze Level 3 versie is onderweg en ben benieuwd naar wat dit nog meer zal brengen.

Na de inspeel periode zal deze Level 1 DAC alleen maar beter worden, dit neemt volgens de fabrikant zo’n 300 uur in beslag. Dat wordt dus nog wat: van harte aanbevolen!

Pruductpagina Magna Hifi

Gebruikte apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Van den Hul The Cloud T3 luidsprekerkabel
Siltech 550i XLR interlink
Audioquest Carbon HDMI kabel (voor I2S)

Bladwijzer maken Permalink.

4 reacties

  1. Een ideale combinatie met de Singer SU1 converter: de USB op de Spring is niet helemaal topklasse, maar met de Singer is dit verholpen – USB naar de Singer, en dan een zo kort mogelijke HDMI kabel voor ‘I2S’ – klinkt voortreffelijk – ook met klassieke muziek!
    Mijn ‘Spring’ is de versie 2.

  2. Nice Rene! Vroeg me af: 300 uur inspelen voor een DAC? Waar zit um dat in?

    • Tja, da’s een item waar al vele letters over zijn geschreven. Ik heb vaker apparatuur gehoord die zo koud uit de doos minder fijn klinken dan na een uurtje opwarmen. Waar dat precies door komt dus welke componenten in de keten dit verschijnsel veroorzaken, pff, kan het je niet uitleggen. Misschien ligt het wel aan je oren in plaats van de apparatuur.
      De fabrikant gaat sowieso aan de veilig kant zitten met die 300 uur: als ie daarna nog speelt is het in ieder geval niet stuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *