Xanadu HRS22YH-MG tussenringen

Zoals uitgelegd in mijn schrijfsel over de Xanadu HRS22YH-MG zit er tussen de kast en de onderplaat een spleet en dit is een onderdeel van het ingenieuze dubbel getunede/geventileerde bassyteem.
Age (Xanadu) had al eens uitgelegd dat hier wel wat mee te finetunen viel in de zin van groter of kleiner maken van die spleet. Hiermee varieer je enigszins hoe laag de afstemming is en tevens de precisie van de laagweergave.
Lang verhaal kort, Age heeft bepaald welke spleetgrootte in mijn kamer/akoestiek het best tot z’n recht kwam en ik heb daar rubberen tussenplaatjes, van in dit geval 5 mm dikte, voor in elkaar geknutseld.
Allemaal niet zo heel netjes uitgevoerd helaas, de rubberen plaatjes zaten naast de gaatjes geplaakt, had geen zin om er gaatjes in de maken en waren sowieso niet zo fraai geknipt, maar het was even niet anders. De speaker zat tevens maar met twee in plaats van vier bouten op de zware stands vastgeschroefd. Dus de monitor zat niet bomvast tegen de stands aan.

Maar goed, je zag er niets van behalve als je op je knieën ging zitten en precies door die spleet keek, maar wie doet dat nou (teruglezend is dit een hele rare zin 😳 )  Dus daarmee was de kous af………
……….. ja voor een tijdje, want ergens in mijn grijze massa was een bitje gezet om dit ooit eens te veranderen (lees netter maken). Je mag er niet mee spotten maar het zal wel een zeer lichte vorm van OCD zijn.
De eerste actie was op zoek gaan naar een nette oplossing om die spleet van 5 mm te verzorgen. Ik heb lang gezocht naar kunststof ringen, heel aliexpress afgestruind, maar niets gevonden wat ik wilde. Uiteindelijk vond ik iets onder de  naam afstandshouders en daar zat wel de juiste maat bij. Aldus aangeschaft waarbij de verzendkosten hoger bleken dan een paar van die ringen, uhm afstandshouders, maar het moest maar. Daarnaast moest ik iets langere boutjes hebben, gelukkig had Age die nog wel voor mij in de aanbieding.

En dan uitvoeren, dus de boutjes uit de stand, speaker eraf, voorzichtig op een kleed leggen en onderplaat eraf schroeven. De oude rubberen plaatjes zaten met dubbelzijdig plakband vast dus dat moest er afgepeuterd worden.
Dan de nieuwe afstandshouders er op plakken en wel precies boven de gaatjes waar de boutjes doorheen moeten. Dan de onderplaat op de stand leggen en wel precies boven de gaatjes in de topplaat van de stand. Vervolgens de speaker op de onderplaat plaatsen en ook weer precies boven de gaatjes van de onderplaat. Als laatste de boutjes door de gaten en vastdraaien en door deze actie zitten de monitoren ook meteen muurvast met vier boutjes tegen de stands aangetrokken.
Pffff, wel eens zoiets gedaan vanuit een rolstoel? Zo’n monitor weegt wel wat en bij  het op elkaar plaatsen verschuift het altijd wel iets. Het is een afrader, maar goed het gaat nou eenmaal niet vanzelf en als je iets wilt moet je offers brengen 🙄

Uiteindelijk lukte het allemaal wel en konden de kabels er weer aan, kon de set weer op de juiste plek geplaatst worden en weer door met mijn leven.
Die avond had ik een uurtje voor mezelf en dan slinger ik steevast de set aan om lekker van een stukje muziek te genieten. Dit was de eerste keer dat ik na bovenstaande operatie de set weer hoorde, ik had niet de moeite genomen om dat eerder al te doen stomweg om reden dat ik nooit had vermoed dat er verschillen zouden optreden.
Dat laatste bleek een misvatting want er was echt wel iets verandert in de weergave. Het laag had meer controle en definitie en daardoor was de gelaagdheid preciezer geworden. En als de laagweergave verbetert, verbetert het hele spectrum, alles lift erop mee. Het is in de categorie van het plaatsen van betere dempers onder de speakers.

Oorzaak? Nou, er zijn in ieder geval twee veranderingen namelijk de luchtweg door de spleet is nu zonder obstakels én de speakers zitten nu veel vaster tegen de stands gemonteerd. Let wel er staat geen ander systeem te spelen hoor, maar zelfs zonder één op één heen en weer te kunnen schakelen wel goed waarneembaar en dit zijn van die kleine maar zeer welkome verbeteringen die voor meer luisterpret zorgen. Ik ben er weer blij mee….

PRODUCTPAGINA XANADU HRS22YH-MG

Gebruikte apparatuur:
AEZ nanotec Power Strada #308 / Iego 8075BK koper-rodium voedingskabels
Purecable nanoPWR 309 voedingskabel (1x gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met Roon ROCK met iFi DC iPurifier2 in de voeding
AEZ Carbon / MFP8 IE ethernet kabels
Mano ULTRA mkIII Farad Music streamer met Gentooplayer
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
AEZ Furutech FA-αS22/CF-102(R) RCA interlinks
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
AEZ nanotec SP#79 PTC1 / Furutech FP202(R) luidsprekerkabel
Xanadu HRS22YH-MG met ViaBlue UFO XL absorbers

2 reacties

  1. Kijk dit vind ik dan weer harstikke leuk om zo te lezen. Cool dat je deze update gedaan hebt, kan me goed voorstellen dat ook de rubber demping (ontkoppeling) tov de plastic koppling ook iets uitmaakt, hoewel de afstand zeker het meest doet. De krenten uit de pap he 🙂 Top

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *