Siltech Classic Anniversary 550i XLR

Na een tijdje met de John van Gent (JvG) te hebben gespeeld had ik de mogelijkheid om de Siltech Classic Anniversary 550i XLR interlink aan de tand te voelen. Nou heb ik jaren met een Siltech SQ88 Classic MK2 G5 gedraaid en tot volle tevredenheid. Alleen was dat een RCA uitvoering en tegenwoordig speel ik alleen gebalanceerd. Dus naar de XLR versie van de 550i was ik erg nieuwsgierig.

Vandaag de laatste luistertesten gedaan en veelvuldig kabels gewisseld. Om maar met de deur in huis te vallen, het verschil is groot, erg groot. Verwondelijk eigenlijk daar de Siltech van zilver/goud is gemaakt en de John van Gent Magic Link Ultra ook. Alleen het fabricage proces de Siltech is anders, daar worden de metalen echt samengevoegd en bij de JvG wordt goud en zilver in elkaar getwist.

De Siltech is fraai gemaakt en voorzien van mooie Neutrik XLR stekkers. Wel een stuk dunner dan de JvG overigens maar daardoor wel beter te handelen.

Sara K - WaterfallsDe klank dan, tja, heel herkenbaar ten opzichte van de SQ88! Erg lekker open en helder, maar niet scherp. Vol geluid, fraai midden en gecontroleerd laag.
Een van de testnummers is Waterfalls van Sara K van het gelijknamige album. Zeer fraai opgenomen met ragfijne klanken op het Stockfish label.
De diepte is opvallend, waar de JvG toch wat vlakker speelt kijk je bij de 550i echt de ruimte in. Het oplossend vermogen is heel groot en de detaillering daardoor geweldig. De snaren van de gitaar zingen meer, sterven ook erg mooi uit. Het meest opvallende was de tweede zangeres die mee gaat zingen. Dat was me eigenlijk nog nooit zo opgevallen. Terug naar de JvG liet horen dat ze er voorheen ook al was natuurlijk maar ik was er niet bewust van. Bij de Siltech hoor je haar duidelijker gescheiden van Sara en beter omlijnt. Dat geldt tevens voor alle instrumenten, er zit meer lucht in de muziek!


Acoustic Live - Nils Lofgren - (1997)Nils Lofgren’s Keith Don’t Go van het album Acoustic Live uit 1998 klinkt nu een stuk dynamischer dan met de JvG. Zoveel meer detail had ik niet verwacht en matched als een handschoen met de set zonder ook maar enige scherpte of vermoeidheid op te leveren. Het snarenspel van Nils is verfijnd maar heeft tevens een bepaalde attack welke met de Siltech beter tot zijn recht komt. Het oplossend vermogen komt ook hier weer naar voren, heel fraai!

Ik weet niet hoe ze het doen daar bij Siltech maar ik ben in ieder geval fan. Het moet ook maar matchen met de rest van de set, maar dat is hier in ieder geval wel het geval en hoe. Voorlopig een blijvertje……


Siltech Classic Anniversary 550i XLR

Bladwijzer maken Permalink.

Eén reactie

  1. Inderdaad René speel hier met de 770 xlr een wonderschone combinatie met de Accuphase E600 en de Marantz na11-s1 een erg open en fijne klank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *