IsoAcoustic GAIA II

Afgelopen zaterdag ben ik bij Xanadu Luidsprekersystemen geweest om de Xanadu HRS90 te beluisteren en er werd tevens een demo gehouden met IsoAcoustic isolatoren, de GAIA serie. Ergens op de helft van de luistersessie met de HRS90 werden de  GAIA II’s onder de luidsprekers geschroefd. Het laag veranderde toch enigszins en het muziekbeeld leek stabieler.

Uiteraard kon ik het niet laten 2 sets GAIA II mee naar huis te nemen. Ja twee sets, elke set bestaat uit 4 stuk en je hebt er vier nodig voor elke luidspreker. Thuisgekomen snel de doosjes opengemaakt en dan stralen de vier GAIA’s je al glimmend tegemoet. Ik kan niet naders zeggen dat de afwerking prachtig, een aparte soort chroom welke afhankelijk van het opvallende licht van zilver tot een soort grijs kleurt, heel fraai.
In de doos vind je ook een twaalf tal tapeindjes in drie verschillende maten met bijbehorende moeren. Ze komen bij de GAIA II in M6, M8 en 1/4″ schroefdraad. In mijn Xanadu HRS80 zit M8 schroefdraad, dus het was een kwestie van de boel in elkaar schroeven, de speaker even kantelen, Soundcare’s eruit en de GAIA’s erin …. nee, niet dus!
Van de importeur hadden we bij Xanadu al de boodschap meegekregen dat de GAIA’s onder de speaker kunnen worden geschroefd, maar dan de luidspreker rechtstandig, dus loodrecht van boven naar beneden op de nieuwe schoenen moeten worden gezet. Maar ja, dat doe je niet zomaar even met een speaker van om en nabij 40kg! Wat te doen, wat te doen…..

Vernuftig als een mens kan zijn hebben mijn meisje en ik een plan bedacht, we gebruiken gewoon veel dunne boekjes. Een klein beetje kantelen kan geen kwaad en dan met telkens een stukje kantelen en telkens een boekje eronder schuiven ging uitstekend en dan net zol lang doorgaan totdat de speaker hoog genoeg op de beide boekenstapels staat om de Soundcares eronderuit te schroeven. Nadat de GAIA’s eronder waren geschroefd konden we luidspreker op dezelfde manier weer boekje voor boekje laten zakken.
Waar ook op gelet moet worden is dat als de luidspreker eenmaal met de GAIA’s op de vloer staat, ze niet zomaar meer van de plek zijn te schuiven. De rubberen onderzijde van de GAIA is namelijk concaaf en zuigt zich op een gladde ondergrond dus mooi vast,. Dus de tip:  zet ze meteen op de juiste plek. Schuiven kan trouwens natuurlijk wel door even een doek onder de voeten te  plaatsen en als de speaker staat die er voorzichtig onder vandaan te trekken. Lastig, maar het kan.
Als de luidspreker met de GAIA’s eindelijk zijn geland merk je dat je de bovenkant van de luidspreker zeker een cm heen en weer en van voor naar achteren kun duwen. Het dempingssysteem van de GAIA’s is zodanig geconstrueerd dat die ruimte erin zit, het is ook die werking wat het effect veroorzaakt, de luidspreker is hierdoor ontkoppeld van de vloer en kan tevens vrij bewegen.

Uiteraard was ik stik benieuwd naar het resultaat. Groot voordeel van deze voeten is dat ze niet hoeven in te spelen, het effect is direct hoorbaar. Nou zijn de Xanadu HRS80 luidsprekerkasten zodanig gebouwd dat ze niet voelbaar meetrillen, ook bij hogere volumes en veel laag is de kast voor het gevoel muisstil. Zou het dan evengoed zin hebben?
Ik kan daar alleen ja op antwoorden, er is zeker effect en behoorlijk ook. Ik ken de weergave van mijn set in mijn ruimte als geen ander en ook hier thuis is het laag strakker,  gelaagder en heeft meer definitie, het ontkoppelen heeft dus zin. Het totale geluidsbeeld staat absoluut stabieler in de ruimte en krijgt meer breedte en diepte, meer 3D effect.
Het is wel een beetje dubbel want er is nu een stap gemaakt van koppelen naar ontkoppelen en het is dus even de vraag of de verandering in geluid alleen daardoor komt of vooral door de GAIA’s of beide. Dat kan alleen worden bepaald als ik een andere manier van ontkoppelen zou toepassen en luisteren of dat net zo effectief werkt, maar die heb ik even niet.

Vermoedelijk kun je een set waar veel aan mankeert niet perfect maken met deze GAIA’s, maar als je set al redelijk voor elkaar is, zijn dit voor mij wel de krenten uit de pap hoor. Gewoon een prachtige tweak, zonder al teveel gedoe en inregelen of wat dan ook. Er zit geen stekker aan, het is een puur mechanische verbetering.
Als laatste moet worden gezegd: deze IsoAcoustics GAIA’s smoelen onder de luidspreker ook nog eens 1000% beter. Het maakt het luidsprekerplaatje echt af!

PRODUCTPAGINA IMPORTEUR ISOACOUSTICS
PRODUCTPAGINA ISOACOUSTICS XANADU

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC met Accusilicon klok upgrade
Van den Hul Thunderline XLR interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Tubulus Argentus RCA interlink

Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

 

2 reacties

  1. Wat is het merk en model van het audio meubel in de foto van de Gaia test?

    • Hoi Lars,
      Dat meubel heb ik in 2013 bij hioshop.nl gekocht, weet het type niet meer en het zit vast niet meer in het assortiment. Er zat in het midden een ladeblok maar die heb ik eruit gehaald en een plank geplaatst. Het meubel heeft reeds plaats gemaakt voor een ander meubel.

      Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *