Holo Audio Serene L1

Na enige weken met de Holo Audio Azure voorversterker de Kinki Studio EX-B7 mono-blokken te hebben aangestuurd, was de tijd dus aangebroken om dit met een voorversterker van eenzelfde kaliber te gaan doen. Het was wel geduld hebben, want deze nieuwe voorversterker in het Holo Audio assortiment zou al in december geleverd worden, maar is nu dan toch eindelijk gearriveerd.

De Serene is van hetzelfde formaat als de Holo Audio MAY DAC, alleen is het in dit geval één kastje. En het ziet er erg sexy uit hoor op de audio kast! Als de audio kwaliteiten ook van het niveau is als de MAY dan wordt het wel een feestje.

De Holo Audio Serene is aan de buitenzijde vrij simpel opgebouwd. Op de voorkant vind je een aan/uit knopje, een ingangs-keuze knop, een mute knop en de volumeregelaar. Aan de achterzijde is het wat drukker met de net-entree, 2 sets RCA- en 2 sets XLR-ingangen, 2 sets XLR-uitgangen en 1 RCA-ingang. Deze outputs zijn tegelijkertijd actief en sturen hier dus de Kinki Studio EX-B7’s aan en de Fusion versterkers in de Xanadu HRS80.
De afwerking is net zoals met de meeste apparaten van dit merk heel erg fraai en de kenmerkende roodkoperen kleuren van de knoppen en de zijkanten geven ook dit apparaat een klasse uitstraling.

Deze voorversterker is zo nieuw dat dit het eerste exemplaar is dat ooit in Europa is verschenen. Het is een volledig gebalanceerde voorversterker met twee discrete versterkers per kanaal, een voor buffering en een voor versterking. Ontwikkelaar Jeff Zhu heeft een manier gevonden om meer detail en natuurlijk geluid uit een discrete transistorgebaseerde versterker te halen. Dit is vergelijkbaar met buizengeluid maar dan met meer detail.
Hij gebruikt hiervoor specifieke transistors met zeer hoge prestaties. Elke discrete versterkermodule heeft ongeveer 50 transistors en zorgen voor superieure lineariteit.
Alle componenten zijn van topkwaliteit voor de best mogelijke geluidsweergave, zo worden er bijvoorbeeld speciaal geselecteerde Holo Audio Caps gebruikt. Ook wordt een hoogwaardige O-Type-transformator gebruikt voor optimale audioprestaties en goed afgeschermd van omringende componenten. Specifieke componenten zijn gepaard voor optimale audioprestaties.

Zoals gebruikelijk laat ik nieuwe apparatuur inspelen en bij het ene apparaat is het effect daarvan beter hoorbaar dan bij het andere apparaat. Dat inspelen vind ik altijd een leuk proces, je hoort namelijk bij de eerste keer aanzetten wel wat het apparaat doet qua klank.
De meeste keren heb ik tijdens inspelen van apparatuur gemerkt dat het geluid wat scherp kon zijn en dat dit na een inspeelperiode een stuk beter wordt. Bij deze Holo Audio Serene was dat andersom en klonk erg rustig, wat ingetogen en plat. Dit duurde niet zo heel lang en was na een dag al een stuk beter, de rust is gebleven maar er zat duidelijk meer leven in en was een stuk ruimtelijker.


In de week die volgde leefde het geluidsbeeld ontzettend op en resulteerde in een mooi holografisch geluidsbeeld met prachtige detaillering en ruimt. Opvallend is dat de rust in het geluid ook was gebleven en klinkt het allemaal verrekte lekker.
In vergelijk met de Audio-GD Master 1 is de rust een van de meest treffende overeenkomsten, maar op kenmerken als dynamiek en detail niveau laat de Serene de Master 1 redelijk ver achter zich. De Holo Audio Azure was een stuk pittiger dan de Audio-GD Master 1, maar daar was in vergelijk de rust weer de mindere. Al met al kun je wel zeggen dat deze Serene the best of both worlds is. Een heel prettig en rustig geluidsbeeld maar daarmee ook een wolf in schaapskleren, want als het dynamisch moet dat gaat ie er ook voor zonder dat de detaillering daaronder lijdt.
Opvallend is ook dat hierdoor ook een stuk luider kan worden gespeeld zonder meteen de neiging te hebben om naar je oren te bedekken.
Een andere opvallende eigenschap is de ongelooflijk schone weergave van stemmen en akoestische instrumenten die daardoor buitengewoon echt klinken en een zeer natuurlijk timbre.
De aansturing van het laag van de Xanadu HRS80 via de RCA output doet z’n werk ook uitstekend, het laag is diep, vol en erg goed gelaagd.

Het begin van het nummer Cold Hard Town van Allan Taylors album Looking for You kenmerkt zich door een fraai ruimtelijkheid. Vooral het gitaarsnaargeluidje uit de rechter luidspreker rond 3 á 4 seconden is iets waar ik specifiek op let bij dit nummer. Ik heb wel sets gehoord waar dit geluid gewoonweg bijna niet te horen was. Overigens speelt wijlen Chris Jones ook een deun mee op dit album.
Nu met de Serene in de set klinkt dit naar mijn smaak mooi afgewogen in het geheel.
Sowieso is dit een nummer met veel details, ruimte en een zeer fraai en volle laagweergave, een aanrader. Luisterend via de set in deze samenstelling is dit echt genieten en komt deze opname tot volle wasdom.


Hartbeat van Antonio Forcioni’s album Live kenmerkt zich met veel detail, zoals het applaus aan het beging maar ook de detail van de gitaarklanken. Het gemak waarmee de Serene dit allemaal doorgeeft aan de eindversterkers is een hele prettige ervaring. Je kunt de handen die op elkaar klappen bijna stuk voor stuk in de breedte en diepte van de ruimte onderscheiden. De klanken van de gitaar zijn vloeiend zonder ook maar iets an kracht in te boeten. Ook de texturen van de snaren zijn zeer goed te volgen en te onderscheiden!


Het product van de samenwerking tussen Malia en Boris Blank is ook maar weer eens van stal gehaald.
Ik heb bij herhaling wel gehoord dat het midden hoog en hoog best wel vermoeiend zou zijn. Nou, hier in deze set klinkt het best wel pittig maar prima te doen.
Afijn, het zou zomaar kunnen zijn dat dat hier nu ook te heftig klinkt, dus moet dat maar eens uitgeprobeerd worden.
Om kort te zijn, het resultaat is het tegenovergestelde, het klinkt gewoonweg uitstekend. Ja, het is heftig maar nooit tè. Het energierijke nummer knalt de kamer in, vol energie, fraai ritmisch. Zo hoort naar mijn idee deze muziek te klinken!


Gitarist Jack Lee’s album Botero, is een vruchtbare samenwerking met Bob James (piano en keyboard), maar ook Nathan East (bass) en Lewis Pragasam (drums).
Het eerste nummer op het album is Sphere, bijzonder sfeervol en een prima nummer om op een mooie set fraaie muziek te beleven. De subtiele opbouw aan het begin van het nummer vind ik geweldig, elk instrument wat erbij komt krijgt mooi afgebakend een eigen plek in het diepe en brede geluidsbeeld wat voor je neus wordt neergezet. De prachtige gitaar- en pianoklanken klinken heel natuurgetrouw, echt een van de opvallende eigenschappen van de Serene, en samen met de soepel klinkende bas en ragfijne bekkens wordt er heerlijk muziek gemaakt.


Op het album 6 String Theory van Lee Ritenour speelt hij samen met een keur van uitstekende muzikanten. Ook de opnames zijn bij hem altijd wel erg goed. Op het nummer Drifting speelt hij samen met Jimmy Johnson (bass), Andy McKee (gitaar),  John Beasley (keyboard) en Paulinho Da Costa (percussie).
Het nummer begint heerlijk ritmisch met percussie en gitaar om telkens uitgebreid te worden met meer instrumenten. De ritmiek is geweldig en dat het nummer op een gegeven moment wat drukker
wordt is bij dit soort kwaliteit van weergave alleen maar gaaf. Mooi om te horen dat alles kaarsrecht overeind blijft en het samenspel klinkt zoals bedoeld!


De Holo Audio Serene doet wat ie doen moet en dat is heel fijn muziek ontvangen van de Holo Audio MAY DAC en dit versterkt doorgeven aan de Kinki Studio EX-B7 mono’s. Eigenlijk valt bij deze voorversterker niets speciaals op en dat lijkt mij het grootste compliment aan een apparaat wat iets met een muziek signaal moet doen. De serene rust samen met de meest fijnzinnige micro- dynamiek en dito details, de souplesse en bijzonder natuurlijk karakter maakt dat de weergave is zoals die nu is. De synergie met de rest van de set is groot.

Er is eigenlijk nog maar één wens en die heet Kitsune……… Google daar maar eens op 😆

HOLO AUDIO SERENE L1 MAGNA HIFI

Het is ook wel leuk om eens te horen wat een ander van deze Serene vindt. In onderstaand filmpje, ergens bij 8:20 minuten, geeft Goldensound zijn mening:

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY L2 DAC
Holo Audio Serene L1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Purecable linkMSTR RCA interlink
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *