Tubulus Argentus ACSS interlink

De meeste verbindingen tussen apparatuur (CD > versterker, voor- > eindversterker en dergelijke) werken met signaaloverdracht d.m.v. spanning. Maar er zijn merken die de overdracht niet spanning- maar stroomgestuurd doen. Het prestigieuze Amerikaanse merk Krell werkt al heel lang op deze manier en er zullen er nog wel een paar zijn.
Ook Audio-GD ondersteunt deze stroomgestuurde signaaloverdracht en dat heet bij hun ACSS (Audio-GD Current Signal System) en de meeste van hun DAC’s en (voor)versterkers hebben dan ook een ACSS aansluiting.
Maar Audio-GD zou Audio-GD niet zijn om daar aparte terminals voor te gebruiken, namelijk voor verbindingen tussen DAC en voorversterker een mini 3-pins XLR en tussen voor- en eindversterker een 4-pins XLR.
Aan de ACSS kabels zul je dan ook deze stekkers moeten hebben en nog afwijkender, bij de 3-pins mini XLR aan beide kanten een vrouwtje! Dit soort kabels hangen dan ook echt niet bij een gemiddelde Nederlandse hifi winkel in het kabel rek. De dealers die Audio-GD verkopen hebben deze kabels uiteraard wel in het assortiment, zoals bij Magna Hifi.

Alweer een poosje geleden was ik toch erg nieuwsgierig geworden naar deze verbinding en aangezien ik een setje Audio-GD ACSS interlinks in de kabel lade had liggen was een testje zo opgetuigd. Deze Audio-GD kabel is van een standaard kwaliteit koper en vrij dun maar wel lekker soepel.
In eerste instantie kon ik het vergelijken met de Siltech XLR interlink en de Van den Hul Thunderline XLR. Het verschil was bij beide kabels niet mega groot, maar zeker goed waarneembaar. Waar de ACSS het meest verschil maakt in mijn set is het middengebied wat zich uit in meer kracht en minder vetsmering. Stemmen en instrumenten in het middengebied hebben iets meer body en zijn duidelijker omlijnt in hun eigen stukje ruimte.
In vergelijk met de Siltech was dat het duidelijkste te horen want die kon nog wel eens iets dunner in het midden klinken. Maar de Siltech won dan weer in detail in het hoog. In vergelijk met de Thunderline was het verschil kleiner, maar werd het middengebied soms iets tè present.
Aan Audio-GD ACSS kabel zitten wat brakke stekkers die erg slecht weer uit de apparatuur trekken zijn (ja ik weet van het knopje) en zijn ze na een tijdje toch weer uit de set verdwenen.

Met de test van de Tubulus Argentus interlinks werd ik echter toch weer getriggerd om de ACSS touwtjes uit de la te trekken. In die vergelijking wint de Tubulus Argentus XLR op alle fronten ondanks dat er via ACSS in het middengebied iets meer drive was te horen. Dus wat nu als er een Tubulus Argentus ACSS zou zijn, met dezelfde opbouw als de XLR versie, zoals massief zilver en een tubeconstructie? Kan dat sowieso wel in elkaar worden gesleuteld met die kleine mini XLR stekkertjes? De Argentus XLR interlinks zijn prachtig gebouwd dus het zou mooi zijn als dat ook voor ACSS zou kunnen.
Afijn, de kortste weg om daar achter te komen is diegene contacten die de Tubulus kabels maakt en hij zag het zeker als een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. Korte tijd later was de set gereed en verscheen netjes verpakt bij huize AudioEnZo.
Als je deze kabels bekijkt en bevoelt spat het vakmansschap eraf. Zo’n los 3-pins mini stekkertje voelt erg fragiel, maar gemonteerd aan deze mooie Argentus kabels is dat gevoel volledig verdwenen. De gehele kabel voelt uitermate solide en de gebruikte Neutrik Rean stekkers klikken met een ferme klik in de DAC en versterker, heel fraai. Hou met deze kabels wel rekening dat ze wat stug zijn, geen issue maar mag vermeld.

De Tubulus Argentus ACSS is eerst vergeleken met de Tubulus Argentus XLR interlink en later, nadat de XLR weer retour naar Tubulus was en de Tubulus Argentus ACSS ingespeeld, verder solo in de set. Ik weet dat de meningen over inspelen van kabels zeer verdeeld zijn maar zeg er toch bij dat de Tubulus Argentus ACSS niet ingespeeld was tijdens dit eerste vergelijk, terwijl de Tubulus Argentus XLR er al aardig wat uurtjes op had zitten.
Omdat de Audio-GD DAC en versterker zowel ACSS als XLR aansluitingen hebben was omschakelen een eitje en kon vanaf mijn luie stoel. Er is een klein volume verschil tussen de XLR en ACSS ingang op de Audio-GD Master 10 versterker maar die is erg simpel weg te regelen, de Master 10 onthoudt per ingang het volume niveau, erg handig.

Bij diverse keren omschakelen vals direct valt op dat de kabels directe familie zijn. De schone en detailrijke weergave is bij telkens omschakelen bij beide kabels op dezelfde manier aanwezig en geven het gevoel dat er eigenlijk niets wordt beïnvloed door deze interlinks.
Verdere luistersessie en na ruimschoots inspelen van deze interlink merk je dat de ACSS verbinding erg goed klinkt met deze Tubulus Argentus ACSS interlink. Met de Audio-GD kabels was al te horen dat de weergave via deze ACSS verbinding verschilt met de XLR verbinding. De Tubulus Argentus ACSS interlinks brengt die verschillen nog meer naar de oppervlakte. Nu is het middengebied niet tè, zoals bij de Thundeline maar komt de betere plaatsing en drive bóvenop de kwaliteiten die deze Tubulus Argentus interlinks toch al hebben.

De verschillen tussen de XLR en ACSS verbindingen op zich zijn niet schokkend maar duidelijk aanwezig en je pakt ze bij deze mooie Tubulus Argentus ACSS set wel mooi even mee. Het is zoals vaak een optelsom van kwaliteiten en synergie tussen de onderdelen wat de magie van een set naar boven brengt, zo ook nu weer.
Dus heb je ACSS verbinding of iets soortgelijks in je set, dan is ook hier de Tubulus Argentus ACSS interlink van harte aanbevolen!

HOMEPAGE TUBULUS

Hierbij gebruikt apparatuur:
Audio-GD Master 10 geïntegreerde versterker
Audio-GD R2R 7HE DAC
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers
Tubulus Argentus XLR
Tubulus Argentus ACSS
Tubulus Argentus USB V2 kabel

Een greep uit de gebruikte muziek:

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *