Nog meer voedingen

Dat een goede voeding het verschil kan maken is zo langzamerhand wel bekend. Ik heb er in de set behoorlijk aandacht aan gegeven , zowel de 230V kant als de wat lagere spanningen. Echter gold dat in mijn setup alleen voor het afspelen van lokale bestanden vanaf de NAS.

Tidal bijvoorbeeld doorloopt een veel uitgebreidere route. Bij binnenkomst in huize AudioEnZo komt het Tidal signaal eerst het Ziggo modem tegen. Dit modem wordt gevoed door een eenvoudige 12V netadapter. Vanaf daar gaat het via de Tasker C726 Ethersound kabel naar de Asus RT-AC88U router, welke wordt gevoed door een iets grotere 19V netadapter. Daarvandaan gaat het via de Audioquest Pearl kabel naar de SOtM sNH-10G switch en is het eindelijk aangekomen bij het audiodeel van de set.
Het signaal passeert hier in huis dus al twee apparaten die niet bepaald zijn voorzien van een “optimale” voeding. Uiteraard gebeurt er buitenshuis ook het een en ander, de Tidal server staat weet ik waar, dus de route is lang. De digitale data komt trouwens gerust intact binnen, het gaat bij de laatste apparaten in de laatste meters in huis vooral om het voorkomen van schakelinvloeden vanuit die voedingen en om andere rotzooi als EMI en RFI ruis eruit te krijgen en te houden.

Nou wil het toeval dat, met het verdwijnen van de Singxer SU-1 uit de set, ik een SOtM sPS-500 voeding over heb. Zonde om niet te gebruiken en prima in te zetten voor de Asus router. Die wil graag 19V hebben en laat de sPS-500 die nou bieden. Het gevraagde vermogen is ook geen probleem.
Ik had ook nog een 9V iFi iPower in de la liggen, helaas lust het Ziggo modem alleen 12V. Maar hulp was onderweg, een kennis had toevallig 12V uitvoering liggen terwijl hij juist 9V nodig had. Een ruil was snel gemaakt en zo wordt het Ziggo modem nu aan de 12V speen hangt.
Deze exercitie met voedingen heb ik dan ook niet gedaan om het onderste uit de kast te halen, nope, ik had deze spullen nou eenmaal in huis en wilde toch eens horen of een voeding op zo’n netwerk apparaat verschil uitmaakt in het uiteindelijke geluid uit de set. Er zijn natuurlijk veel betere en vooral duurdere voedingen te koop, maar dat was dus niet de insteek.

Oké, zo gezegd zo gedaan en de voedings-upgrade van de twee netwerkcomponenten waar de Tidal data doorheen fietst is een feit. Nadat alles “schone stroom” was gezet is er uitgebreid geluisterd naar diverse nummers via Tidal.
Onder ander het nummer Doesn’t Feel Good van het album A Simple Trick To Happiness. Een heel fraai klinkend nummers, ik heb ‘m ook als 16bits – 44,1kHz flac. Via Tidal klonk het al goed, maar net iets achter de lokale flac. Het laag op de eigen flac is net even strakker, stemmen en hogere instrumenten meer open en de stage is dieper. Niet veel maar toch.
Na de voedings-upgrade kruipt de weergave nu toch wel erg dicht naar de lokale flac op de NAS. Had ik verwacht dat vooral midden en hoog vooruitgang zou boeken, nu merk ik dat ook het laag strakker en duidelijker gelaagd is geworden, minder versmering. Dat daardoor ook midden en hoog van profiteren is een bekend verschijnsel en dat hoor je nu ook weer. Dus daar is dubbel winst!
Het nummer In The Hollow van het album Asian Roots kan ik alleen via Tidal beluisteren, maar ook hier is de winst weer duidelijk. Het laag is erg fraai en afgronddiep. De shakuhachi waar John Kaizan Neptune op speelt is beter afgebakend en strak omlijnt en de texture van het instrument wordt net iets beter blootgelegd.
Ook Bubbles van Yosi Horikawa’s album Wandering is nog echter voor wat betreft de muzikale afbeelding van de pingpong balletjes, heel fraai.
Bij Riviera Paradise van Stevie Ray Vaughan is de verbetering dan weer niet erg goed hoorbaar, een ruimtelijker misschien maar dat kan ook “willen horen ” zijn. Als er al verschil te beluisteren is, is dat bij dit nummer wel héél klein, dus ik hou het erop van niet. Op zich klinkt dit nummer prima, maar mist net die verfijning die echt heel goede opnames wel hebben.
Er zijn dus ook nummers die niet zo verfijnd zijn opgenomen blijkbaar, en daardoor mee profiteren. Het zal in de in de beperking van de opname kwaliteit zitten wat dat nummer aan boord heeft.

Bovenstaande voedings-upgrades zijn een relatief goedkope manier om toch weer wat puntjes op de i’s te zetten. Verwacht geen wonderen en het kan ook per voeding nog verschillen.
Doe jezelf een plezier en probeer het eens uit, als je tenminste gebruik maakt van streamingdiensten als Tidal of bijvoorbeeld Qobuz. Misschien kun je eens een voeding lenen voordat je het zelf aanschaft. Nier geschoten is altijd mis…..

Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels Nanotec #308 PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (nanoPWR 308)
1 x Purecable nanoPWR 309 (gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Holo Audio MAY DAC Level 2
Audio-GD Master 1 voorversterker
Purecable linkMSTR XLR interlinks
Purecable linkMSTR RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Purecable speakerMTSR luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers met IsoAcoustic GAIA II

9 reacties

 1. Hallo,
  Interessante post!
  Mijn Ziggo Smartwifi modem (Arris) heeft een 12V/2.5A voeding. De iFi iPower (X) levert bij 12V ‘maar’ 1.8A (2.0A). Is dat niet te weinig m.a.w. kan de voeding niet overvraagd worden en doorbranden?
  Thanks en groet,
  Bas

  • Hoi Bas,
   In een van de audio Facebookgroepen heeft toentertijd iemand eraan gemeten en in bridgemodus trekt de Connectbox die ik heb maar 1,3A. Dat is dus geen probleem voor de iFi.
   Hoeveel de Smartwifi Arris trekt heb ik geen idee van, dus dat is lastig te zeggen. Die stroomwaarde is idd van belang om de iFi niet over te belasten. Wellicht dat er ergens op het wijde web iets staat over het werkelijke gebrui van de Arris….
   Gr René

 2. Complimenten voor de website! Ben nieuw in het streamingland en benieuwd of de Ziggo modem in bridge mode staat. Heb zelf ook een Asus router achter een Ziggo modem.

  • Hoi Hans,
   Dank voor de complimenten! De Ziggo modem staat inderdaad in bridge mode, dus geen switch functie meer en geen wifi (wat al niet zo best was qua bereik), puur een doorgeefluik geworden.
   Gr. René

 3. Bedankt voor het leuke verslag, ik ga nu dan ook een Ifi op mijn modem zetten.

  • Hoi Dennis, dank voor je bericht, ben benieuwd naar het resultaat!

   • Hallo Rene,

    Allereerst wil ik melden dat ik met plezier de recensies lees op uw site.
    Heb nu een Ifi power op mijn modem en standaard switch zitten en dit geeft voor het muziek luisteren via mijn Innuos Zen een hoorbare verbetering in rust en stage.
    Ik heb nu nog een Netgear switch en ben mij aan het oriënteren op een Audio netwerk switch maar wacht nog even af waar ze dit jaar allemaal mee aankomen.
    Ook ben ik me aan het oriënteren op een nieuwe DAC om mijn Musical Fidelity M8xi te voeden van een signaal. Ik speelde de afgelopen jaren met een Metrum Musette DAC maar sinds ik de M8xi heb en de interne DAC met de Musette vergeleek heb ik de daarna Musette verkocht. De recensies op uw site zijn heel behulpzaam in mijn zoektocht naar een nieuwe R2R DAC…ik zoek in de prijs van €2000 tot €3000 voor een DAC

    Met vriendelijke groet,
    Dennis Muijs

    • Hoi Dennis,
     Leuk dat je met plezier mijn audiobelevingen leest 🙂
     Ja er zijn vele dac’s te koop in die prijsklasse. Uit eigen ervaring kan ik de R2R dac van Audio-GD (R7) en Holo Audio (Spring II) uiteraard aanbevelen. Maar kijk ook eens naar een dac van Matrix Audio, de X-SABRE Pro, erg fraai gebouwd en klinkt ook fantastisch.
     Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *