ViaBlue UFO XL absorbers

Soms komt er iets op je pad waarvan je denkt “dat lijkt me nou wel eens iets om te proberen”. En zo werd ik getriggerd door iemand die van het merk ViaBlue de UFO absorbers had besteld voor onder de luidsprekers. Daar heb ik eens op gegoogeld en het model sprak mij wel aan.
Waarom dan andere voetjes/dempers dan, want was zo tevreden met de Isoacoustic Gaia’s? Nou sowieso om eens te proberen, want dat is altijd leuk. En de Gaia’s maakten dat de luidspreker wat hoog op de voeten staan en je daardoor ook elke onvolkomenheid ziet, zoals een lichte scheefstand. Aangezien ik een piet lut ben kan ik mij daar best aan ergeren.

De ViaBlue UFO XL’s zijn platter dan de Gaia’s en je kunt ze daardoor mooi strak tegen de onderzijde van de luidsprekervoet bevestigen. Er zijn 2 maten UFO’s: de “gewone” en de XL versie, waarbij de gewone UFO’s zo’n 35mm in doorsnede zijn en de XL’s 65mm. Gezien het formaat van de Xanadu HRS80 leek mij die laatste wel goed passen.
De opbouw is vrij simpel, het bestaat uit een metalen middendeel met aan de boven- en onderzijde een rubberen “softpad”. Over die softpads schrijven ze het volgende:

© ViaBlue

Softpads zijn innovatieve dempingsmembranen gemaakt van een combinatie van elastische polymeren. Ze zijn uniek ontworpen om trillingen te absorberen van luidsprekers en apparaten.
Trillingen worden door de speciaal ontwikkelde dempende membranen gebundeld en afgevoerd, hierdoor wordt de transmissie van die trillingen  naar de onderliggend oppervlak tot een minimum beperkt.

 

Nou zien die softpads er uit als gewone rubberen schijven maar laten we er maar vanuit gaan dat er onderzoek in is gestoken qua materiaalkeuze en het effect daarvan. De UFO XL absorbers zijn verrassend zwaar, zo’n 250gr per stuk dus je hebt wel iets in handen. De hoogte is 22,5mm en per set van 4 kunnen ze 300kg hebben.
De operatie om ze onder de HRS80 te schroeven is dan wel simpel maar door mezelf niet zomaar even gedaan, vanuit mijn rolstoel is dat  onmogelijk dus er zijn de hulptroepen ingeroepen. Hopla, de luidspreker van de grond en horizontaal op de salontafel met een dik dekbed tegen beschadigen en we konden aan de slag. De Gaia’s eronder vandaan schroeven is nog geen minuutje werk en daarna de ViaBlue’s eronder schroeven is ook zo gebeurt. De Xanadu HRS80 heeft M8 zodat de UFO XL’s konden met een M8x16mm boutje er perfect plat tegenaan getrokken worden, dat zit dan als een huis. Daarna kon de luidspreker terug met de nieuwe schoenen op de juiste plek worden geplaatst. Die boutjes worden overigens niet standaard meegeleverd maar wel van ViaBlue mee te bestellen en dan betaal je wel een paar (teveel) euro’s. Ze zijn natuurlijk ook gewoon her en der te koop.

De softpads blijken redelijk stroef op de vloer waardoor je niet zo heel gemakkelijk kan schuiven, maar wel beter dan met de Gaia’s. Die waren aan de onderzijde concaaf en zogen op de vloer muurvast waardoor schuiven onmogelijk was en om die reden had ik onder de Gaia’s RVS schijven van 4mm dikte gestoken waardoor dat probleem was opgelost.
De UFO’s zitten zo rotsvast aan de luidsprekervoet dat met wat kantelen, duwen en trekken het verplaatsen wel beter mogelijk is, maar ook hier brengen de RVS schijven weer de oplossing en schuift het makkelijker, staat ook nog leuk en er is 4mm hoogte teruggewonnen!

Ik kan me het verschil tussen de Soundcare Superspikes en de IsoAcoustic Gaia’s nog goed herinneren. Het koppelen van de Xanadu HRS52 door middel van de Soundcare’s had zeker effect, maar ik had toen geen mogelijkheid tot ontkoppelen. Later met de Xanadu HRS80 was dat wel mogelijk en resulteerde met de Gaia’s in een stabieler geluidsbeeld met een betere plaatsing.
Nou moet ik wel een kanttekening plaatsen bij de werking van de Gaia’s onder de Xanadu HRS80, ik ging toen van koppelen naar ontkoppelen en dat had een mooi positief effect. Maar ik heb begrepen dat de Gaia’s het meest effect hebben bij luidsprekers met de woofers gewoon in het front, omdat dit zorgt voor bewegingen/trillingen van voor naar achteren en andersom. Daarom moeten de Gaia’s ook met het logo naar de voorzijde worden gemonteerd.
Bij de HRS80 zitten de woofers in beide zijkanten en ontstaan er al nagenoeg geen beweging of trilling van de kast. Het effect hier was toentertijd dus grotendeels te danken aan het ontkoppelen zelf.

Ik was bij gebruik van de ViaBlue UFO XL’s wel wat bang voor eventueel ademnood van het basreflex systeem omdat de ruimte tussen de luidsprekervoet, waar ook de baspijp in uitmondt, en de grond een paar cm kleiner is geworden. Maar wat rekenwerk leerde dat de oppervlakte van de overgebleven luchtspleet rondom de luidsprekervoet is nog steeds ruimschoots een factor 2 groter dan de oppervlakte van de baspijp, dus van ademnood kan geen sprake zijn.
Hoe effectief absorberen/ontkoppelen deze ViaBlue UFO XL’s? Nou eigenlijk prima effectief. Terwijl in eerste instantie de basweergave niet verandert leek, kan ik na een paar dagen toch niet anders zeggen dat de weergave van het laag iets strakker is geworden!
Ook hoorbaar is de veranderde positie van de middentoner en tweeter ten opzichte van mijn oren op de luisterplek. De gehele luidspreker is immers zo’n 3 cm is gezakt terwijl ik nog steeds op dezelfde plek te luisteren. Het verschil is niet zodanig dat het slechter is geworden en er iets aan gedaan moet worden en viel eigenlijk alleen in het begin op. Als je normaal gesproken iets gaat verzitten op je luisterplek, lekker onderuit ten opzichte van actief rechtop of iets meer naar voren leunend, heb je ongeveer hetzelfde verschil. Het is dus ook maar net hoe je zit en allemaal niet schokkend.

Na een paar dagen luisteren is mijn beleving dat de ViaBlue UFO XL’s hier onder de Xanadu’s qua impact op het geluid door de wat strakkere basweergave positief genoemd mag worden ten opzichte van de IsoAcoustics Gaia II. De verschillen in mid/hoog hebben, zoals gezegd, vooral te maken met de hoogte van de mid/hoog units, maar maken het niet slechter. Daarnaast is er het voordeel dat de luidspreker veel stabieler staat op de UFO’s en na een paar dagen heerlijk muziek luisteren kwam ik tot de conclusie dat de set wel erggg lekker klinkt, de UFO’s mogen blijven….

HOMEPAGINA VIABLUE UFO XL ABSORBERS
VERKOOP VIABLUE UFO XL ABSORBERS

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
Purecable linkMSTR RCA interlink
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
ViaBlue NF-B RCA interlinks
Xanadu HRS80 luidsprekers met ViaBlue UFO XL absorbers

 

 

 

 

Eén reactie

 1. Hallo René

  dank voor alle bruikbare informatie op deze site.
  Met belangstelling het verhaal over de kabel gelezen.
  Zal dit ook z.s.m. proberen, indien mogelijk zelfs als interne bekabeling, mits verwerkbaar.
  Ik zoek nog voeten onder een Xanadu DS20GHT en mogelijk is de jouw
  genoemde goed inzetbaar.
  Met de meest vriendelijke groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *