NUC + TP-link switch met iFi voedingen

Al een tijdje speelde ik met het idee om de netwerk-topologie te verbeteren. De audio-datastream liep altijd via de Asus router en dat speelde op zich goed, maar het idee voor verbeteren bleef altijd ergens in een hoekje van mijn audio hoofd broeien. Een extra switch met een knappe voeding in de nabijheid van de audioset zou daar geschikt voor zijn, het enige probleem was dan wel dat ik de NAS ook die kant op moet verplaatsen, anders blijft die weer aan de Asus router hangen.

Voorheen gebruikte ik Squeezelight en LMS op de SOtM sMS200-ultra en was het audioleven nog simpel: je gaf met je telefoon via een geschikt programma zoals bijvoorbeeld Squeeze Orange de opdracht “speel muzieknummer zus en zo vanaf de NAS af op de sMS200-ultra” en het gevraagde nummer werd netjes vanaf de NAS rechtstreeks naar de SOtM streamer gestreamed. Nou ja rechtstreeks, er zit natuurlijk wel de Asus router in de netwerkketen.
Enkele weken geleden heb ik echter Squeezelight en LMS achter me gelaten en werk ik met het geweldig fraaie programma ROON in huize AudioEnZo. Eerst op een laptop maar later op de “grote” bureau PC. Nogmaals, Roon is fraai, dat wel, er is alleen een “nadeel”: de route is niet meer rechtstreeks van NAS naar streamer, maar de audio-datastream gaat nu altijd via de PC waar Roon-server op draait. Dat geeft Roon wel de mogelijk om allerlei DSP-achtige kunstjes met de muziek uit te halen, maar al zet je de gehele DSP mogelijkheid van Roon uit, dan nog gaat de data via Roon.
Dat houdt dus in dat de audio data-stream vanaf de NAS via de Asus router naar de PC gaat waar Roon op draait, dan weer via de router naar de sMS-200ultra streamer. Dus nu zit er een extra PC in de route en ook nog eens een keer extra via de router. Op zich zorgt Roon door middel van RAAT (Roon Advanced Audio Transport) dat de data ongeschonden door de route wordt vervoerd , er kunnen naast bitjes ook ander onheil onderweg worden opgepikt. Het laatste stuk vanaf de Asus router naar de sMS-200ultra streamer was een meter of 6 ethernetkabel.

Om bovenstaande te voorkomen en de route te verbeteren en verkorten ben ik op zoek gegaan naar een passende oplossing. Zo heb ik onlangs het een en ander gelezen over het gebruik van een NUC (Next Unit of Computing), een kleine PC wat prima in de buurt van de audio set kan staan. Samen met een extra switch en het verplaatsen van de NAS richting audio-set kan het zo in elkaar worden gesleuteld dat de Asus router geheel buiten de audiostream wordt gehouden. De Asus router zorgt dan alleen nog voor het uitdelen van IP adressen en dergelijke.
Op het overzicht rechts is mooi het verschil tussen oud en nieuw te zien.

Het plan was uitgewerkt en was het verder een kwestie van uitzoeken en bestellen. Als switch doet TP-Link TL-SG105 dienst. Een un-managed 5-poorts switch in een stevige metalen behuizing, gevoed door een iFi iPower stekker voeding van 9V.
Uiteraard moest er ook een NUC komen en daar staan een aantal minimum eisen voor bij het gebruik van Roon, vooral als je meerdere end-points en DSP wil gebruiken kost dat wel wat processorkracht. Nou ga ik beide zaken wellicht niet toepassen, ik ben wel voorstander van een beetje ruim in het sop zitten, dus ga ik niet voor een NUC met minimale systeemeisen. Nope daar gaat dan een schepje bovenop. Op de lange termijn pakt dat vaak wel goed uit èn het heeft als voordeel dat de processor niet snel volledig wordt belast en dat scheelt weer in ventilator activiteit en dus ongewenst lawaai.

Op de NUC komt Roon ROCK te draaien, een eigen lean en mean OS van Roon met daarin de Roon server verwerkt. ROCK biedt een eigen eenvoudige webinterface waarin je eenvoudige taken kunt uitvoeren, zoals de computer waar ROCK op draait uitschakelen, ROCK herinstalleren, Roon server herstarten en de databse resetten. Ook is er versie informatie te vinden alsmede een aantal netwerk instellingen. Ik heb het netwerk gewoon op DHCP laten staan en via de Asus router een vast IP adres ingesteld.
De Roon ROCK webinterface is eenvoudig op te roepen door in de adresbalk van een browser het IP-adres van de NUC in te tikken.

Ik ben voor een Intel NUC8i7BEH gegaan met 16GB geheugen en een snelle 250GB Samsung 970 EVO M.2 SSD schijf en meteen maar een iFi audio DC iPurifier2 in de voedingslijn.
Ook in de nieuwe situatie gaat de audiostream twee keer via de switch (NAS > switch > NUC > switch > streamer), maar dat is niet te voorkomen en het is nu een switch voor alleen de audiodata én met een goede voeding.
Overigens heb ik naar aanleiding van een (terechte) vraag getest of de audiostream werkelijk alleen via de nieuwe switch loopt en niet stiekem tòch via de router loopt. Dit was vrij simpel te doen door de netwerkkabel tussen de router en switch los te nemen, de muziek speelde netjes door. Ook na een tijdje, wat aangeeft dat het niet via een of ander buffer staat te spelen om dan te stoppen als die buffer leeg is.

Lang verhaal, dat dan weer wel, maar heeft het resultaat gehad? Het kost weer een paar centen dus je hoopt van wel, maar je weet het nooit. Digitaal is digitaal, data blijft dat, dit zijn veel gebezigde kreten op diverse audiofora en Facebook groepen.
Nou en of het scheelt, het geluidsbeeld is een stuk rustiger zonder in te boeten in detail, ruimte of kracht. Het zorgt dat er meer ruimte is voor muziek, een heel aangename beleving. Wat nog meer opvalt is het laag, dat is een fikse streep strakker geworden. In eerste instantie dacht ik dat het volume van het laag minder was geworden, op zich vreemd want de Xanadu HRS80 heeft actief laag en die gaat niet zomaar zachter spelen. Na wat langer luisteren blijkt dat ook niet zo te zijn, het is gewoon veel strakker en beter gelaagd! Dat is even wennen maar na een paar dagen kun je niet meer terug, zo groot is de winst in kwaliteit!
Het lijkt me niet dat de audio datastream zelf is verbetert. Maar de kabels zijn wel veel korter, de router is er tussen vandaan en de voedingen verbetert. Ik ben er wel van overtuigd dat niet alleen de echte data een rol speelt in de uiteindelijke kwaliteit, maar vooral alles eromheen wat ellende zoals ruis oppikt en de apparatuur toch beïnvloed en daarmee ook de kwaliteit van het muzieksignaal aan de output.

Ik ben erg blij met dit goede resultaat. Roon ROCK op de NUC werkt subliem: ik kan met de Roon app op de telefoon of met de Roon Cliënt op de laptop of PC de boel gewoon bedienen (Roon werkt dan als een bedieningspaneel). En het geluid is ook nog eens beter en op z’n minst in lijn met het geld wat het heeft gekost en naar mijn idee zelfs beter. Een geslaagd project!

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
TP-Link TL-SG105 switch met iFi iPower voeding
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifuer2 in de voeding
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
TP-Link TS-LG105 switch met iFi iPower voeding
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers

10 reacties

  1. Ik heb een vraag. De Ifi ipower voeding voor de TL-SG105 moet toch 5v zijn en geen 9 volt gezien de TP-link specs? Verder noem jij hem de TS-LG105 maar dat moet de TL-SG105 zijn toch? Verder bedankt voor je goede verhaal en ervaringen 🙂

  2. Corné Hamelink

    Goedemorgen, heb je op de nuc ook wel eens een andere voeding, bv Sbooster, geprobeerd? Of bevalt de ifi gewoon goed? Speel zelf ook met Sotm ultra, maar dan op Keces voeding. Gaat ook goed. Ben nog evt opzoek naar mqa/dsd dac. Ik speel met HegelH360 en dit werkt niet samen met Sotm.
    Met vriendelijke groet, Corné Hamelink

    • Hoi Corné,
      Dank voor je bericht. Ik heb de NUC inderdaad ook wel anders gevoed, met de SOtM sPS500 voeding om precies te zijn. Het hoorbare verschil is minimaal eerlijk gezegd. De sPS500 heb ik daarna op de Asus router geplaatst en daarmee was wel een behoorlijk verschil (alleen met Tidal dan, met muziek via de NAS doet de Asus niet mee).
      Hoe kan het dat de sMS200 niet met de Hegel samenwerkt? De hegel heeft toch een gewone USB (B) ingang waar je de sMS200 op kunt aansluiten. Geen hardwarematige MQA unfolding inderdaad, bedoel je dat?
      Gr. René

    • Corné Hamelink

      Hoi René, excuus dat ik nooit gereageerd heb. Had een reactie via de mail verwacht?. Heb inmiddels de Hegel verkocht en speel nu met een LM 508IA. Is een stuk mooier dan de Hegel. Geluid via de Bryston modelT is veel beter te volgen en komt echter over. De versterker is wel met de nodige buizen geupgrade. Ik lees dat dat jij vanaf je nas een switch gebruikt en dan ook een tussen de nuc en streamer nog een.
      Ik speel vanaf de nas via een switch en daar staat een nuc en de sotm ook op. Ben evt aan t kijken voor een Bonn switch. Bij jou maakt de 2e switch echt een verschil? Gebruik jij op je router ook een aparte/betere voeding?

      • Hey Corné, misschien ben ik in je spam-map beland? 😀
        LM maakt idd mooie versterkers, dat lees ik vaker!

        Ik gebruik voor lokale audio (dus vanaf de NAS) alleen de SOtM switch, daar staan de NAS, NUC en sMS200 op aangesloten. Dus geen dubbele switch voor audio. Ik heb wel al diverse keren gelezen dat een 2e wel wat kan brengen, maar geen eigen ervaringen mee.

        Op de Ziggo Connect (staat als bridge ingesteld) en de Asus router heb ik wel andere voedingen geplaatst. Dat brengt wel wat voor streamen vanaf externe bron, zoals Tidal. Uiteraard heb ik daar een stukje over gedicht:
        https://www.audioenzo.nl/nog-meer-voedingen/

        Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *