Tasker C726 ethernet digital audio

In mijn schrijfsel over de Tannoy Reference kabels tipte ik het al aan:  verschillen in klank en geluidsbeeld bij audio door kabels is zo’n fijn onderwerp om over te bomen. Voor en tegenstanders vliegen elkaar regelmatig op diverse fora in de haren. Erg vermakelijk om te lezen.

Voor mezelf is het geen rocket-science, ik hoor het of ik hoor het niet, niets meer en niets minder. Onlangs was ik bij een hifi-zaak in Alkmaar en daar begon de verkoper over een betere ethernet kabel, je weet wel zo’n netwerkkabeltje tussen een router en de PC. Maar tegenwoordig ook tussen router en streamer. En dan wandel je toch weer audioland binnen, want ook hier zit zo’n kabeltje tussen mijn router en Cambridge 752BD streamer.
Nou had de betreffende hifi-zaak natuurlijk erg goede kabels in huis, voornamelijk van het merk Audioquest, niets mis mee. Er is echter wel een groot verschil met voorgaande kabeldiscussies, we hebben het niet namelijk niet over analoge maar over digitale signalen en  roepen heel veel techneuten “een 1 is een 1 en en 0 is een 0” en zo zat ik er ook wel in eerlijk gezegd. Maar de nieuwsgierigheid was wel gewekt.
Op de audiobeurs onlangs in Leiden demonstreerde toevallig Audioquest met de ethernetkabels en daar was een op een te vergelijken. Er werd begonnen met een goedkope standaard ethernet kabel en telkens werd er een betere tussen gezet. Als laatste stap gingen ze van de beste naar het standaardkabeltje. En warempel, er is verschil. Vooral de eerste stap van de standaard naar de eerste “goede” kabel. Dit was wel de goedkoopste Audioquest type maar het best hoorbaar.

Dus dat werd inlezen. Recensies, argumenten, techniek, merken zoeken, compleet of zelfbouw, noem maar op. Recensies zijn alweer lastig omdat het of op techniek is gestoeld en anders gewoon subjectief is. Dus dat laat ik maar weer aan mijn eigen oren over. De techniek zegt niet veel, ja dat gedoe over enen en nullen. Merken prijzen ook hun eigen waren aan. Eerst maar eens bepalen of het zelfbouw wordt of dat ik een eigen kabeltje in elkaar moet sleutelen.

Er zijn heel goedkope kabels te koop maar of ik daar veel mee op ga schieten ten op zichtte van mijn huidige CAT6 snoertjes kun je afvragen.
Een CAT7 kabel van bijvoorbeeld het al aangehaalde merk Audioquest begint ook niet zo duur, de Pearl kabel is €5,50 de meter. Er moeten dan nog wel pluggen aan die bijna overal 20 euro per stuk kosten. Aangezien ik zo’n 5 meter nodig heb en 4 pluggen, want ik wil zowel van de NAS naar de router als van de router naar de streamer zo uitvoeren, gaat het toch al snel in de papieren lopen. Sowieso gaat het al rap naar de €100. Best duur voor een pro deo testje en we hebben nog geen sponsors 🙂
Complete prefab kabel kan ook maar is dan al snel duurder.
Na wat struinwerk kwam ik op een kabel van Tasker uit en wel de C726 ethernet digital audio, ook wel Ethersound genoemd. Een mooi opgebouwde CAT7 kabel, redelijk flexibel en erg goed afgeschermd, zowel de kabel zelf als de afzonderlijke aderparen. Het is met een kleine €4 per meter ook niet zo’n hele dure kabel.

tasker-c726
Wat gegevens:

Opbouw 4x2x0,25 mm²
Nominaal (AWG) 26AWG
Cond.Formaat in mm
1×0,57
Aderdiameter mm. 1.46
Buitenkabel diameter mm. 6.3
Geleider OFC rood koper
Isolatie PE
Aderpaar kleuren Wit/Blauw Wit/Oranje Wit/Groen Wit/Bruin
Impedantie 110 Ohm
Buitenmantel Vlamwerend en LSZH PVC
Verkrijgbare mantelkleur Zwart
Werkbare temperaturen – 15 / +70°C

Tja, en dan nog een setje steker en wel van het type RJ45. De Telegartner MFP8 is dan wel erg fraai maar ook erg duur. Maar na wat zoekwerk zijn ze toch wel goedkoper te verkrijgen dan die €20. Omdat het voor een goed doel is toch maar besteld.

telegartner2

Nadat alles binnen was kon het knutselen beginnen. Het monteren van de Telegartner MFP8 is echt kinderspel, zie het onderstaande filmpje. Daarin wordt dan wel gewerkt met een Audioquest kabel maar de montage is identiek. Enige verschil is dat de Audioquest massieve kernen heeft en de Tasker C726 soepele, maar dat maakt voor de Telegartner MFP8 niet uit. Ik heb besloten de afscherming aan één zijde aan de Telegartner MFP8 steker te monteren en aan de andere lant vrij te houden. Ook op die techniek kun je afstuderen en zijn de meningen verdeeld. Lees je maar eens in op het EMC aansluiten van apparatuur:

Tja, en dan luisteren. Eerst de kabel aangesloten tussen NAS > router en router > streamer en muziek er op. Ik ken mijn set erg goed en heb in de jaren luisteren wel geleerd verschillen te ontdekken. En ja er zijn verschillen, maar lastig te omschrijven. Het is namelijk geen kwestie van meer hoog of laaf of iets dergelijks, maar er lijkt iets te gebeuren in het tijdsdomein. Ritmes kloppen beter, instrumenten en loopjes sluiten mooier op elkaar aan. Instrumenten afzonderlijk zijn iets beter afgebakend in de ruimte en iets puntiger.
Het zijn ook erg kleine verschillen en wellicht alleen hoorbaar met een goed geoefend gehoor en op een audioset met zeer hoog oplossend vermogen.
Verschillen hoeven ook niet meteen verbeteringen te betekenen, maar in dit geval kan ik met een gerust hart stellen dat dat wel zo is. Waarbij het nog maar de vraag is wat dat verschil veroorzaakt. De kabel? De fraaie RJ45 stekkers? Beide?
Nogmaals niet schokkend maar het is er en alle kleine beetjes helpen!

Bladwijzer maken Permalink.

Eén reactie

  1. Leuke materie. Ben nu zelf ook bezig een paar kabels te maken en een testje te doen. Moet zeggen dat ik met de retailkabels, die ik heb getest, nog weinig noemenswaardige verschillen heb gehoord….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *