Audio-GD Master 7 DAC

M720152[1]

Na het uittesten van de Audio-GD Master 10 versterker had ik besloten dat die besteld ging worden en zo ook gedaan. Aangezien ik ook erg nieuwsgierig was naar de Master 7 DAC heb ik die meteen mee besteld en kon met de heren van Magna Hifi afspreken dat de DAC in de voorraad zou gaan indien het apparaat mij niet zou bevallen. Het zijn toch wel een paar centen dus dat was erg prettig!

Techniek

PCM1704UKDe Master 7 DAC is opgebouwd rond de beroemde PCM1704UK. Deze PCM1704UK wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als de meest muzikale DAC-chip ooit gemaakt. Nou dat is me nogal een statement en is erg interessant om te gaan beluisteren. Er zitten acht (8!) van deze DAC-chips in verwerkt, elk kanaal dus vier.
Qua omzetting zal het dus wel snor zitten. Echter de DAC is niet het enige waar een DAC uit bestaat. Het signaal wat uit de DAC chips komt moet via een analoog deel aan de uitgangen worden aangeboden. Ook hier worden bij Audio-GD geen concessies gedaan en de uitgangstrappen zijn dan ook geheel discreet opgebouwd met de mooiste audio-grade componenten die er zijn.
Nog zo’n Audio-GD dingetje, het apparaat moet worden gevoed en dat doen ze daar zeer uitgebreid. Er is voorzien in drie R-core transformatoren voor analoog links en rechts apart en een voor het digitale deel. Daarachter is dit opgesplitst in 21 groepen discrete voedingscircuits waarvan 19 klasse A geschakeld met ruim 50.000 µF aan condensator capaciteit. Het apparaat is ook niet zomaar ruim 16kg zwaar! Als je zo’n apparaat in Europa zo moeten laten bouwen gaat de prijs gewoon een paar keer over de kop, dat is een zekerheid.
Ook is er voorzien in een ACSS-uitgang, die dan weer als ACSS-ingang op de Master 10 versterker terug te vinden is. Dit is een gebalanceerde stroom-gekoppelde verbinding en zou beter moeten klinken dan de normale spanning-gekoppelde verbindingen.

Nagenoeg alle merken die DAC’s maken gebruiken een soort MUTE functie die de output uitschakelen als er geen inputsignaal is of als er tussen sample frequentie geschakeld wordt. Dit zijn dan wel weer extra componenten in de signaalweg en kan geluid beïnvloeden. Bij Audio-GD is alles is gericht op muzikaliteit en dat wordt duidelijk door het feit De Master 7 dus geen MUTE functie biedt en daardoor kan het voorkomen dat er een tikje over de luidsprekers te horen is als de bron omschakelt van frequentie. Brand is erger en ik kan hier prima mee leven.
Deze hele filosofie over geluidsweergave en techniek heeft ook als consequentie dat het apparaat alleen te bedienen is vanaf het apparaat zelf. Dus geen afstandsbediening, geen ondersteuning van DLNA, uPNP of welk ander protocol dan ook en dus ook geen bediening via Apps. Alles wat negatief de geluidsstroom kan beïnvloeden vind je dus niet op de Master 7.

Geluid

En dan staat daar een apparaat met specificaties waar elke audiofiel subiet van gaat kwijlen. Maar hoe klinkt dat nou?
De eerste tonen zijn altijd spannend en wat meteen opviel was de rijkheid aan details vergeleken met de DAC die ik gebruikte, de Cambridge 752BD. Jos van Magna hifi viel dat ook meteen op.
Maar later in de avonduren en een uur of 6 verder intensief luisteren bekroop me toch een ander gevoel, ik vond het namelijk een wat ielige, ijle klank. Dus hup, de leverancier gemaild en hem deelgenoot gemaakt van mijn ervaringen. Hij herkende mijn ervaring niet zozeer maar gaf aan dat het wellicht te wijten is aan het feit dat het een kakelvers apparaat is en het een kwestie van inspelen moest zijn en dat is gelukkig ook gebleken. Daarnaast was ook de Master 10 nagelnieuw (ik heb tegelijkertijd ook de Master 10 (2015) versterker binnengekregen dus dat kon ook nog een duit uit het zakje halen.
De daaropvolgende dagen is er veel muziek gedraaid en de DAC heeft zich ontpopt als zeer muzikaal met een enorm oplossend vermogen. Van iel of ijl is geen sprake meer en heeft plaats gemaakt voor muzikaliteit!

Muziek

Zoals gezegd, er is best veel muziek doorheen gegaan. Bij nieuwe audioapparaten ga je vaak de gehele muziekverzameling herontdekken en dat is een erg fijne bijkomstigheid, tenminste als het geluid beter is geworden. En hoe langer je luistert, des te meer verschillen gaan er opvallen.

618GX3kd08L[1]Sara K is een Amerikaanse singer/songwriter met een prachtige stem. Haar opnames kenmerken zich door kwaliteit.
Van het album Hobo wil ik nr 3 Brick House er even uit lichten. Ja dat is het bekende Brick House van de Commodores maar dan op een wel heel andere manier vertolkt. Een werkelijk prachtige opname in 24 bits/96kHz flac. Het nummer klinkt enorm ruimtelijk, gewoon 3D, je hoort de lucht in de ruimte als het ware. Sara’s stem klinkt mooi los van de instrumenten. De bassen zijn mooi strak en de bongo’s (?) klinken erg fraai apart omlijnt. Echt een nummer om lekker van te genieten!

0602537418626[1]Yello, wie kent het niet. Maar het is al een tijdje stil rond dit duo. Echter in 2014 heeft Boris Blank een album uitgebracht samen met de Engelse jazz zangeres Malia. Dit album Convergence heeft de kenmerkende geluidskwaliteit die Yello eigenlijk altijd wel nastreeft.
Het laatste en elfde nummer van dit album heet 11 Turner’s Ship en klinkt geweldig. Het laag gaat afgrond diep en terroriseert je maag terwijl de close harmony en Afrikaans-achtige samenzang fraai in de ruimte staat en volledig los is van de muziek. De elektronische effecten en instrumenten zijn een waar spektakel om naar te luisteren.

FolderNaar een fraaie contrabas luisteren is een plezier als het goed wordt weergegeven. Ik heb er live wat gehoord en het is lastig om dit zo in de huiskamer te krijgen. Met de huidige set is dit echter prima te doen en de Master 7 is daar zeker credit aan. Het derde nummer van het verzamel album Concord Jazz – Sampler Vol.2 (in 24bit 96Khz) is van The Ray Brown trio, heet The Real Blues en begint met zo’n fraaie baspartij. Het trillen van snaren klinkt heel fraai en levensecht, je zit er gewoon bij en de bas gaat erg diep.
Tussen de bastonen door hoor je heel realistisch en ragfijn het publiek praten en klappen, dat is resolutie in audio! Ook de piano staat erg fraai in het geluidsbeeld. Het klinkt met een enorm gemak en tegelijkertijd zeer dynamisch.

Nou ja, je leest het, de Audio-GD Master 7 is een erg fraai gebouwde en muzikale DAC en je zal zeer diep in de buidel moeten tasten om iets beter te vinden. Het apparaat gaat dus niet meer bij Magna Hifi de voorraad in en blijft hier lekker muziek maken.

Specs:

  • Volledig discrete DAC (buiten de DAC en DSP IC’s natuurlijk)
  • Analoog uit: Echte gebalanceerde uitgangen, ACSS en ongebalanceerde uitgangen.
  • DSD , DXD via USB
  • 8 stuks PCM1704UK, ondersteunt tot 192KHz
  • 32bit / 384K Asynchrone USB-32 Chip

Digitale ingangen:

  • IN1: BNC input, 24bit / 96KH
  • IN2: AES input, 24bit / 192KHz
  • IN3, RCA coaxial input, 24bit / 192KHz
  • IN4, Optical input , 24bit / 96KHz
  • IN5, RJ45 I2S input, 32bit / 192KHz
  • IN6, HDMI input, 32bit / 192KHz

Overige technische informatie

  • Voeding 3 R-core transformatoren
  • Meer dan 50.000 µF audio-grade NOVER condensatoren wat zorgt voor een zeer natuurlijke en vloeiende klank
  • In totaal 21 groepen klasse A gestabiliseerde voedingen voor alle digitale en analoge circuits
  • Voor de beste signaal/ruis verhouding wordt het besturingscircuit apart gevoed met een spanningsregulator
  • Best mogelijke high-end componenten met gematchte transistoren.

HOMEPAGE

M720153[1]

M73[1]

M75[1]

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

  1. Mario de Roos

    Top spul voor een top prijs!!

    Ik heb zelf een NFB28 (2015) DAC/Preamp van Audio-GD en ben er super content mee, en nu hard aan het sparen voor een Master-3 eindversterker 🙂

  2. Mooi verslag Rene en goed te lezen dat de Master 7 na een paar dagen inspelen pas echt lekker begon te klinken. Bij De HE-7 (zelfde DAC maar dan met regenerator) houden ze bij Audio-GD zelfs 500 uur inspelen aan voordat ze versturen! Ben benieuwd naar reacties van andere muziek vrienden 🙂 Dank en we houden contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *