“We hebben weer wat moois staan, dus wellicht heb je weer eens zin om een en ander te beluisteren”. Dit waren de woorden van Age van der Woud om mij te verlokken voor een bezoek aan zijn mooie bedrijf, Xanadu Luidsprekersystemen. En dat was niet tegen dovemansoren, want afgelopen zaterdag ben ik naar IJsselmuiden getogen om te zien en horen wat dat moois dan allemaal is.
We kennen elkaar al weer een beste poos en de ontvangst was dan ook weer allerwarmst. Ondanks ik er al diverse keren ben geweest kijk ik toch altijd weer mijn ogen uit. In de voorste ruimte staat een keur aan prachtige luidsprekers en als ik daar tussendoor rol voel ik mij net een kind in een luxe speelgoedwinkel, heerlijk.
In de mooi luisterruimte verderop in het pand stond ook veel moois speelklaar opgesteld, onder andere een fraaie set witte Xanadu HRS70 DSP en een set HRS22.
Langs de kant een zeer fraaie set AW35 en een mooie set XXL. Deze laatste is afgeleid van de HRS52 maar dan met een andere bezetting, een wat minder diepe kast en passief uitgevoerd.
Na het nuttigen van de heerlijke broodjes en het bijpraten moest er natuurlijk geluisterd worden. De Xanadu HRS22 is mij zeer bekend en ook nu weer sprak mij dit geluid zeer aan. Het blijft verwonderlijk hoeveel kwaliteit zo’n monitor aan boord heeft. Age heeft deze set ook op verschillende plaatsen in de ruimte laten horen waarbij zeer werd duidelijk hoeveel invloed de ruimte heeft, zowel in klankeigenschappen zoals een meer of minder 3D effect, maar ook de invloed op de laagweergave is bijzonder groot.
Ook de HRS70 is beluisterd en is echt een prachtige luidspreker. Deze set heeft een gesloten kast en is actief aangestuurd, dus met eigen versterkers in de luidspreker. Deze luidspreker klinkt fenomenaal in alle aspecten.
Aan de zijkant van de ruimte stond een wat oudere set AW35, monumentale kasten, prachtig spuitwerk, wat een beauties. Voor het laag is de AW35 uitgevoerd als hybride tube. Voor mid-en hoogweergave zijn er twee prachtige dome units gemonteerd.
Tja, “oude” techniek, klinkt dat nog ergens naar dan? Zo zeg, daar kan je wel eens goed in vergissen. Wat vooral opviel is het grenzeloze gemak van de weergave. Wat er ook werd gedraaid, het klonk allemaal zo vanzelfsprekend daar in de luisterruimte, prachtig. Het laag gaat afgrond diep, met daarnaast een fraai doortekend mid en hoog.
Na deze AW35 set kun je je afvragen of dat met moderne technieken beter kan. Om dat te bepalen werd de AW35 verruild voor de fraaie hoogglans zwarte Xanadu XXL. Fikse kasten als basreflex uitgevoerd, met een speciale woofer in de zijkant voor het sublaag. Een Dynaudio mid-woofer in de bovenzijde van het front en een mooi grote AMT daaronder voor het hoog.
We hebben zo’n beetje hetzelfde repertoire gedraaid als op de AW35 en er blijken best veel overeenkomsten te zijn. Overall gezien klinkt deze XXL “schoner” of moderner zo u wilt, maar even magistraal als de AW35. Het laag gaat echt afgronddiep en klinkt imposant. Het is nog te beïnvloeden door de basreflex-pijp achterin wat te dempen. Heel fraai en schoon middengebied en het speelt naadloos samen met het ragfijne hoog van de AMT.
We hebben over de dag nog wat gewisseld met kabels en versterkers, altijd leerzaam om te ervaren wat dit met het geluid doet. Maar kan sowieso zeggen dat dat minder effect heeft als veranderde plaatsing van luidsprekers in de ruimte.
Ik heb het al eerder geschreven, de Xanadu signature, en dat viel ook nu weer op. De AW35 is al wat jaartjes geleden ontwikkeld en bijvoorbeeld de HRS70 is een veel recenter model. In de laagweergave zit wel wat verschil tussen de onderlinge luidsprekers maar dan heb je het ook over verschillende systemen, actief versus passief en gesloten versus basreflex. Maar het fraaie open karakter is in alle modellen terug te horen, ik vind dat heel knap. Voor mij is die eigenschap een van de redenen om toch telkens weer voor een Xanadu te kiezen.
Na een hapje ’s avonds was het weer tijd om afscheid te nemen en de tocht huiswaarts te ondernemen. Maar het was absoluut weer de reis waard. Ik kijk alweer uit naar een volgende keer 🙂