Akoestiek

Je kunt je audioset zo duur maken als je wilt maar als je een akoestiek hebt als in een badkamer is er geen redden aan. Bij ons is de kamerindeling altijd leading geweest en is het meubilair altijd rondom de set bepaald. Het heeft er vaak voor gezorgd dat ik niet mee kon gaan in de “meubel verschuivingsplannen” van mijn vrouw. Gelukkig is mijn vrouw er een die je niet vaak tegenkomt (wellicht is er echt maar één van) en heeft er nooit een echt probleem van gemaakt.

We hebben al aardig wat vloeren versleten in onze woningen. Vloerbedekking, plavuizen, kurk hout en laminaat. Kurk is voor audio een uitstekend materiaal. Plavuizen daarentegen niet. Ik had het al over een badkamer en het is lastig om met plavuizen de akoestiek goed te krijgen. Gedoe met kleedjes en gordijnen maken veel goed maar zeker niet alles.

Na de verbouwing was het wel een zorg. De houten vloer had veld geruimd voor laminaat. Tevens was de kamer een flink stuk groter geworden.
Toch heeft het gunstig uitgepakt en is de akoestiek beter dan ooit tevoren. Misschien komt het door het hoge plafond of de bredere opstelling. Ook het oppervlak van de tegels is niet geheel vlak dus dat zal ook wel goed doen. Maakt ook niet uit, ik ben zeer tevreden. Ondertussen is er wel een kleed gekomen en dat is meteen erg fijn voor de voetjes.

Dat de luisterruimte iets met het geluid doet heb ik wel gemerkt in de laagweergave. Die was voor een deel verdwenen na de verbouwing. Maar de Monolith sub maakte dat in eerste instantie meer dan goed. In de loop van afgelopen tijd zijn er echter meer veranderingen gekomen in de vorm van andere meubels. Vooral een andere kast in de hoek van de kamer heeft de laagweergave drastisch verbeterd voor wat betreft laagweergave. Dat maakte de sub al wat overbodig. En met de actieve Xanadu’s is alles perfect af te regelen.
Maar dat sluit passief niet uit natuurlijk, alleen moet dat wel meteen passen in de ruimte. De huidige passieve Xanadu monitoren gaan wat dat betreft erg goed in onze ruimte en stoten de lucht in de ruimte ander (beter) aan.
Het kleed is inmiddels ingeruild voor een veel groter exemplaar en als ik er echt voor ga zitten gooi ik een zacht plaid over de TV.

Alles voor het geluid 🙂

overzicht_audioenzo_2016_01

 

Reacties zijn gesloten.