Bronnen

Als bron kunnen verschillende apparaten dienst doen. Die apparaten zijn echter niet de “echte” bron. De eigenlijke bronnen zijn natuurlijk de muzikanten en eventueel hun instrumenten. Afhankelijk de muziek mooi vindt, kies je ervoor om het te beluisteren. Hier komt persoonlijke voorkeur bij kijken waardoor de ene muzikant door de ene luisteraar wél goed wordt gevonden en door de andere luisteraar minder.

Als de muziek eenmaal is gemaakt moet deze ook nog worden vastgelegd. Daar is in de afgelopen jaren gelukkig heel wat aan verbeterd. Van leiplaat via cassettebandjes naar DVD-audio en SACD en tegenwoordig ook Blue-Ray. Maar de muzikanten kunnen nog zo goed hun best doen, als deze tussenliggende, maar zeer belangrijke stap, van opslag niet goed wordt uitgevoerd, kan diezelfde muzikant wel stoppen.

Ondertussen heb ik al aardig wat bronnen versleten. In het begin gebruikte ik een draaitafel als bron . Het merk van de eerste draaitafel weet ik niet meer maar dat was zo’n apparaat met een speaker als deksel. Volgens mij werd dit een pickup genoemd. Maar er stond al snel een Thorens TD160 MK2.
In de Thorens hebben aardig wat elementen gewoond. Onder andere een Stanton 681 EEE maar ook diverse Denons uit de DL300 serie waarbij de 307 wel een topper was, als ik me dat tenminste goed herinner.
thorenstd160stanton3e

Een korte tijd heb ik gedraaid met een Michell Syncro. Prachtig om te zien maar te instabiel om goed mee om te gaan. De zware glasplaat waar de platen op lagen dansde vervaarlijk op en neer. Die heeft dus al rap veld moeten ruimen.
syncro2

De laatste draaitafel die ik heb gehad was van het merk Ariston en wel de RD40. Ik meen dat het een Schots merk is.
Die heb ik helemaal uit elkaar gehaald en op meerdere fronten verbetert. Zo is de armbase verandert van een kunstof plaat naar een dikke aluminium plaat. De vering is verbetert en de pootjes voorzien van spikes.
Ik heb er toen een Stax arm opgezet met carbon tussenstuk en een resonantie arme kop. Alhoewel Stax geen bekendheid had met het maken van draaitafel armen, waren het mechanische kunststukjes.
ariston

Nu zijn er meer bronnen dan alleen draaitafels, alhoewel sommige bronnen beschouwd kunnen worden als “tussenbron”. Zoals een cassettedeck, die kan wel als bron dienst doen maar je moet wel eerst iets opnemen.
Ik ben ooit begonnen met een deck van Philips, zo’n rechtop staande.
Ook een Denon model heeft een tijdje dienst gedaan als opnemer en ook een fraaie Marantz 6020.
philipsdeckmarantztd6020

Later zag ik bij Hobo Hifi in Haarlem een Nakamichi Dragon staan en ik was op slag verliefd op dat ding. En sterk afgeprijst. Blijkbaar was het apparaat zelfs voor díe prijs moeilijk te slijten. Ik heb er heel veel bandjes mee opgenomen. Na verloop van tijd bleek ik dit voornamelijk voor anderen te doen, omdat ik meestal het origineel wel wilde hebben. Nou , daar was de Dragon wat te duur voor en uiteindelijk heb ik het apparaat voor dezelfde prijs als de aanschafprijs (leve de aanbiedingen) ingeruild.
Toch miste ik het opnemen alweer snel want het is toch een goedkope manier om aan muziek te komen en heb ik later heb ik de Nakamichi LX3 gekocht. Ook een wereldapparaat waar ik een goede tijd mee heb gehad.
lx3

Tja en toen deed de CD speler zijn intrede. Eerst een tweetal Denons gehad, de eerste weet ik niet meer maar de tweede was een DCD1500 II:

Daarna ben ik lange tijd blijven hangen bij een Marantz CD94 II. Een ongelooflijk degelijk apparaat met een fraai loopwerk en geselecteerde Philips Silver Crown dacs.
De draaitafel had daarna snel afgedaan, vooral vanwege het vele werk wat platen draaien met zich mee bracht, tenminste voor mij. Als ik het doe, doe ik het goed en dus werd elke plaat voor het draaien gereinigd en de naaldtip gekoeld met een of ander magisch smeermiddeltje. Tja, dan vind je de CD al snel makkelijk.

Later heb ik de CD94 II aangevuld met een DA convertor van Van Medervoort: de DA 222. Een heel gelukkige combinatie welke prima in de rest van de set paste.
marantz94da222

De CD94 mkII/DA222 combinatie was dan wel fraai, ik wilde echter ook wel SACD en dvd-audio afspelen. Het waren deze nieuwe mediaformaten die ervoor zorgden dat ik toch weer op zoek ging naar iets wat dat allemaal af kon spelen.
Bij Ynter in Alkmaar liep ik tegen de Primare DVD30 aan. Prachtig gebouwd en klonk erg goed. Deze speler heeft een jaartje of vijf zijn kunsten vertoond.
primaredvd.30

Een tijd heb ik gebruik gemaakt van een Marantz UD8004 speler welke eigenlijk alles afspeelt, van CD tot Blue-Ray.
Het mooie van de Marantz was dat hij ook met de ouderwetse CD fantastisch klonk. Ze hebben daar echt hun best gedaan om de analoge eindtrapjes erg goed te maken. Dat is dus gelukt.
Vergeleken met de Primare DVD30 welke ik hiervoor gebruikte, heeft de UD8004 veel meer drive, kracht en toch evengoed een enorme openheid. In mijn gehoor een hele verbetering. Vooral de fijne details, de rust maar toch een enorme drive in het geluid sprak me aan bij deze speler.
ud8004

De techniek staat maar niet stil. Voor video had ik de oude technieken al vaarwel gezegd in de vorm van de Xtreamer. Deze kan echter ook voor muziek dienen. In de luistersessie bij Xanadu had ik kennis mogen maken met de DacMagic van Cambridge. Een klein kastje met grote kwaliteiten. Met een optische verbinding staat de Xtreamer in verbinding met deze kleine geweldenaar. Wat maakt die dac muziek zeg, helemaal top. De Xtreamer wordt gevoed met ongecomprimeerde muziek via USB.
Een aanrader eerste klas………..
Xtreamer-Sidewinderdacmagic

Eenmaal kennis gemaakt met een merk, in dit geval Cambridge, ga je toch verder kijken. Wat heeft zo’n merk nog meer in huis. Nou, dat bleek veel. In mijn kast was het intussen een ratjetoe van merken geworden en daar wilde ik wel een keer vanaf.
Cambridge kwam met de Azur 851C CD speler en deze heeft een DAC aan boord en wat voor een. Dus vrije digitale ingangen zodat de DacMagic veld kon ruimen. Maar dan alleen CD spelen? Ook dvd, blu-ray en films en muziek vanaf harde schijf moest mogelijk zijn Ook daar kwam een oplossing voor in de vorm van de Azur 752BD speler. Een allesvreter en het apparaat streamt ook. Daar had ik in eerste instantie de Azur Stream Magic 6 voor in gedachten maar deze oplossing is net zo goed. Gewoon via wifi alles content van de NAS afspelen en zeer hoge kwaliteit. Audiosignaal via coaxiaal naar de 851C DA-converter. de Xtreamer kon hierdoor ook uit de kast verdwijnen.

851c752bd

Onlangs ben ik met het Chinese merk Audio-GD in aanraking gekomen en die maken voor relatief weinig geld toch wel erg fraaie spullen. En zo heeft de Azur 851C plaats moeten maken voor de Audio-GD Master 7
M720152[1]

Wat een geluid, het oplossend vermogen is zeer indrukwekkend. In combinatie met de Audio-GD MAster 10 versterker een topset. Ik kan rustig een traantje wegpinken bij sommige muziekstukken. En dat doet een mens niet zomaar even dacht ik.
Of tot rust komen na een stress dag, maar ik kan ook me lam schrikken als een muzikant heeft besloten om een keer ècht hard op een pauk te slaan. …………… Zegt genoeg toch?

Een DAC moet echter wel van signaal worden voorzien. Dat kan op verschillende manieren en een ervan is een streamer ofwel een apparaat die vanaf een bron, zoals een harde schijf of NAS (Network-attached storage) de muziek streamt (doorgeeft) aan de DAC. Vele merken hebben zo’n streamer en ook daar zit weer een stukje kwaliteit in. En daarmee ook weer een prijskaartje.
Maar goed, iedereen heeft z’n eigen eisen, zo ook ondergetekende.
Een Sonos of BlueSound systeem is erg handig, maar als je er meerdere digitale signalen op wilt aansluiten kan dat niet. Nou ben ik al best een tijd gek van Cambridge Audio, ik ben er betatester van, en die maken fraaie digitale spullen. Waar de versterker (851A) toch een beetje door het ijs zakte, zijn de digitale componenten van een erg hoog niveau en bijna net zo belangrijk: compleet.

Zo is bijvoorbeeld de recente 851N netwerkspeler behalve erg goed ook er erg compleet. Ruime digitale in- en uitgangen maar de helse machine heeft ook een prachige DAC aan boord.
Wat moet je nou met een extra DAC als je de Audio-GD Master 7 al hebt? Nou ja, dingen als testen, uitproberen en reserve spelen een rol. In de digitale techniek is die firma erg goed en dat blijkt wel uit de eerste bevindingen met de Cambridge Azur 851N.

851n

De Chinezen bij Audio-GD staan niet stil vandaag de dag. Brengen ze de Master 7 op de markt, komt er een NOS 7 achteraan. Nieuwe inzichten maken dat vooral de oversampling onder de loep werd genomen. En de NOS 7 werd geboren.
De Audio-GD DAC’s spelen het mooist als ze via een I2S verbinding worden aangestuurd. Magna hifi maakt daar de Mano Music Streamer voor. Een supercombinatie met de Audio-GD NOS 7 en die heeft een tijdje in huize AudioEnZo de set staan te verwennen. En mij natuurlijk 🙂

nos7_magna_01

Inmiddels was er een voor mij nieuw merk om de hoek komen kijken: Holo Audio, ook van Chinese makelij. De Spring Level 1 dac is goed aan de tand gevoeld en daarna ook de Level 3 , mooie DAC’s die gebruik maken van discrete R2R ladder dac’s.

Ook Audio-GD heeft inmiddels zo’n R2R dac uitgebracht, de Audio-GD R2R 7. Een beauty van een dac die klinkt als een klok!

Natuurlijk heeft de Audio-GD R2R7 een overtreffende trap in de vorm van de R2R 7HE

Ook in streamerland zijn verbeteringen mogelijk. Na de Mano Music Streamer heeft ook de SOtM set, bestaande uit de sMS-200ultra en sPS-500 voeding, hun kunsten in de set vertoond:

Tja, de SOtM tx-USBultra, eenmaal gehoord en je bent om, het driespan is compleet:

De jongens van Magna Hifi kwamen op het lumineuse idee om een SOtM sCLK-EX in de Singxer-SU1 te bouwen. De tx-USBultra kon hiermee verdwijnen en is er toch een fikse kwaliteits-stap gemaakt!

Om het netwerk ook maar als bron te kenmerken:  ook daar staat de tijd niet stil. Een netwerkupgrade door de SOtM sNH-10G switch doet wonderen!

Van diezelfde switch is ook een versie met ingebouwde sCLK-EX klokprint en die doet toch nog een tandje meer. Tevens heeft deze een zwart frontje:

Qua DAC ging het ook even hard, de Audio-GD R2R7-HE heeft plaats gemaakt voor de magnifieke Holo Audio MAY dac, wat wederom een fikse stap voorwaarts blijkt. Tevens is de Singxer SU1 hiermee uit de set verdwenen:

Als je dan denkt dat zo’n MAY dac goed is, dan is er altijd wel weer een overtreffende trap in de vorm van een opgekietelde versie genaamd “Kitsune

Na een aantal jaren prima met de  SOtM sMS-200ultra neo te hebben gespeeld, gooit Magna Hifi de Mano ULTRA mkIII Farad in de ring. Die wedstrijd werd door deze nieuweling glansrijk gewonnen en zeker met Gentooplayer erop draaiend!

 

Reacties zijn gesloten.