Purecable netHQ V2

Net als je het idee hebt “nou, dit is het wel”, komt er weer iets op je pad wat heel anders uitpakt dan je had gedacht. Net na de upgrade van mijn netwerk, wat ervoor had gezorgd dat de netwerkkabels erg kort gehouden konden worden, had ik de Audioquest Pearl een stuk korter geknipt. En of toeval nou bestaat of niet, plots was ik in de gelegenheid om een andere netwerkkabel te proberen, de Purecable netHQ V2 en dat is met deze korte lengtes veel gemakkelijker geworden.

Na het uitpakken van Purecable doosje lag daar een zeer mooi afgewerkte netwerkkabel voor me. Smaakvolle “carbon orange” kous eromheen en fraaie Telegärtner RJ45 stekkers met geschroefde trekonlasting. De kabel zelf is behoorlijk dik en wat stug en opgebouwd uit zwaar verzilverde massieve high-purity OFC aders. Ook de afscherming is verzilverd OFC. Het betreft hier dus niet de Nano kabels echter alle in- en uitwendige contactpunten en overgangen worden wel met Nano olie behandeld.

Het meeste verschil met netwerkkabels krijg je voornamelijk in het laatste deel van de keten, aldus was de kabel snel tussen de switch en de sMS-200ultra streamer geklikt en er kon muziek data doorheen worden gestuurd.
Dat kabels in het algemeen een hoorbaar verschil kunnen veroorzaken in het geluid is voor mij een zekerheid. Met de vorige wissel van ethernetkabels was er wel verschil te horen maar van een verdere upgrade had ik eerlijk gezegd niet zo enorm veel verwacht. Tja, dan gebeurt er toch het onverwachte. Het geluidsbeeld trekt open, breed en diep en er is veel meer ruimte voor details. Een bizar verschil als nu heb ik niet eerder mogen beleven met een netwerkkabel. Uiteraard is de Audioquest Pearl diverse keren teruggestoken waarbij deze winst meteen weer teniet was gedaan.
Uiteraard moet je de verschillen qua grootte in verhouding zien: er staat natuurlijk geen nieuwe set, het zijn verschillen in kabel en dus absoluut gezien niet mega groot, maar in dit geval wel significant in mijn beleving.

Het moment van de dag, gemoedstoestand en noem maar op, het kan je beleving anders laten zijn. Ze zeggen niet voor niets dat als je een rot bui hebt, je niet moet gaan luisteren. Nou, ik kan je wel vertellen dat als je chagrijnig bent je deze kabel juist in je set moet knopen, op zeker dat er een lach op je gezicht komt 🙂
Ik vond het verschil dusdanig positieve dat ik aan dag later Koen van Purecable  heb benadert met de mededeling dat de testkabel niet bij hem terug zou komen en heb er meteen nog twee bijbesteld, zodat alle apparaten in het audio netwerk via deze kabel zijn verbonden!

Die twee extra netHQ V2’s waren een paar dagen later al binnen en aangesloten. Na het aansluiten van de twee laatste kabels was het niet direct alleen maar hallelujah. Er was in eerste instantie een heel lichte “verharding” in het karakter van het middengebied, het was wat “te direct” zeg maar.
Was dat bij alleen de eerste ook al zo? Ik meende dat niet gehoord te hebben en aangezien ik dat wel zeker wilde weten gingen de twee laatst toegevoegde kabeltjes er weer uit en dan maar opnieuw luisteren met alleen de eerste kabel tussen streamer en switch.
Dat was snel duidelijk: met alleen de eerste kabel op z’n plek trad dit verschijnsel niet of niet hoorbaar op. Deze eerste netHQ V2 zat natuurlijk wel al een aantal dagen in de set en dat blijkt toch belangrijk. Na een paar dagen spelen was dit euvel ook met de toevoeging van de twee andere kabels namelijk geheel verdwenen en maakte ook deze wissel tussen NAS en switch als ook tussen de NUC en switch plaats voor verdere verbetering. Opvallend is dat de verbetering  met de twee extra kabels vooral in het middengebied plaats vindt en kenmerkt zich, na het inspelen, door de prachtige warme klankkleur zonder openheid en detail te verliezen. Sterker nog, in het middengebied is de definitie en oplossend vermogen toegenomen tot een heel hoog niveau!
De drie Purecable netHQ V2’s geven vergeleken met de oude Pearls een sensatie van meer snelheid en een beter gevoel van ritme, maar op een dusdanige manier dat dit niet ten koste gaat van de rust in het geluidsbeeld. Je wordt meer bij de muziek betrokken, maar zonder enig spoor van vermoeidheid, alles klinkt zeer coherent en speelt met een enorm gemak. Er is verder dan ook alleen nog maar met alle drie netHQ V2 kabels in de set geluisterd.

Om te duiden wat er beter is kan het beste worden gedaan met een fijn stukje muziek:


De afgelopen tijd ben ik verslingerd geraakt aan muziek van de Noorse zangeres Anette Askvik en dan vooral aan het nummer Liberty van het gelijknamige album uit 2011. Haar stem is op sommige momenten heel fragiel maar kan ook fiks uithalen. De fragiele stukken worden na het plaatsen van de netHQ V2 netwerkkabel nog fijner ontrafelt en alle nuances worden blootgelegd. Haar stem krijgt met deze netwerkkabel ook iets meer body, iets wat een ander wellicht “warmer” zou noemen. De instrumenten krijgen nog meer dan voorheen hun eigen plek in het geluidsbeeld en zijn haarscherp omlijnt.


Allan Taylor is een singer-songwriter en gitarist uit de Stockfisch stal en maakt naar mijn smaak heel smaakvolle muziek. De albums van het Stockfisch label hebben altijd een “Stockfisch ” sausje over zich wat zich kenmerkt als helder, ruimtelijk. De een vindt het vreselijk, ik hou er wel van, zolang je beseft dat het er is.
Stockfisch sausje of niet, ik heb het nummer Cold Hard Town van het album Lookin For You uit 1996 niet eerder zo ruimtelijk horen klinken als met deze netwerkkabel op z’n plek. De kleine details in de klank van de subtiel beroerde gitaarsnaren worden onherroepelijk bloot gelegd. De ribbeltjes van de snaren, het materiaal, allemaal ingesloten in de texture van het instrument, je ziet het gewoon voor je neus ontrafelt worden. Een aparte gewaarwording. En ook hier weer de fijne warme gloed in de middentonen waardoor dit gebied meer body krijgt.


Mr. Szabo van Santana’s Shape Shifter kenmerkt zich door het volle laag, felle klanken en doorspekt met  details. Ik heb het eerder geschreven, als er iets niet in de  haak is in de set krijg je het bij dit nummer voor je kiezen en wordt je regelrecht kriegel.
Nu dus niet, ondanks de onwijze detaillering en felheid zo af en toe. Het lekkere vette baswerk in het begin van het nummer staat als een huis. Het nummer blijft prima overeind en goed te volgen door de ruimte die alle instrumenten krijgen alsmede het fraaie volle middengebied.


Het uitklinken in de enorme ruimte van Ula Meinecke’s stem was al geweldig, dat laat de Purecable netHQ V2 volledig intact. De enorme kracht in haar stem, wordt perfect ondersteund door het zeer fraaie middengebied wat deze kabel met zich mee brengt. Samen met de fijne details in de achtergrond een genot om naar te luisteren.


De bas van Dieter Ilg in het nummer A Thousand Kisses Deep van het album Nightfall wordt heel krachtig, vol en diep neergezet. Stabiel links gepositioneerd naast trompettist Till Bronner. In de klanken van trompetklank zijn de fijne nuances zoals het bedienen van de klepjes, de veranderende hese klank net na het aanzetten van zijn lucht in het instrument, prachtig om te horen.


Zoals gewoonlijk zijn bovenstaande besproken  muziekstukken maar een klein deel van wat er is beluisterd. En met elk nummer is de beleving hetzelfde: door de toevoeging van de Purecable netHQ V2 netwerkkabels is het geluid fors verbetert.
Mooi ruimtelijk, waardoor een precieze plaatsing van individuele instrumenten en stemmen zonder de samenhang te verliezen. De stage is breder, dieper en je “kijkt” als het ware beter tussen de instrumenten en artiesten door. De tonale balans is iets warmer geworden waardoor instrumenten en stemmen in dat gebied wat meer body hebben gekregen en dat klinkt vooral “echter”.
Een dingetje is dat de kabel erg stug is en niet zomaar even getordeerd kan worden om de Telegärtner stekkers op de juiste positie te krijgen. Maar geen nood, bij het bestellen kun je naast de lengte en de kleur aangeven hoe de stekker gemonteerd moeten worden, normaal of 180 graden ten opzichte van elkaar gedraaid.

Een nadeel van een luistersessie met dit resultaat is dat het gewoon weer geld kost. Ik kon het niet over mijn audio-hart verkrijgen om de eerste kabel uit de set te halen en terug te sturen. Nope, ik heb er zelfs twee bij gekocht, het is niet anders. Daarbij, als iets €600 kost en je hebt er €1000 lol van, dan heb je gewoon €400 winst,  en dat in één week. Ik heb er nog geen eurocent spijt van 🙂

PRODUCTPAGINA PURECABLE netHQ V2

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
TP-Link TS-LG105 switch met iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifuer2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)

SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers

 

2 reacties

 1. Hallo,

  Dit is een interessante review. Nog een vraagje over de kabel ivm de klank.
  Je zegt dat de tonale balans iets warmer is, wat ik net zoek. Betekent dit ook dat het hoog niet benadrukt wordt of te helder klinkt, om de warmte te compenseren?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Hoi Didge,
   Het “warmer” klinken komt vooral doordat stemmen en instrumenten in het midden en laag/middengebied wat meer definitie en daardoor iets meer nadruk hebben dan daarvoor. Het hoog wordt zeker niet benadrukt of klinkt te helder. Hoogweergave is met deze kabel prima in orde en geeft de soms ragfijne details erg goed weer.

   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *