SOtM sMS-200ultra + sPS-500

Onlangs had AudioEnZo de mogelijkheid om de SOtM sMS-200Ultra samen met de sPS-500 voeding te beluisteren. Een zeer fraaie netwerkspeler met een uitstekende externe voedingsunit. Ik was vooral benieuwd hoe de Mano Streamer zijn mannetje kon staan tegen dit geweld van zo’n 2,5 x duurder, zo rond de €2000,–.
De sMS-200Ultra is de in wezen de sMS200 maar dan met de sCLK-EX uitgebreid: een ultra hoge kwaliteit oscillator (klok) print, tevens de reden dat de behuizing van de Utra een stuk dieper is, je moet het ergens kwijt.
De sPS-500 voeding is in eenzelfde behuizing geplaatst en dat poremt erg goed zo naast elkaar.

De sMS-200Ultra ondersteunt diverse protocollen zoals DLNA/UPnP en Squeeze (via piCorePlayer). Aansluiten was een eitje en met een paar klikken was de sMS-200Ultra aan het huisnetwerk vastgeknoopt en er is in eerste instantie gekozen voor het Squeeze protocol. Groot voordeel is dan dat de Mano kon mooi via de Orange Squeeze android app synchroon kon lopen met de sMS-200Ultra en was het daarmee makkelijk omschakelen. Het enige was nog het verschil in aansluiting: de Mano via HDMI I2S en de sMS-200Ultra via USB, maar dat kon even niet anders.

De eerste klanken van de sMS-200Ultra waren prima maar wel te horen dat ie letterlijk ijs en ijskoud binnen kwam vallen en moest even warm lopen. Na een uurtje was het tijd om eens kritisch te luisteren en te vergelijken met de Mano. De voornaamste verschillen die direct naar voren kwamen waren ruimte en rust bij luisteren naar de sMS-200Ultra. Omschakelen naar de Mano geeft wat meer bite en iets meer geknepen beeld. Maar de beleving verschilt erg per opname/muziekstuk zo bleek:

Sara K. klinkt via beide streamers erg goed, laat dat geen misverstand zijn. De sMS-200Ultra geeft een zeer ruimtelijk plaatje en zijdezacht hoog en erg goed gedetailleerd. De Mano geeft meer pit met een iets kleinere afbeelding.
Voorkeur voor deze muziek is dus wel voor de SOtM!


Het nummer Smoor van Maaike Ouboter begint heel subtiel en fragiel en waren de verschillen heel duidelijk. Ook hier weer meer ruimtelijkheid met de sMS-200Ultra en iets meer rust.
De Mano geeft dan wel weer de subtiele achtergrond geluiden meer present weer. Maaike’s stem klinkt op beide streamers heel fraai en staat als een huis.
Bij dit nummer hebben we meermalen blind geschakeld tussen beide streamers en de sMS-200Ultra en de Mano waren keer op keer aan te duiden.


Joe Sample’s X Marks The Spot van het album The Pecan Tree gaf in tegenstelling tot bovenstaande weer een andere beleving. De extra ruimtelijkheid van de sMS-200Ultra was hier eigenlijk niet goed te horen maar de extra bite in het midden-hoog en hoog via de Mano was daarentegen erg welkom!


Keith Don’t Go van het live album van Nils Lofgren was naar mijn smaak lekkerder met de Mano. Die geeft wat meer eer aan de weergave van de metalen snaren van zijn gitaar.
De stem van Nils was met de sMS-200Ultra weer wat prettiger om naar te luisteren door wat meer body.


De lekker venijnig felle bongo’s op Patricia Barbers Black Magic Woman van het album Companion zijn met de Mano heerlijk om te horen. Ook de rechts opkomende percussie, ergens na een minuut of 7, vond ik met de Mano fijner en beter waar te nemen.
Daarentegen is het een druk nummer en de ruimtelijkheid en rust in de sMS-200Ultra is dan ook wel weer erg prettig.
It’s a close call.


Al met al zijn beide streamers erg goed en hebben ontzettend sterke kanten. De sMS-200Ultra met zijn fraaie ruimtelijkheid en rust en de Mano die wat meer bite heeft en daardoor details net even presenter doorgeeft. De laagweergave is bij beide streamers uitstekend en ontloopt elkaar niet zoveel.

Het is mijns inziens een erg goede prestatie van de Mano Streamer om in vergelijk met zo’n mastodont als de sMS-200Ultra goed overeind te blijven. Het is immers een heel andere prijsklasse! Je moet alleen niet vergeten dat de I2S verbinding van de Mano met de uitstekende Pink Faun IL-1 kabel voor wat betreft de verbinding wel in het voordeel was.

Als ik met de portemonnee dicht zou moeten kiezen werd het toch deze sMS-200Ultra. De sMS-200Ultra met sPS-500 voeding is op alle fronten een zeer goede streamer en uitgebreid inzetbaar door de ondersteunde protocollen. De set heeft in real-life echter wel een stevig prijskaartje, dat dan weer wel, maar dan heb je wel wat!

HOMEPAGE FABRIKANT
MAGNA HIFI PRODUCTPAGINA

Gebruikte apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Audio-GD R2R 7HE DAC
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding

Mano Music Streamer
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Xanadu LS80 luidsprekerkabel
Van den Hul Thunderline XLR

Bekijk ook de “review” van Hans Beekhuyzen, hij vindt het ook best een aardige set:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *