Tubulus Argentus USB V2

Met de komst van de SOtM sMs-200ultra moest er wel even gegraven worden in de kabellade. Maar alles wat er uit kwam, geen USB AB kabel. Uiteindelijk het hele huis overhoop gehaald en warempel, daar kwam een stokoude printerkabel tevoorschijn met aan beide kanten de juiste USB stekkertje. Lekker, want nou kon er in ieder geval geluisterd worden.

De “meningen” over verschillen in USB kabels lopen erg uiteen, de luisteraars buitelen over elkaar heen voor hun gelijk. Maar er is natuurlijk geen gelijk. Verschillen in kabels zijn sowieso subjectief. Waar de een op het puntje van de stoel aandachtig zit te luisteren of er iets aan verschil is te horen, is z’n buurman al van de bank gelazerd van pure verbazing en gelijktijdig kreten als “oh wat mooi” en “niet normaal wat een verschil” uitstotend. Wellicht hebben ze allebei gelijk, alleen de beleving is totaal verschillend.

Wat ik van tevoren lees over kabels zegt me dus niets, ook de prijs van een kabel niet. Sterker nog, ik vind het liefst de pareltjes uit de audiobrei en dat is heel goedkoop en heel goed. Maar die vind ik dan weer niet vaak ­čśë

Afijn, mijn aandacht was al een tijdje getrokken door het merk Tubulus. Mooi gemaakte kabels met mooie materialen, zilver of zilver met koper, en van Nederlandse makelij. Ik had al een aanvraag gedaan voor een setje kabels om te beluisteren en dat gaan ze honoreren maar kon even duren. Alleen had ik de USB kabel n├║ nodig, dus zat er maar ├ę├ęn manier op, gewoon kopen. Gelukkig was er bij Tubulus de 20% kortingsactie dus dat scheelde zomaar een tientje of 7.
Dus besteld en een kleine week verder was de Tubulus Argentus USB V2 kabel in huize AudioEnZo. En ik kan niet anders zeggen, het is een zeer mooi gemaakte kabel. Heel netjes afgewerkt met zwarte kous en paarse krimpkous.
De technische opbouw is net zo fraai als het uiterlijk: puur zilveren massieve geleiders, gescheiden spannings- en audio geleiders, lucht isolatie, twee lagen dikke koperen afscherming, speciale HF-filtering bij de 5V geleider en de kabel krijgt een speciale thermo-behandeling. Aan de specs kan het niet liggen zeg maar!

Eerst maar weer aandachtig via de oude printerkabel geluisterd naar diverse bekende muziek om dit goed en vers in het geheugen te krijgen. Kabel wisselen van de printerkabel naar de Tubulus en weer luisteren. En dat meerdere keren.
De verschillen zijn subtiel maar duidelijk. Het laag is iets strakker, komt daardoor wat slanker over en ten gunste van de gelaagdheid. Hierdoor heeft ook het middengebied een fractie meer presence.
Duidelijker is de winst aan micro-details. Nog steeds subtiel maar onmiskenbaar in mijn set en een geoefend gehoor. Dit uit zich in een mooier uitstervende klank van een pianoaanslag, alsmede net even beter afbakenen/plaatsen van vooral zachte stemmen. Ook de subtiele aanraking van een gitaarsnaar wint aan finesse vooral bij passages waar vingers heel zachtjes over de snaren glijden.
Deze kabel maakt slecht opname’s natuurlijk geen spat beter, maar hele goede opnames winnen aan glans!

Zoals gezegd, de verschillen zijn subtiel maar voor mij onmiskenbaar. Waar het precies door komt? De gescheiden kabeltjes voor spanning en data kan er een rol in spelen zo ook de HF afscherming. Hoe dan ook kun je gerust stellen dat deze Tubulus Argentus USB V2 kabel het signaal minder verstoord dan de standaard printerkabel. Eigenlijk doet ie dus veel minder met het signaal en dat is juist de bedoeling. Gezien het resultaat een mooi compliment ­čÖé

HOMEPAGE TUBULUS
PRODUCTPAGINA Tubulus Argentus USB V2

Gebruikt apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Audio-GD R2R 7HE DAC
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Xanadu LS80 luidsprekerkabel
Siltech 550i XLR interlink
Tubulus Argentus USB V2 kabel

Reacties zijn gesloten.