Alweer heel wat jaartjes geleden ben ik overgestapt van de standaard bijgeleverde netkabels naar een iets betere kwaliteit. Een combinatie van merkloos 3×2,5mm2, Supra LoRad en Öllfex 110 classic. Samen met een 8-voudig stekkerblok en wat redelijk kwaliteit schuko en iec stekkers heeft dit samenraapsel prima dienst gedaan.
Niet al te lang terug heb ik nog eens één van die kabels voor proef vervangen voor een andere/duurdere/betere kabel en aan een aantal apparaten geprobeerd. Dat bracht een klein verschil en aan de DAC het meest. Het verschil was wat lastig te duiden want klein en ook omdat de netkabels niet zo makkelijk even om zijn te steken, althans, hier niet.
Ik was er wel van overtuigd dat er meer mogelijk moest zijn, maar dat er grotere stappen gemaakt moeten worden. Betere kwaliteit en breder inzetten, dus alle apparaten ermee uitrusten. Dan heb je het wel even over 11 meter aan kabel. En buiten de kabels is er ook nog een stekkerblok, een wandcontactdoos en een installatieautomaat in de meterkast.
Na veel lees- en zoekwerk en prijs vergelijken was ik tot de conclusie gekomen dat kant en klare producten in de lengtes die ik nodig heb teveel in de papieren gaat lopen. Je hebt het dan al snel over 4K+ aan euro’s aan kabels alleen en dat ging bruintje even niet trekken. Op zoek naar een alternatief dus….
Tijdens een gesprek met Koen van Purecable gaf hij aan ook kabel van de rol te leveren. Uiteindelijk is dat de Nanotec Power Strada #308 geworden, een prachtige kabel van PC-Triple C koper behandeld met nano-olie met 95% goud en 5% zilver deeltjes.
De soepele aders bestaan ieder uit 105 draadjes (strands) en de nano-olie zorgt ervoor dat het nadeel van stranded aders (veel signaalovergangen) opgeheven wordt. Daarbij voorkomt het veroudering van het materiaal.
De aders hebben een fikse koperoppervlakte van 5,575 mm2 elk en een speciale audiograde PVC RFI omhulling in stemmige paarse kleur. Ondanks dit ferme formaat is de kabel toch opmerkelijk soepel.
Ook levert Purecable benodigdheden als stekkers, adereindehulsjes, vorkjes, ferrietringen en sleeves voor de afwerking. Dat alles bij elkaar scheelt wel even een paar centen.
Intussen had ik al koper/rodium schuko- en iec stekkers van Iego op de kop kunnen tikken bij Tony Gee in de opruiming. Twee setjes te kort maar Koen kon dezelfde kwaliteit Purecable stekkers leveren. De Gigawatt G-C20A 2P installatieautomaat en G-044 wandcontactdoos zijn via vrienden geleverd.
Allemaal kwaliteitsspullen en voor een stuk minder geld, grofweg ongeveer de helft, maar allemaal los gestort en moest nog professioneel geassembleerd worden, dus met gebruik van adereindehulzen van verzilverd koper, alsmede vorkjes van Audioquest van hetzelfde materiaal.
Alle contacten, zowel in de hulzen en vorken als in de stekkers, zijn vóór montage behandeld met een likje Silclear voor een optimaal contact.
Er was een kort stukje Nanotec #308 kabel over en dat kon bij het monteren van de Gigawatt installatie automaat mooi worden gebruikt, een extra puntje op de i!
Tijdens de bouw van de uitbouw is er een directe kabel getrokken tussen de meterkast en de uitbouw. Helaas was er toen nog geen (in)zicht voor een aparte audiogroep, dus dat is een standaard niet-afgeschermde YMvK kabel met een doorsnede van 3×2,5mm2 geworden en kan nu ook niet meer verandert worden. Maar de kabel ligt echter nergens in de buurt van andere invloeden dus kan onderweg nergens iets oppikken en dat is een hele dikke plus en wellicht belangrijker dan afscherming of kopersoort. Die kabel is nu dus in gebruik voor audio en aangesloten op de Gigawatt automaat en er zit ook niets anders op aangesloten dan de audio.
Het monteren van dit soort kabels is, fysiek gezien, eigenlijk niet voor mij weggelegd. Eigenwijs als ik ben, ben ik toch dat pad ingegaan, je wilt echt niet weten hoe dat is gegaan. Ik was helemaal gesloopt na de klus en moest een dag vrij nemen van mijn werk om het lijf rust te gunnen. Aan de andere kant ben wel weer trots dat ik de klus zelf hebt geklaard.
Purecable heeft wel het zeer fraaie 8-voudige nano Block compleet geassembleerd geleverd. Gebouwd als een tank met Cryogeen behandelde en gedemagnetiseerde Gigawatt schuko outlets, een topkwaliteit Furutech NCF inlet, een mooie metalen kast en geheel afgemonteerd met nano olie behandelde OFC bedrading. Dit stekkerblok is na montage afgegoten met gel om trillingen tegen te gaan. Het eindresultaat is echt geweldig, bomvrij gebouwd en kwalitatief optimaal!
Naast dit alles is er ook een iFi AC iPurifier bijgeleverd en deze heeft ook een plekje in het nano Block gevonden.
Heeft dit hele gedoe met netkabels/stekkerblokken/automaat/wandcontactdoos/filter nou wat gebracht? Ja, absoluut, echter niet meteen. Bij de eerste klanken na montage was het geluid duidelijk anders maar kon het niet direct beter noemen. De 2e dag was er zelfs een soort “grain” te bespeuren in het geluidsbeeld. Nou is inspelen een bekend fenomeen in de audio maar dat het een 2e dag zoveel slechter wordt heb ik niet zo vaak gehoord. Wel reden genoeg om het tijd te gunnen om in te spelen, een proces wat toch echt een aantal dagen in beslag neemt. Onderstaande bevindingen zijn dan ook opgetekend ná deze periode.
De verbeteringen zijn wat lastiger te duiden dan na het vervangen van een apparaat. De voeding is de basis van de set en èlk apparaat heeft ermee te maken. Bij deze upgrade profiteert de hele set er dus van en wordt naar een hoger niveau gebracht.
Ik omschrijf de beleving het best met de volgende metafoor: je leest een pagina met kleine lettertjes, dat lukt wel maar je moet er wat moeite voor doen, prima voor elkaar verder. Maar met de juiste leesbril op gaat het toch een stukje beter en wordt alles scherper, meer gestoken. En als het papier wat witter en de letters wat zwarter worden en het contrast dus groter wordt, gaat de leesbaarheid nog verder vooruit.
Dat speelt hier ook een rol. Je leest vaak over verbeteringen in audiosets “dat de achtergrond zwarter wordt”. De contrasten in het muziekbeeld worden sterker, duidelijker. Het is alsof de set onder een vergrootglas ligt en alle kwaliteiten duidelijker worden gepresenteerd!
Het blijkt dat als de basis (lees voeding) van een set beter wordt gemaakt, de hele set beter kan presenteren. Ik kan in dit geval niet goed aangeven wat de grootste verbetering geeft. Alle netkabels, het stekkerblok, de automaat en WCD, ze zijn in één klap vervangen, alsook het plaatsen van de Ifi AC iPurifier.
Wellicht zit daar ook de grootste klap, veel kleine winsten bij elkaar opgeteld en is het geheel is ook hier weer meer dan de som der delen…
PRODUCT PAGINA PURECABLE NANO BLOCK (6-voudig)
Gebruikte apparatuur:
Voedingskabels van PC-Triple C koper met Iego koper-rodium stekkers (8075BK serie)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifuer2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade en sPS500 voeding
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers