Holo Audio MAY DAC Level 3 KTE

Onderaan mijn schrijfsel over mijn belevingen met de Holo Audio Serene Level 1 voorversterker gooide ik het al stiekem in de ring, de term Kitsune, ook wel kortaf KTE genoemd.
Holo Audio heeft namelijk van diverse apparaten een extra mooie versie uitgebracht, die zijn dan van het hoogste Level en krijgen de naam Kitsune, wat Japans is voor Vos. De Kitsune edities zijn op cruciale punten voorzien van betere componenten.
In afwachting van de Serene KTE voorversterker was de KTE versie van de Holo Audio MAY dac eerder beschikbaar, eenzelfde soort dac die hier in huize AudioEnZo in de vorm van een Level 2 editie alweer een poosje muziek stond te maken. Maar een KTE uitvoering is natuurlijk niet minder welkom.

Wat is er aan de Level 3 KTE versie dan anders dan bijvoorbeeld de Level 2 editie die hiervoor op het audiokastje stond? Nou, er zijn aardig wat verschillen in hardware, een opsomming van wat er beter is in de KTE editie:

 • Speciaal vervaardigde en op klank geselecteerde Holo Audio condensatoren i.p.v. Vishay condensatoren
 • Koperen OCC bedrading in de voeding is vervangen voor puur zilver bedrading (1,5mm)  welke rechtstreeks op de pcbs  is gesoldeerd
 • IEC 230V inlet van zilver/rodium
 • Hand geselecteerd DAC modules met de beste meetresultaten. Hierdoor is een betere dynamiek behaald.
 • CNC zwart/koperen afdekplaten met laser gegraveerde KTE logo’s. Waarborgt een betere temperatuur stabiliteit.
 • Red Nano zekering met goud/zilver contacten en grafeen/kwarts demping
 • KTE logo op de bovenkant van de behuizing

Zo, een mooi rijtje aanpassingen die de MAY dac tot nog betere prestaties moet pushen. De grote vraag is natuurlijk of al die aanpassingen daar inderdaad voor zorgen, maar dat zou ik spoedig gaan meemaken.
Het algemene idee bij audioapparatuur  is dat zo koud uit de doos geen goed oordeel kan worden gegeven, dit omdat de klank in de loop van de eerste uren of dagen nog kan veranderen. Zelf heb ik dit inderdaad wel bij een aantal apparaten ondervonden en hanteer dus voor de securiteit maar een geruime tijd om mijn beleving op te noteren. Ik heb de MAY KTE dac dan ook een aantal dagen lekker 24 uur laten spelen, alleen de eindversterkers uit gelaten. Op deze manier zit je na een dag of acht al bijna op 200 uur en dat is in mijn ervaring meestal wel voldoende.

Een apparaat als de MAY dac is volgens een bepaalde filosofie gebouwd, zowel qua schakelingen als qua onderdelen. Het is daarom best bijzonder dat er kwalitatief drie levels zijn van deze bijzondere dac. Ook nu is het best weer bizar te horen dat met dezelfde schakelingen, maar met verbeterde onderdelen, zo’n verbetering kan ontstaan.Ik heb het expres niet over verandering, het karakter van het geluid is identiek maar juist over verbeteringen.
Het geluid van de MAY Kitsune heeft een hele mooie samensmelting tussen rust, zeer open en detailrijk, dus behoud van karakter en rust, maar nu met nog meer inzicht in de muziek voor wat betreft plaatsing, betrokkenheid zonder ook maar enige stress te veroorzaken. Dat is goed te horen bij het uitsterven van klanken, maar ook de betere transiënten waardoor de klankleur van instrumenten perfect herkenbaar is en alles heel natuurlijk klinkt.
De algemene beleving is een zeer fraaie authenticiteit, de texturen van instrumenten komen heel natuurlijk over, realistisch of simpelweg gewoon echt.
Wat ook opvalt is dat bij lage volumes al een beter gevoel van drive en slam naar voren komt en dat is wel een aparte ervaring. Een felle klap op een drum wordt meestal als een felle  klap ervaren bij een beetje pittig volume, maar nu met de MAY Kitsune dac ervaar je al bij veel lagere volumes dat er energie in een opname zit.
Wat ook opvalt is de verbeterde gelaagdheid in het gehele geluidsbeeld en plaatsing krijgt hierdoor een nieuwe dimensie in de diepte en breedte van hetgeen zich voor je oren afspeelt. Juist die subtiele micro details die dit kunnen veroorzaken krijgen alle ruimte.

Bovenstaande is mijn beleving in een aantal dagen intensief luisteren en noteren, maar meestal is die luisterperiode langer voordat ik het uitwerk en online zet. Echter nu deed zich iets voor wat ik wellicht had voorzien maar nog niet zo snel: naast deze Holo Audio MAY Level 3 KTE dac werd nog een Kitsune machine met een vos-logo huize AudioEnZo binnen gesjouwd, namelijk de Holo Audio Serene Level 2 KTE voorversterker. En aangezien deze één op één de Serene Level 1 verving én ook nagelnieuw uit de doos kwam, kon ik niet anders dan deze in te laten spelen en dan daarna maar verder met luisteren naar zowel deze fraaie MAY KTE dac maar ook de Serene KTE voorversterker.

Wordt dus vervolgd…..

HOMEPAGE HOLO AUDIO MAY DAC LEVEL 3 Kitsune

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC (firmware V1.20)
Purecable linkMSTR XLR interlink
Holo Audio Serene Level 1 voorversterker (firmware V1.10)
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Tasker C128 XLR interlink (tbv bas-actief HRS80)
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

6 reacties

 1. Hoi Rene,

  Even een kort vraagje. Heeft het zin op de may kte om de PLL te activeren als je via USB werkt? Berichten op verschillende forums spreken elkaar wat tegen.

  Yves

  • Hoi Yves,
   Ik heb hierover ook even Jos van Magna Hifi gevraagd. Volgens ons is het zo dat bij een DAC welke a-synchroon werkt, en bij de MAY USB ingang is dat ook zo, zou het niet uit mogen maken of PLL aan of uit staat. In beide gevallen wordt de (erg goede) klok in de DAC gebruikt. Ik heb hier ook met de sMS-200ultra geluisterd met PLL aan en uit maar kon er geen verschil in weergave ontdekken.
   De Mano mkIII via i2S is synchroon en dat is anders, als PLL dan aangezet wordt geprobeerd de klokken van de zendende kant (Mano) en de ontvangende kant (MAY dac) te synchroniseren en te locken waardoor er minder jitter zou ontstaan. Echter vind ik het resultaat met de Mano en PLL aan slechter dan PLL uit. Er is in die situatie dus een duidelijk verschil.

   Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
   Gr. René

 2. Hallo René,

  Ik vind je ervaringen altijd leuk en wetenswaardig om te lezen. Bijzonder ook jouw leerervaringen met je apparatuur. Je hebt al aardig wat apparaten achter de rug. Wat ik bijzonder vind dat je nog steeds de sotmset in jouw setup hebt, terwijl feit toch echt veel beter kan. Zeker in relatie tot bijv. De Holo may spullen van je. Zelf heb ik lang van de sotm set genoten. Uiteindelijk ben ik overgestapt op de antipodes K3. Wat mij betreft klasse…en echt mooier dan de sotm….ook duurder…dat wel. Maar zeker in verhouding het de Holo may. Ik denk dat dit een perfecte upgrade zou zijn voor jouw set. Zelf heb ik de audio GD 7 met voeding als dac en overweeg als upgrade de Holo May dac met de Holo may serene of de Bricastie M1. Veel plezier luisterplezier.

  • Hoi Sjon,
   Dak voor je bericht en complimenten! Uiteraard zijn er betere streamers dan de SOtM, echter ik geniet erg van hoe het nu klinkt. De MAY heeft een zeer goede USB ingang waardoor de streamer iets minder kritisch wordt. Het is dus wel DAC afhankelijk waar je de SOtM op aansluit. Bij de ene DAC zal de verbetering door een betere streamet anders uitpakken als bij een andere DAC.
   Ik sluit zeker niet uit dat er ooit een keer iets anders komt. Maar dat moet dan wel op mijn pad komen. Zo wil ik de Mano Ultra mk2 nog proberen. Die Antipodes die je noemt ken ik dan weer niet, zou ook niet weten hoe ik die in huis zou kunnen krijgen, maar zal ongetwijfeld erg goed zijn. Auralic staat ook nog op mijn lijstje.
   De Audio GD ken ik dan weer wel en kan je verzekeren dat de MAY daar overheen gaat.

   Jij ook veel luisterplezier 🙂

   Gr. René

 3. Gerrit v. Dijk

  Hoi René,
  Dat ziet er gelikt uit, prachtige apparaten en mooi gemaakt.
  Ik kijk regelmatig op je site maar reageer eigenlijk nooit, maar bij deze dan toch maar een keer.
  Geniet van je geweldige set.
  Groetn uut Ieselmuden.
  Gerrit.

  • Hoi Gerrit,
   Dank je voor je reactie!
   Zijn inderdaad erg mooi gebouwde apparaten en ze zijn erg goed. Je hebt er een paar weken geleden van mogen genieten, hou dat beeld vast en dan nog een beetje beter 🙂
   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *