Audio-GD Master 1 en Master 3

De audio set in huize AudioEnZo wordt al een tijdje bewoond door Audio-GD apparatuur. De apparaten van dat merk zijn technisch ontzettend goed ontworpen en gebouwd met prachtige componenten. Als versterker heeft hier al een tijd de, voor de prijs onverslaanbare, MASTER 10 z’n werk gedaan. En naar volle tevredenheid! Waarom dan toch verder zoeken? Nou, gewoon omdat het kan. De “journey to the perfect music through audio” is namelijk erg leuk, minstens zo leuk als het uiteindelijk bezitten ervan.
En Audio-GD maakt ook losse voor- en eindversterkers waaronder respectievelijk de Master 1 en Master 3, een set welke ik al een tijdje in het vizier had en het dus onontkoombaar was om eens lekker aan de tand te voelen.

Master 1 voorversterker:
Het voorversterker deel van de Master 10 moest een hoop zaken delen met de eindversterker. De Master 1 is echter een separaat apparaat en is het mogelijk om deze optimaal te bouwen met een uitgebreide voeding bestaande uit  drie trafo’s en een capaciteit van meer dan 45000 uF en is daarna strikt gescheiden opgebouwd voor de linker en rechter kanaal apart waarbij de componenten ook nog eens zijn gematched!
De Master 1 is geheel gebalanceerd gebouwd zonder ook maar enige OpAmp in de signaalweg. Daarnaast zijn veel schakelingen in klasse A uitgevoerd.
De ingangen zijn relais gestuurd waarbij de niet aangestuurde ingangen worden kortgesloten. De volumeregeling is net als bij de Master 10 ook geheel relais gestuurd en gebaseerd op I/V conversie en is zodanig opgebouwd dat onbalans in de kanalen absoluut afwezig is. Deze volumeregeling werkt in 99 stappen waardoor het zeer nauwkeurig naar je zin kan worden afgesteld.

Master 3 eindversterker:
De Master 3 lijkt qua bouw erg op de Master 10 met dezelfde grote kast en ongeveer eenzelfde gewicht wat menig meubeltje doet kreunen. Onder de kap zijn er ook overeenkomsten maar ook zeker verschillen. De voeding is nagenoeg hetzelfde als de Master 10 met ook hier 140000uF aan capaciteit. Echter waar de Master 10 verder uit één hoofdprint is opgebouwd welke over de volle breedte van de kast reikt, is de Master 3 voor wat betreft links en rechts fysiek volledig gescheiden en zit er tussen de printen zelfs een wand.
Qua schakeling is de Master 3 geheel gebalanceerd opgebouwd  en de gain- en pre-driver stages zijn geheel in klasse A geschakeld. De uitgangstrappen zijn in een zogenaamde “diamond cross” schakeling gevat met een hoge ruststroom waardoor schakelvervorming net zoals bij klasse A wordt voorkomen.
Kenmerkend van de Master 10 en ook hier bij de 3, is het grote vermogen van 2 x 250 W aan 4 Ohm wat zich bij een halvering van de belasting impedantie gewoon verdubbeld. Dus ook gewoon eventjes 1000W aan 2 Ohm! Dit soort versterkers stuurt dan ook ongeveer alle soorten luidsprekers zonder morren aan!

En dan muziek draaien, en veel ook. Audio-GD apparatuur kenmerkt zich door het gemak in de weergave en geeft een mooie combinatie van kracht en soeplesse. Dat hoor je in deze losse voor- en eind combinatie ook direct weer terug en vergeleken met de Master 10 in een overtreffende trap. De Master 1 en 3 combi heeft nog meer definitie en klinkt strakker zonder de kenmerkende vloeiende weergave te verliezen.
Opvallend is de kwaliteit van het laag: diep, strak, rond en fraai gelaagd. In vergelijk met de Master 10 is die laatste wat “rommeliger”. Dat is een wat lastig aanduiding want de Master 10 klinkt uitstekend maar gebruik het woord toch om het verschil te duiden. Anders is het meer van hetzelfde van wat er altijd al geschreven wordt, dus strakker, beter enz. Maar hoe nu dan? Nou minder rommelig dus, zo ervaar ik het.
Het midden is prachtig open en natuurlijk, een gitaar klinkt ook als een gitaar (gelukkig maar) maar dan met een hoge puurheid.Ook heeft het geluid een lekkere knisperigheid op de momenten waar ik dat ken in de muziek en dus ook verwacht. Dit zorgt voor mooi omlijnde contouren van stemmen en instrumenten.
De hoogweergave is zeer transparant en draagt bij aan de beter hoorbare structuren van instrumenten en stemmen, het is echt kenmerkend voor deze versterker set!
Heel vaak gaat een hoog oplossend vermogen van een set ten koste van de aaibaarheid. Er bekruipt me dan een soort onrust in wat ik hoor. In de Master 1/3 combinatie is dat gelukkig absoluut niet zo. Juist die micro-details in combinatie met drive, souplesse en vloeibaarheid maakt de muziek die wordt versterkt uitermate genietbaar. En dan niet alleen maar met de kraan helemaal open, ook op bescheiden volume staat de sound als een huis en mis ik niets.

Als fan van jazz bassist Dieter Ilg mag een album als Nightfall, waar hij samen met als trompettist Till Brönner prachtige opgenomen muziek op heeft gezet, niet ontbreken. Het eerste nummer A Thousand Kisses Deep is geweldig qua plaatsing en definitie. Zelden heb ik een bas zo tastbaar in de ruimte geplaatst gehoord. De trompet van Till klinkt zeer natuurgetrouw en krachtig. De trompet staat wel iets te laag geplaatst in het voorgeschotelde plaatje. Maar ik heb dit nummer afgelopen tijd op meerdere set’s gehoord en ook daar was dit verschijnsel te horen.


Pat Metheny’s Time Goed On van het album One Quit Night is een nummer met een prachtige sfeer, heel stemmig. Als er iets lastig over te brengen is is het wel sfeer en er hoeft niet veel fout in een set te zijn en je bent het kwijt. Maar het horen van dit nummer sprongen de tranen bijna in de ogen! De gitaar van Metheny is speciaal laag afgestemd en het subtiele en warme gitaarspel komt erg mooi binnen!


Ook Patricia Barber mocht natuurlijk acte de présence geven en dit nummer is in korte tijd gegroeid naar een favoriet. Ook hier weer de sfeer die zo pakkend is en erg goed overkomt. De huilerige gitaar samen met de percussie, piano en fraai ondersteunende baspartij maken het nummer zeer goed luisterbaar op een avond met kaarslicht en een mooi glas wijn. Je hoeft er niet naar te raden, het smaakte uitstekend, ook de wijn….


Een all-time favoriet om een set te beoordelen is Bolero Triste van het Rosenberg Trio. Niet alleen het gitaarspel en de zeer fijn klinkende percussie zorgen voor een mooi voorgeschoteld muzikaal plaatje, het is vooral de mondharmonica van wijlen Toots Thielemans wat mij gewoonweg kippenvel bezorgd. Emotie via muziek is dan regelrechte kunst!


Ook met mannenstemmen kan de set prima overweg. Neem het nummer Stoney van Jerry Jeff Walker, nou ben ik niet echt een country liefhebber, maar wat een prachtige stem heeft die man: warm maar met een apart soort helderheid en ragscherp qua afbeelding.

 

Zorg ook hier wel voor dat een eventueel Ikea kastje wordt vervangen door iets stevigers, de voor en eind versterker wegen bij elkaar maar liefst 55 kg. Tijdens het bouwen van een audioset ben ik altijd op zoek naar een weergave die eer doet aan hetgeen de artiest heeft bedoeld. Als dat het oproepen van emotie is dan is deze versterker set daar goed in geslaagd en blijft die emotie geheel in tact. Uiteraard doet de gehele set daar aan mee maar een keten is zo sterk als…je weet het wel. De Master 1 en 3 set is zeker niet die zwakke schakel, integendeel. Een zeer genietbare set voor mijn oortjes.

PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI AUDIO-GD MASTER 1 / MASTER 3
PRODUCTPAGINA AUDIO-GD MASTER 1 / MASTER 3

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers

4 reacties

  1. Voor wie chronisch lijdt aan het upgradevirus, de oplossing is nabij. Dit is geen review maar een geheime tip: neem er ook een R2R7 dac bij van deze chinees!

    Sorry voor mijn euforie, ben slechts een zeer tevreden gebruiker 🙂

  2. Goeie recensie en helemaal waar! Ik heb de m3 ook en de m1 sinds een half jaar. Man, wat een set.. echt belachelijk goed. Heerlijke sound en meer waar voor je geld krijg je nergens. Meer gewicht trouwens ook niet 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *