Holo Audio MAY Level 2 V1.10

Zoals je hier hebt kunnen lezen heeft de Holo Audio MAY Level 2 indruk gemaakt in huize AudioEnZo. Zozeer zelfs dat de Audio-GD R7 plaats heeft moeten maken voor deze MAY.
Vanwege de corona perikelen heeft het wel een paar weken geduurd om DHL weer een beetje op gang te krijgen in het verre oosten maar als dat dan eenmaal weer loopt en je kunt zo’n DAC in je set aansluiten, dan heb je wel wat.

In de paar weken dat de MAY onderweg was heb ik gespeeld met de Cambridge Audio 752BD speler, een mens wil toch muziek. Dus hup vanaf de Singxer SU-1 met een coax van Audio-GD naar de 752BD en daarvandaan met een interlink welke ooit nog eens door wijlen Bert Fruitema in elkaar is gedraaid, naar de Audio-GD Master 1 voorversterker. Voordeel van deze set-up was dat ik gewoon mer Roon kon blijven spelen.
Qua geluid merk je op zulke momenten weer dat je echt verwend ben geweest met een erg fraaie set als geheel. Haal er een schakel uit en dan krijg je wat ik toen ervoer: een platter en erg saai geluid zonder veel diepte en zeggingskracht. Uiteraard moet je dit in verhouding zien met wat er stond natuurlijk. De 752BD is een prima speler maar dit niveau was ik al een poosje ver voorbij.

Nodeloos om te zeggen dat ik heel blij was dat mijn eigen Holo Audio MAY DAC was gearriveerd en zat me bij het uitpakken al te verkneuteren van de voorpret.  Zo koud uit de doos was het wel weer even slikken, ondanks dat je weet dat dat gaat gebeuren, want er klonk een behoorlijk  kil, plat en levenloos geluid. Maar goed, ik wist ook wel dat dit spoedig zou oplossen en plaats zou moeten gaan maken voor iets veel mooiers.
Dat laatste gebeurde eigen al best snel, dezelfde avond trok het muziekbeeld al behoorlijk open en kon er stilletjes aan al wat worden genoten. De volgende dag zette de verbeteringen door om na een paar dagen alweer op het niveau te spelen van het demo apparaat wat hier eerder logeerde.

Tijdens deze “inspeeldagen” heb ik met enige regelmaat gewisseld tussen de I2S- en de USB ingang. Na een dag of vier intensief luisteren kon ik me toch niet aan de indruk onttrekken dat de  USB ingang wel heel erg lekker klonk en ten opzichte van de demo MAY absoluut aan kwaliteit heeft gewonnen. Nu na zes dagen spelen durf ik zelfs te zeggen dat ik de klank via USB stomweg fijner vind dan via I2S. Er zit net even meer rust in het klankbeeld zonder dat er iets ingeleverd wordt aan detailrijkdom en natuurlijkheid. Er is in het middengebied net iets meer openheid en kracht te horen ten opzichte van I2S. Ik heb het wel eens eerder over een bepaalde gloed in het geluid, een fractie meer warmte wat ook nu weer tevoorschijn komt en verdwijnt als ik terugschakel naar I2S, welke ietsje dunner klinkt.
In mijn Singxer SU-1 zit nota bene ook nog een extra klok van SOtM ingebouwd, de sCLK-EX, niet de eerste de beste, dus heel knap van Holo om de USB implementatie zó goed op orde te hebben.

Waar de verbetering via USB door komt weet ik nog niet, er is één duidelijk verschil te zien en dat is tijdens het opstarten van de DAC. Was er bij de demo DAC nog V1.00 in het display te lezen, bij mijn eigen exemplaar is dat V1.10. Hardware revisie? Driver versie, dus software? Ik heb bij de diverse firmware versies voor de Audio-GD DAC al kunnen beleven dat dat een groot verschil kan maken, dus dat zou hier dan ook wel aan de hand kunnen zijn. Daar zal ik in de komende tijd wellicht nog wel achter komen. Feit is dat het beter klinkt en daar gaat het uiteindelijk om.
Na toch nog weer een paar keer gewisseld te hebben heb ik het besluit genomen om de Singxer SU-1 uit de set te pellen en eruit te laten. Ruimt ook wel weer lekker op en het gevoel van een vereenvoudigde set spreekt ook wel weer aan. Het scheelt niet alleen een apparaat maar ook een extra voeding en wat kabels.
Nou hoor ik de lezer al denken dat mijn beleving over wat nou beter is, USB of I2S, gestuurd kan zijn doordat ik die vereenvoudiging fijn vind, je hoort dus wat je wilt horen. Dat is echter geenszins het geval, want ik heb juist met die wetenschap in mijn achterhoofd geluisterd en beoordeeld en als ik ook maar enigszins I2S als de betere weergave had kunnen kenmerken, dan was de Singxer natuurlijk gewoon blijven staan, ik ga natuurlijk niet willens en wetens een degradatie uitvoeren terwijl je juist op zoek bent naar een optimale weergave.

De huidige weergave vind ik zo natuurlijk, vloeiend, verfijnd en gemakkelijk klinken dat ik blijf luisteren. Ik ben beter in staat om het technisch luisteren los te laten en beter kan genieten van een mooi stukje muziek en dat is uiteindelijk het doel…..

Productpagina Holo Audio MAY Level 2

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY DAC Level 2
Audio-GD Master 1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Purecable linkMSTR RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *