Purecable netMSTR

Purecable heeft een nieuwe kabel in de Master Serie (MSTR) uitgebracht,  de netMSTR en zoals de naam als een beetje verraad is dit een netwerkkabel. De kabel verschilt op een aantal punten met de netHQ V2 welke al een tijdje in mijn set zit geknoopt.
Terwijl de netHQ V2 is opgebouwd uit verzilverd OFC koper, is de netMSTR opgebouwd uit massieve PC-Triple C aderparen, welke zijn maximaal zijn afgeschermd met koperfolie. Er is specifiek voor koperfolie gekozen omdat dit de tonale eigenschappen van de kabel niet beïnvloed.

In een audio-netwerkketen is het van belang dat de beste kwaliteit netwerkkabel in het laatste deel van de keten komt, dus daar is de netMSTR dan ook geplaatst, alhier tussen de SOtM sHN-10G switch en de sMS-200ultra netwerkspeler.
De afscherming van deze kabel is aan één zijde aan de connector aangesloten, de andere zijde is zwevend. De zijde waar de afscherming wèl aan de connector is aangesloten moet gebruikt worden aan het apparaat waar randaarde aanwezig is. Als de switch dus geaard is en de netwerkspeler niet, dan wordt die connector in de switch ingeprikt. Is alleen de netwerkspeler geaard, dan komt die betreffende connector aan die kant. Zijn ze beide geaard, of beide niet, dan is het gebruikelijk om de connector mèt afscherming aan de bron-zijde te gebruiken, meestal dus de switch. Voor de duidelijkheid is de kabel voorzien van pijlen voor een juiste aansluiting.

De buitenmantel bestaat gemaakt op basis van fluorkoolstof hars en geeft een uitstekende bescherming en is lekker buigzaam. De kabel is als geheel veel soepeler dan de netHQ V2 en dat is best welkom, vooral bij kortere lengtes. Als je met de netHQ V2 bij een apparaat aankomt en de RJ45 stekker moet worden gedraaid, dan kan je wel eens een probleem hebben. Dit is bij de netMSTR een stukje eenvoudiger.
Als stekkers doen de uitstekende Telegärtners weer dienst.

De verschillen in netwerkkabels worden meestal een stuk kleiner ervaren dan bijvoorbeeld het verschil tussen diverse luidsprekerkabels en interlinks. Maar de netHQ V2 bracht toch wel een fikse verbetering ten opzichte van de kabels die ik daarvoor in gebruik had. Ik was dus wel erg nieuwsgierig naar deze netMSTR. De kabel had al aan de cable-cooker gehangen en kon dus zo de set in.

En zoals altijd volgt er dan muziek! Over enige winst in geluidskwaliteit kan ik wel kort zijn, die is er. Niet in de mate na de upgrade naar de netHQ V2 maar zeker hoorbaar. Het is ook geen verschil in meer hoog of laag, maar meer een algemene karaktertrekje en kenmerkt zich in een fijne “smoothness”, zonder ook maar een moment saai te zijn. Er komt daardoor met deze kabel een heel prettig stukje rust in het geluidsbeeld. Details worden onverkort weergegeven maar meer “liquid” om er maar eens een lekker pakkende term in te gooien, soms schiet in Nederlandse taaltje te kort in dit soort termen.
Je merkt dat onder andere met stemmen die die lekker gestoken randje in de klank hebben. Ook bij gitaren kan dit voorkomen, zo’n lekkere piekerige metalige klank, heerlijk vind ik dat en dat zou ik ook niet kwijt willen raken in de klank, het is deel van de textuur van de stem of instrument. Met de netMSTR verdwijnt dit ook niet, maar het net iets meer smoothness  of is genietbaarder, zo u wilt, zonder het eigen timbre van de stem of instrument te verliezen.
Zo wordt de stem van Anette Askvik nog een tikje fluweliger en naar mijn smaak fraaier. Het zacht uitklinken van de gezongen woorden heeft bij haar een heel natuurlijk slisje. Nou ben ik normaal gesproken allergisch voor slissende vrouwenstemmen maar in dit geval past dit perfect en zorgt voor de verstaanbaarheid bij zo’n zachte stem. De netMSTR maakt dit zo’n “slisje” nog net even fraaier zonder de verstaanbaarheid aan te tasten.
Ook bij gitaarwerk, zoals in het nummer  Like Everyone She Knows van James Taylors album New Moon Shine, is goed te horen hoe prachtig verfijnd de klank is als zijn vingers subtiel over de snaren glijden. Juist bij dit soort zachte, subtiele en kleine klanken doet de netMSTR erg goede zaken!

Bij wat grover opgenomen- maar ook heftigere muziek (hardrock?) zal het lastig zijn om de hierboven geschreven kenmerken te kunnen duiden. Ook via een set die erg vergevingsgezind zal het verschil niet snel of misschien wel niet opvallen.
Maar juist met mooie delicate opnames via een set met een groot oplossend vermogen zal de netMSTR een welkome verbetering in de weergave geven!

HOMEPAGE PURECABLE netMSTR

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
Purecable netMSTR netwerkkabel
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY L2 DAC
Holo Audio Serene L1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlink
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Tasker C128 XLR interlink (tbv bas-actief HRS80)
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *