Xanadu HRS95 beluisterd

Toen Age van Xanadu Luidsprekersystemen belde met de opmerking “de set is klaar” wist ik direct over welke set het ging: de Xanadu HRS95. Ik had zo’n set al eens gezien maar die was verkocht voordat ik deze kon beluisteren. Maar nu had ik gelukkig wel de kans en die kon ik niet laten lopen.
Dus hop, in de auto en richting IJsselmuiden getuft.
Zoals altijd zorgt Age voor broodjes met lekkers erop en dit keer extra lekkers want Teun Bakker van Ordan Audio had heerlijke gerookte zalm meegenomen. Ook had hij mooie apparatuur meegenomen, daarover later meer.

Maar in de schijnwerpers staat natuurlijk de Xanadu HRS95, flinke luidsprekers en voorzien van actieve basweergave. De versterkers in de achterzijde van de luidsprekers voorzien twee 26cm lange slag basunits, welke in de ronde zijkanten zijn gemonteerd, van muziek. Tevens is in de achterzijde een extra tweeter gemonteerd en zorgt voor de nodige akoestische energie. In het front vind je de grote bandtweeter en een tweetal 17cm grote keramische middentoners.
Bij zo’n afmonteerde luidspreker is het filter niet te zien, maar die heb ik bij de vorige HRS95 al mogen bewonderen en daar zitten super goede onderdelen in, dat lijdt geen twijfel.
Zoals gezegd is kast best fors maar zeker in deze witte kleur zeker niet kolossaal. De ronde zijkanten maken de luidspreker zelfs sierlijk en in mijn beleving heel fraai.

Ik ken de luisterruimte bij Xanadu inmiddels en die is ook gewoon goed. Lekker op de bank zittend en genietend van toast met zalm en zalmsalade en dan muziek via deze audioset beluisteren, je dag kan dan niet meer stuk toch?
In eerste instantie hebben we de HRS95 beluisterd via de door Teun meegenomen Axxess Forté II geïntegreerde versterker met een vermogen van 2x100W. Deze heeft ook stream mogelijkheden aan boord en een DAC en kan dus als totaaloplossing worden gebruikt.
Muziek uit deze combinatie van de Forté II en de HRS95 klinkt meteen al prima. Een mooie rust als het moet maar ook lekker dynamisch. Het hoog is in mijn beleving ietwat terughoudend met deze combinatie. Maar het middengebied (stemmen!) maakt dit meer dan goed. Het laagfundament van de HRS95 is heel fraai en gaat afgronddiep en dat met een bijzonder gemak. Ook bij lage volumes staat het geluid als een huis.

Na deze Axxess Forté II was het de beurt aan de Aavik U180 geïntegreerde versterker/dac  met 2x300W aan boord en de Aavik S180 streamer/dac. Met deze combinatie is geluisterd naar de dac van de versterker. De S180 is dus alleen als streamer gebruikt.
Nou kost deze Aavik set zo’n 15K en het dubbele ten opzichte van de Axxess Forté II, maar dat hoor je er dan ook zeker aan af. Samen met de magistrale HRS95 opent het geluidsbeeld zich heel fraai en de details nemen toe waardoor de ruimtelijkheid zich kan ontplooien. De lichte terughoudendheid in de hoogweergave is vervangen door een heerlijke openheid en transparantie. Stemmen staan rotsvast voor je te zingen, het timbre van instrumenten is heel natuurlijk. Kon het laag nog dieper en gelaagder? Nou zeker weten en dat zegt veel over de pre-out van de Aavik U180.
In mijn hersenen kwam vooral naar voren dat de weergave heel soepel en transparant is met behoud van veel kracht.
Overigens zijn zowel de Aavik als de Axxess apparatuur voorzien van een zeer groot display welke vanaf de luisterplek prima waren af te lezen. Hate it or love it, ik vind ze mega gaaf 😀

We hebben nog een paar keer geschakeld tussen een tweetal presets van de actieve laagweergave van de HRS95 waarbij mijn voorkeur sterk uitging naar de preset waarbij er behalve de geprogrammeerde scheidingsfrequentie geen enkele verdere correctie in het laag zat. Vaak is bij gesloten systemen vanwege de natuurlijke laag afval een correctie nodig om deze afval te compenseren. Bij de HRS95 is dat voor mij ook niet nodig want het gaat gewoonweg afgronddiep en fraai gelaagd.
Wat tijdens deze luistersessie ook heel sterk naar voren kwam is dat de Xanadu HRS95 gewoonweg perfect weergeeft wat wordt aangeboden. Elke verandering, al is maar een nuance, in de toeleverende set wordt genadeloos weergegeven. Ik lees wel eens dat versterkers eigenlijk allemaal eender klinken. Nou met luidspreker met een oplossend vermogen als deze set HRS95 is dat fabeltje snel uit de wereld geholpen.
Er is heel veel muziek gedraaid en heb deze set niet op een foutje kunnen betrappen, het speelt op erg hoog niveau. Dat mag natuurlijk ook wel, het prijskaartje van de hele set gaat rap richting 40K aan euro’s, maar is in mijn beleving elke cent waard!

 

Reacties zijn gesloten.