Muziek

Het uiteindelijk doel van een audioset is natuurlijk muziek weergeven. Muziek, muziek en nog eens muziek.
Mijn smaak gaat het meest uit naar Jazzrock en Fusion. Veel piano, gitaar, bas, drums maar ook vaak vergezeld van wat blazers of ondersteunt door orkestwerk. Jazzrock is heel breed. Er viel in de loop van de jaren dan ook veel te ontdekken

Maar ook zang kan mijn goedkeuring krijgen. Zangers zoals James Taylor en bijvoorbeeld Keb Mo draai ik aardig grijs.
Een van mijn eerste ervaringen met jazzrock was muziek van Dave Grusin. Hij is onder andere verantwoordelijk voor behoorlijk wat filmmuziek (Goonies) maar ook muziek als tunes voor series, zoals Sint Elswhere, zijn van zijn hand. Samen met veel andere bekende artiesten als de gitarist Lee Ritenour heeft hij menig CD volgespeeld. Zeker in het begin voornamelijk op het GRP label. Een label wat bijna borg staat voor kwaliteit.

Op het moment van schrijven staat een CD te spelen van David Benoit, Inner Motion. Een prachtige CD waar ook 2 nummers opstaan waar David Pack op zingt. Hij was voorheen de leadzanger van een groep genaamd Ambrosia, waar ik een LP van heb gehad. Van deze groep ben ik nooit meer iets in de winkel tegengekomen maar heb wel wat mp3’tjes van het Internet kunnen plukken. Van Beniot heb ik nagenoeg alle CD’s. Ze lijken wel wat op elkaar maar hebben toch een geheel eigen thema. Ook zijn project CD’s samen met Russ Freeman van de Rippingtons staan vol met fraaie muziek.

Larry Carlton is nog zo’n grootheid uit de jazzrock-scene. Goed voor tientallen CD’s waar ik er een stuk of 9 van heb.
Er is ook een CD samen met Lee Ritemour gemaakt, 2 uitstekende gitaristen bij elkaar. Tegenwoordig speelt Carlton in Fourplay waar hij de snaren heeft overgenomen van Ritenour.

Nog een geweldige pianist is Bob James. Ook goed voor een stapel CD’s en de laatste jaren de pianist van Fourplay. Ook met Earl Klugh heeft hij een uitstapje gemaakt wat een mooie CD heeft opgeleverd.
Net als van Bob James kan ik ook genieten van het pianospel van Joe Sample. Hij heeft jaren samen gespeeld met de Cusaders. Ja die samen met Randy Crawford verantwoordelijk waren voor het tijdloze nummer “Street life”.

Vrouwen, nog zoiets moois om naar te luisteren. Vooral als ze kunnen zingen. En dat kan Norah Jones. Daarbij wordt ze bijgestaan door uitstekende muziekanten en is de opnamekwaliteit super.
Katie Melua is ook zo’n vrouw met een heel aparte stem. Mooie teksten en meeslepende muziek.

Ik heb de naam al een paar keer laten vallen: Fourplay. Begonnen als gelegenheidsband, maar nu al een CD of 10 verder. De naam zegt het al, 4 artiesten maar niet zomaar vier:.
Bob James (hierboven al genoemd), Nathan East op bass, Harvey Mason op drums en tegenwoordig Larry Carlton op gitaar. Voorheen was deze rol voor Lee Ritenour weggelegd.

Tja, James Taylor. Ik heb iets met zijn muziek. Zijn stem, manier van doen tijdens optredens, zijn gitaarspel en vooral zijn teksten. Ik krijg er nog steeds kippevel van en het kan iets met me doen.
Ik pak dan ook zeer regelmatig een CD van hem en kan er echt van genieten.

Keb ‘Mo’ zit een beetje in een andere hoek, nl. blues, maar is ook zo’n ras artiest. Ik sprak een tijdje terug iemand die naar een optreden van hem was geweest en tijdens het optreden viel de stroom uit. Al vrij in het begin en werd ook niet zo snel hersteld. Maar Keb ‘Mo’ had zijn gitaar gepakt en gewoon bij kaarslicht de avond volgespeeld met akoestisch gitaar en zang. Het bleek een onvergetelijke avond. Over ras artiesten gesproken…….

Mijn kast en harde schijven zijn verder afgevuld met van alles en nog wat. Pop, een beetje klassiek. Van Dire Straits tot de Eagles. Maar ook CD’s van Andreas Vollenweider en de weelderige klanken van zijn voormalige snarenmaatje Max Lässer worden geregeld de kamer ingeslingerd. Verder vind je er Seal, Michael Franks, Thom Rotella, Yes, Kansas en noem maar op.
Het is nu nog een zaak van bijhouden. Maar dat ben ik zeker van plan. Nieuwe CD’s van oude bekenden maar ook de zoektocht naar (voor mij) nieuwe artiesten is een plezier om te doen.

Een ontwikkeling van de laatste tijd is dat er geen CD’s meer worden gedraaid maar muziek rechtstreeks van de harde schijf wordt gespeeld. Werkt prima en vooral gemakkelijk!
Zo ook de komst van diverse muziek-streamingdiensten, wat een fijne manier om nieuwe muziek te ontdekken, miljoenen nummers zijn beschikbaar met een druk op de knop en vaak ook nog in hoge resolutie. Kom maar door met die muziek!

James Taylor

Reacties zijn gesloten.