Audio-GD R7 met Accusilicon klokken

Audio-GD zou Audio-GD niet zijn als er niet om de zoveel tijd een upgrade hebben voor een van hun apparaten. En dan heb ik het niet alleen over software- maar ook hardwarematig. Zo ook bij mijn DAC, die was ooit gekocht als R2R 7 maar is na plaatsen van het nieuwe frontje met bedieningsknoppen omgedoopt naar R7. En ik moet zeggen, dat was een zeer welkome upgrade, al was het alleen maar ten bate van de bediening.
Deze keer betrof het echter een upgrade welke wel degelijk in het geluid ingrijpt, namelijk de klokken. Hier zijn er 2 van in de DAC te vinden en zijn een van de belangrijkste onderdelen van een DAC, de kwaliteit van het geluid hangt hier sterk vanaf. Standaard is de R7 uitgerust met TXCO (Temperature-Compensated Crystal Oscillator) klokken van Audio-GD, althans dat staat erop.
Bij deze upgrade gaan de twee TXCO’s eruit en worden twee nieuwe Accusilicon 318B Femto klokken geplaatst. Deze Accusilicon’s hebben een  ultra laag ruis-niveau en zijn super nauwkeurig, absoluut benodigd in de strijd tegen jitter, dè vijand van de trein met digitale muziekbitjes.
De upgrade is beschikbaar voor de R2R DAC’s van Audio-GD maar ook de Sabre versies van dat merk. Dit klusje aan mijn R7 DAC is vakkundig uitgevoerd door Jos van Magna Hifi.

Volgens Audio-GD moeten deze klokken een mega lange tijd inspelen om op smaak te komen, er wordt gesproken over zo’n 1000 uur 😯 . Je kunt ze zelfs van te voren “inbranden” met batterij oscillator om zo’n lange inspeeltijd te voorkomen. Je raad natuurlijk wel dat ik daar allemaal geen geduld voor heb en heb de DAC meteen na plaatsen van de nieuwe klokken onder spanning gezet en luisteren maar.
Als dat inspelen echt zoveel gaat uitmaken dan beloofd deze upgrade nog wat, de verse en koude klokken geven namelijk direct al een fikse verbetering van de weergave. Er is meer rust en detail te horen. Daarnaast klinkt alles minder rauw, een klankverandering die zie ook in Amerikaanse fora wordt onderschreven: “less grain” schrijven ze aan de andere kant van de oceaan. De eerste paar dagen wisselde vooral de laagweergave wat, maar op dit moment speelt het geweldig goed. Diep, vol en mooi gelaagd. Stemmen en instrumenten klinken zeer natuurgetrouw.

Deze nieuwe Accusilicon klokken zijn een waardevolle upgrade van de toch al erg goede R7 DAC. Waardevol omdat de winst veel groter is dan het bedrag wat je neer moet tellen voor deze upgrade, even ruim €140.
Mijn beleving is dat alles schoner en preciezer klinkt, erg lekker. En als het goed is wordt het na nog wat uurtjes spelen nog beter dus, ik kan niet wachten……

PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels van PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC
Van den Hul Thunderline XLR interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *