Tubulus Argentus

Onlangs ben ik in de gelegenheid gesteld om, na de Tubulus USB kabel, ook een set luidsprekerkabel en interlinks te beluisteren en beide van de Argentus serie. Gezien de resultaten van de USB kabel was ik hier wel erg nieuwsgierig naar.

Vorige week werd hier dus netjes een pakje afgeleverd met daarin de kabels. Na uitpakken blijkt dat de fraaie afwerking, net zoals de USB kabel, ook hier het geval is.
De luidsprekerkabel is opgebouwd uit zilveren en verzilverd koperen massieve aders van verschillende diameters. De interlinks bevatten daarentegen alleen zilveren massieve aders en voorzien van een uitstekende afscherming.
Beide kabels worden met de hand in een tube constructie opgebouwd waarmee de lucht als isolator werkt. Ook krijgen de kabels een speciale thermo behandeling (geen cryo) om de eigenschappen van het zilver nog verder te verbeteren.
De gebruikte pluggen zijn van uitstekende kwaliteit en worden met zilver gesoldeerd. Als punt op de i zijn de kabels afgewerkt met een smaakvolle zwarte kous. Dit tezamen zorgt voor kabels welke kwaliteit uitstralen.

Ondanks dat het oog ook wat wil, gaat het bij kabels natuurlijk om het geluid, wat het er mee doet of eigenlijk wat het juist niet doet. De fabrikant geeft aan om een ruime inspeeltijd te hanteren. Om die reden heeft de set hier gewoon een paar dagen 24 uur per dag staan spelen, tot grote ergernis van de vrouw des huizes, maar je moet er wat voor over hebben.
Wat bij beide kabels direct opvalt is dat het geluid heel schoon klinkt. Wellicht een vreemde woord om dit uit te drukken maar die indruk geeft het mij. Minder vervorming is misschien beter verwoord.
De Argentus interlink heeft stuivertje gewisseld met zowel de Van den Hul Thunderline als de Siltech 550i. Ten opzichte van de Van den Hul valt direct de openheid en detaillering op. Meer lucht en diepte met veel detail.
Vergeleken met de Siltech 550i is de hoeveelheid detail vergelijkbaar, echter de Siltech klinkt iets dunner in het middengebied wat vooral bij stemmen opvalt. Met de Tubulus Argentus interlink krijgen stemmen wat meer body en drive dan bij de Siltech. Dat de Tubulus qua detail en openheid de Siltech naar de kroon steekt is een prestatie van formaat kan ik je zeggen.
De Van den Hul Thunderline was altijd de sterke speler in het middengebied en de Siltech de betere in detail, openheid en ruimte. De Tubulus Argentus interlink is hier eigenlijk the best of both worlds!
Ook is er kort vergeleken met de Audio-GD ACSS kabel, een standaard touwtje via een geheel ander koppeling tussen DAC en versterker (stroom in plaats van spanning) en daarmee is er nog wat meer drive en kracht in het middengebied, maar minder fijne details.
Het laag is met de Tubulus interlink prima, mooi gelaagd en zeer strak.

Zijn de verschillen bij de interlinks subtiel maar duidelijk aanwezig, na aansluiten van de Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel is het verschil met wat ik ben gewent een stuk groter. Ik dacht altijd dat interlinks meer verschil uitmaakten dan luidsprekerkabel maar dat is nu even een andere ervaring.
Het geluidsbeeld trekt mooi open met meer diepte en lucht. De plaatsing van stemmen en instrumenten wordt preciezer en fraai afgebakend. Weer terug schakelen naar een andere kabel geeft een bijna duf resultaat. Dat went wel weer snel na een paar nummers, maar als de Tubulus er dan weer wordt tussen geknoopt is er meteen weer hetzelfde effect. Ruimte, openheid en detail. De staging is hierdoor mooi groot en diep, erg prettig om naar te luisteren.
Ook het laag klinkt via de Tubulus luidsprekerkabel uitstekend. Iets slanker dan ik ben gewent maar erg diep, loeistrak en erg goed gelaagd.

Beide kabels zijn afzonderlijk al erg fraai en ze lijken de muziek erg weinig in de weg te zitten. Hierdoor doen ze, zoals boven al gezegd en altijd gewenst, eigenlijk niets met de muziek. Kabels waarbij de aders zijn opgebouwd uit meerdere dunne draadjes kunnen een soort vervorming geven door de vele materiaal overgangen. Dat is bij de keuze voor massieve aders niet mogelijk en levert wellicht, samen met de metaalkeuze en luchtisolatie dit resultaat op met veel microdetail en mooie vloeiende weergave.
Het mooie daarbij is is dat ze samen in één set elkaar lijken te versterken. Het resultaat is gewoon erg fraai: nooit scherp, veel detail, lucht, diepte, ambiance, erg natuurlijk en zonder vervorming of artefacten.

Ik heb met genoegen naar deze Tubulus Argentus kabels in mijn set geluisterd en ervaren dat ze veel duurdere merken naar de kroon kunnen steken. Kijk je om je heen voor nieuwe kabels? Neem ze dan absoluut mee in je keuzelijstje…

HOMEPAGE
TUBULUS ARGENTUS INTERLINK
TUBULUS ARGENTUS LUIDSPREKERKABEL V2

Hierbij gebruikt apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Audio-GD R2R 7HE DAC
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding

Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Tubulus Argentus USB V2 kabel

Een greep uit de gebruikte muziek:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *