Mano Music streamer

mag_i2sDe mannen van Magna Hifi, ja die van Audio-GD en zo, zitten niet stil. Onlangs wist Jos te melden dat ze bezig zijn met een eigen streamer te ontwerpen met een HDMI I2S uitgang om rechtstreeks op een comptabele DAC aan te sluiten, in hun geval vaak een DAC van Audio-GD.
Gisteren heb ik samen met Jos in huize AudioEnZo de streamer uitgebreid beluisterd in combinatie met de Audio-GD Master 7 DAC.

De Mano Music streamer is gebouwd in een mooi zwaar kastje en zit boordevol techniek. Wat feiten op een rijtje:

Technologie:

  • Raspberry Pi 2
  • Besturingssysteem met Hifiberry drivers en Linux 4.x benodigd (bijv. piCoreplayer of Volumio)
  • 2 extreem low-jitter oscillatoren voor 44.1/88.2/176.4 en 48/96/192kHz sample frequenties
  • Ultra low noise shunt regelaars voor oscillatoren
  • Ultra low noise shunt regelaars voor digitale audio circuits
  • Ultra Low Noise lineaire voeding
  • 2 stuks originele Toshiba 2SC5200 en 20.000 uF power condensatoren
  • Hoge kwaliteit R-core transformator
  • Gescheiden voedingslijnen voor Raspberry en digitaal audio circuit
  • Volledig her-klokte HDMI I2S Audio-GD comptabele high-end output
  • Aluminium kast (in lijn met Audio-GD, grootte ong. zoals de DI 2014)

Eigenschappen:

  • High-end kwaliteit: bit perfecte weergave
  • Sample frequenties: 44,1/16 t/m 192/24 bit PCM formaten (ondersteuning tot 384kHz/32-bit)
  • Ondersteunt DSD met DSD-over-PCM (note: nog niet getest)
  • FLAC, WAV, MP3, AAC, ALAC, PLS ondersteuning
  • Muziek bibliotheken op Samba, NFS en USB drives
  • Webradio ondersteuning
  • Spotify
  • LAN ondersteuning
  • Wifi ondersteuning
  • Bediening en setup mogelijk via geïntegreerde Webinterface via PC, Smartphone, Tablet
  • Airplay ondersteuning
  • Ramplay ondersteuning

Ofwel een beste lijst mogelijkheden. Je zou bedenken dat het dan wel eens lastig zou kunnen worden om de boel aan de praat te krijgen, maar niets was minder waar. De voedingskabel erin, netwerkkabel erin, de HDMI kabel tussen de streamer en de DAC erin pluggen, de prik erop en na een minuutje opstarten van de Raspberry Pi klinken er een paar toontjes en de set is klaar voor gebruik. Zo simpel is het. Via de tablet kan je vanaf dat moment via een programma zoals BubblenPnP naar hartenlust vanaf je NAS naar de streamer muziek sturen.
De streamer is ook via een webinterface te benaderen. Aldaar kom je in het Volomio programma. Daar kun je diverse parameters aan passen, je bibliotheken beheren maar ook Webradio gebruiken en Spotify inhoud afspelen.

Tja, en dan waar het om gaat, hoe klinkt dat nou. De Master 7 was bij mij al bekend, echter er zijn in de tussentijd wel wat instellingen inwendig door middel van wat jumpers verandert. In mijn schrijfsel over de Master 7 samen met de BlueSound Node I2S schreef ik over het zeer directe geluid, een beetje “in your face” effect, wat ik niet zo heel prettig vond. Dat zou met de nieuwe instellingen beter moeten zijn.
De eerste klanken laten al duidelijk horen dat er behoorlijk verschil is met de door mij gelouterde Cambridge 851N. De Magna I2S/Master 7 combinatie klinkt fraai open en geeft een opvallend breder beeld. De muziek klinkt zeker minder direct dan de vorige ervaring met I2S en past mij absoluut beter.
De gelaagdheid van alle muziek is erg goed, het laag loopt mooi diep door en is goed te volgen. De bongo’s op Patricia Barber’s Black Magic Woman staan mooi strak omlijnt in de ruimte en de attack op de vellen is erg fraai. Ook stemmen staan mooi afgetekend in de ruimte. Het is ook hier weer bizar te horen hoeveel details in sommige opnames zit, heerlijk om te ervaren.
Een erg lekkere ritmische nummer is Spellbinder van Lee Ritenours album Smoke ‘n’ Mirrors. Ook hier is een erg mooi het zeer goede ritme te horen en het gitaarwerk staat fraai tussen de luidsprekers. Wat je dan vergeet is dat je naar een opname zit te luisteren, de muzikanten staan gewoon voor je neus lekker muziek te maken.
Uiteraard is Sara K’s Running Away From You van het album Waterfalls een paar keer gedraaid en de diepte en fijne klanken worden geweldig mooi weergegeven. Ook de snaren in Nils Lofgren’s Keith Don’t Go van het album Acoustic Live klinken ragfijn en zeer echt!

Het is wat lastig te bepalen wat de kwaliteit nou bepaald van deze set. De Master 7 is natuurlijk een ijzersterke DAC maar vlak de invloed van een streamer natuurkijk niet uit. Neem de Auralic en andere high end streamers. In die klasse moet je wel denken met Magna I2S, zeker als je de kwalitatief meer dan uitstekende voeding maar ook de gebruikte klok, die wellicht nog belangrijker is, in ogenschouw neemt. En wellicht is ook hier het geheel meer dan de som der delen!

Na de sessie hebben we de 851N weer geplaatst en een aantal nummers opnieuw gedraaid. Waar de diepte niet zo veel anders is, wordt het geluidsbeeld smaller weergegeven. De hoogoutput is iets minder sterk, de ragfijne details zijn er, je mist niets maar ze vallen minder op.
Al met al een erg sterke performance van deze Magna Mano /Master 7 combinatie waarbij ik het sowieso erg knap vind dat iemand “zomaar even” zo’n soort hoge kwaliteit streamer kan bouwen, dus ik zou zeggen: chapeau en we gaan hier zeker meer van horen!

PRODUCTPAGINA MANO MUSIC STEAMER

Een greep uit de gebruikte muziek:
leeritenoursmoke Sara K - Waterfalls Acoustic Live - Nils Lofgren - (1997) 536rev1[1]

Verder gebruikte apparatuur:
Audio-GD Master 10 versterker
Xanadu HRS52BA luidsrekers
Cambridge Audio Azur 851N netwerkspeler
Van den Hul The Cloud Hybrid luidsprekerkabel
Siltech 550i XLR interlinks
Supra LoRad netsnoeren

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

  1. Leuk om te lezen dat de jongens van MagnaHifi weer een top product in handen hebben, indrukwekkend dat het ook nog eens van hun eigen handen komt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *