Luisteren

Wat maakt dat de een tevreden is met een setje van een paar honderd euro? Of alleen maar een beetje muzikaal behang op de achtergrond? En de ander bezig is om diezelfde muziek zo mooi en goed mogelijk weer te geven? Zijn die laatste emotioneler dan die anderen?
Allemaal vragen waar je lang over kunt nadenken. De antwoorden zijn zeer waarschijnlijk erg verschillend en zullen nog meer vragen oproepen.
Toch is het heel apart wat muziek bij een mens kan doen. Ik zou zelf niet meer zonder kunnen. Het helpt me met verwerken van dingen. En dat bedoel ik heel breed. Van tot rust komen na een heftige dag op het werk tot het goed verwerken van verdriet. Ook een rotbui kun je weer een beetje wegduwen met wat vrolijke muziek.
Luisteren is een kunst. Niet alleen naar mensen maar zeker naar muziek. Zoals je moet leren naar mensen te luisteren en vooral te begrijpen, geldt dit bij muziek onverkort.
Voor wat betreft kwaliteit, dat is voor een groot deel afhankelijk van smaak en is dus subjectief. Niet helemaal want uit een schoenendoos is geen high end te halen.
Maar het is wel de kunst om te leren horen wat “Lucht om instrumenten” inhoudt. Of een stem binnen de opname akoestiek te horen.

Een mooi voorbeeld vind ik van een man die een hele goede audioset had terwijl hij een zeer beperkt gehoor had voor wat betreft frequentiebereik. Hij had de filosofie dat het deel wàt hij kon horen, optimaal wilde horen. Zeg er maar wat van…….
Een mens moet eerlijk zijn. In het hele traject van jaren zoeken naar audiohardware is het me zeker overkomen. Je luistert op een zeker moment niet naar muziek maar je luistert te technisch. Al zoekend naar een onvolkomenheid in de apparatuur vergeet je en hoor je de muziek niet meer. Als je dat bij jezelf constateert, moet je jezelf weer even tot de orde roepen.
De zoektocht door audioland heeft me uiteindelijk heel wat gebracht. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen en heb geleerd hoe je beter kunt omgaan met stress, emoties en andere wel of niet wereldse zaken.

Een muzikant verteld een verhaal, zij vertolken iets wat je niet kunt pakken maar wel voelen.
Luisteren naar muziek is luisteren naar anderen. En dat zouden meer mensen moeten leren. Wat zou de wereld opknappen……………………

hond

Reacties zijn gesloten.