Xanadu LS80 Luidsprekerkabel

Xanadu is een luidsprekerfabrikant en aan luidsprekers horen kabels. En dus hebben ze in eigen huis luidsprekerkabels ontwikkeld en AudioEnZo mag de primeur hebben om deze nieuwe loot aan de Xanadu boom aan de set te knopen. In dit geval gaat het om de LS80 kabel, niet geheel toevallig hetzelfde nummer als de HRS80, ze zijn namelijk gelijktijdig ontwikkeld en vullen elkaar perfect aan.
Technisch gezien heeft er heel wat water door de IJssel gestroomd voordat het resultaat voldeed aan de gestelde eisen. Zo is er uitgebreid onderzoek geweest naar materiaal, afscherming, opbouw, ader diameters, capaciteiten en inducties, weerstand en wat dies meer zij. En daarnaast ook hier weer luisteren, veel luisteren. Dit alles in relatie tot beïnvloeding van klank door kabels en het heeft uiteindelijk geleid tot deze LS80 luidsprekerkabel.

In eerste instantie keek ik wat vreemd op toen de kabel uit de doos kwam, er was namelijk per kabel maar één ader te bespeuren. Huh? Inderdaad, je hebt per luidspreker twee (2)  kabels nodig, een voor de plus en een voor de min.
De kabels zijn erg fraai en voorbeeldig afgemonteerd. Van de smaakvolle kous, via de mooi gepolijste aluminium afwerkbussen,  tot de montage van de stekers. Die laatste zijn holle bananen en bewust gekozen. De kabels zijn redelijk soepel en laten zich dus makkelijk leggen en aansluiten.

De Xanadu HRS80 luidspreker is in eerste instantie beluisterd met de van den Hul The Cloud 3T kabel. Een mooi zijig en rustig geluidsbeeld was ons deel. Fraai open ook en de plaatsing van stemmen en instrumenten prima. In een eerdere test met deze kabel ging er, na de Siltech LS88 een wereld van detail open, toen nog op de HRS52.
Na de switch naar de Xanadu LS80 kabel gebeurt er iets wat toch wel onverwacht was. Er komt toch weer wat pit bij. Weer terug naar The Cloud bewijst het effect, de extra pit van de HRS80/LS80 is weer weg en “rust” keert weer terug . Natuurlijk ook geen straf om naar te luisteren en het is nou eenmaal een kwestie van voorkeur, zo simpel is dat.

Is de The Cloud meteen afgeserveerd? Nee, dat blijft een dijk van een kabel en prima in heel veel sets te integreren.
De Xanadu HRS80 en LS80 vormen een zeer krachtige combinatie en omdat ze samen zijn ontwikkeld krijg je synergie, het totaal wordt meer dan de som der delen! Maar uiteraard kan deze fraaie kabel ook in andere combinaties erg goede zaken doen, zeer aanbevolen dus…

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

  1. Dit stukje over het hoofd gezien,

    Leuk te lezen dat Age nu ook kabels levert, ben stiekum wel benieuwd wat deze kabel in mijn set doen, binnenkort maar eens informeren bij Age denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *