Pink Faun IL-2 I2S interlink

Na een paar maanden geleden de Pink Faun IL-1 HDMI interlink beluisterd te hebben was nu de IL-2 versie van hetzelfde merk aan de beurt. Op de Holo DAC werkte de IL-1 TTL generatie perfect, op de Audio-GD R2R 7 niet, die heeft een kabel nodig die LVDS ondersteunt.
Uiterlijk hebben ze absoluut overeenkomsten. Het meest kenmerkende zijn de 4 aparte strengen die met een milde slag in elkaar zijn gedraaid. De IL-2 is echter beduidend dunner en lichter, maar daardoor wel beduidend makkelijk te hanteren. Ook de vergulde HDMI stekkers zijn van een iets lichtere soort, zonder dat als een kwaliteitsoordeel te willen kenmerken.

Zoals gezegd, makkelijker te hanteren dus het aansluiten is een eitje, de kabel laat zich gemakkelijk van apparaat naar apparaat geleiden. In dit geval van de Mano Music Streamer naar de Audio-GD R2R 7 DAC.
Bij de andere Audio-GD DAC’s welke ik heb beluisterd en dan specifiek met de Pink Faun IL-1, zoals de magnifieke Audio-GD HE-7 DAC, was al opgevallen dat deze DAC’s gevoeliger zijn voor verschillende HDMI kabels. Er zijn daardoor meer of beter gezegd duidelijker klankverschillen te horen in de kabels dan met de Holo Spring DAC’s.
Zo ook met de Audio-GDR2R 7 want na het aansluiten van de Pink Faun IL-2 was dan ook direct de familierelatie met de IL-1 te horen. Een fikse toename in afbakening van stemmen en instrumenten, wat resulteert in meer ruimte, meer lucht in de weergave, erg lekker.

Er zijn dus duidelijke overeenkomsten in de weergave via de IL-2 in vergelijk met de IL-1. Waarom zo je dan een IL-1 kopen, die is immers twee keer zo duur? De Pink Faun IL-1 heeft echter wel meerwaarde, niet alleen in aanschafprijs maar wel degelijk ook in de weergave. Qua detail en afbakening van stemmen en instrumenten zijn ze best aan elkaar gewaagd alhoewel de IL-1 verder gaat in oplossend vermogen. Maar er is één eigenschap waarmee de IL-2 voorbij wordt gelopen door de IL-1 en dat is kracht. De klappen op een drum, de vooral felle aanslagen op een gitaar, het aanzwellen van een orkest, met de Pink Faun IL-1 is dat intenser, meer power! In vergelijking klinkt de IL-2 wat dunner.
Tja, wat zou je moeten kiezen? Dat ligt natuurlijk aan de opbouw van de set, maar in de meeste gevallen zal de IL-1 de beste keuze zijn. Maar budget technisch, is de IL-1 dan echt twee keer zo goed als de helft kostende IL-2? Da’s best een lastige en omdat goed te bepalen moet je beide kabels toch echt gaan uitproberen in je set. De kans is groot dat je tijdens het vergelijk wel om gaat en pak je de IL-1 mee, maar “met deze Pink Faun IL-2 blijven zitten” is vooralsnog geen straf. Wat mij betreft een echte aanrader voor een I2S verbinding in combinatie met een de iets smallere beurs.

Pink Faun IL-2 is niet meer leverbaar!

Gebruikte apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Xanadu LS80 luidsprekerkabel
Van den Hul Thunderline XLR
Audio-GD R2R 7 DAC
Pink Faun IL-2 I2S HDMI interlink

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *