Een paar weken geleden had ik bedacht dat ik de SOtM sNH-10G switch eens zou willen testen. Er wordt vol lof over de kwaliteiten van deze switch gesproken en geschreven en dat wil ik wel eens met eigen oren horen.
De mannen van Magna Hifi hadden er een beschikbaar en het verzoek om deze hier een keer in de set te mogen knopen werd gehonoreerd.
Technisch gezien is het een switch welke specifiek voor audiogebruikt is ontworpen. De acht poorten hebben een breedbandig filter wat de geluidskwaliteit sterk moet verbeteren doordat ruis en stoorsignalen worden geëlimineerd. Daarnaast bevat de switch geselecteerde componenten specifiek voor audiogebruik en maakt het gebruik van actieve ruisonderdrukkers.
Naast de UTP aansluitingen heeft de switch ook een tweetal optische SFP poorten waarmee je optische verbindingen kunt maken met bijvoorbeeld een NAS (via een SFP module) of ander switchen die dit protocol ondersteunen. Hier gebruikt ik de “gewone” UTP poorten in combinatie met de fantastisch Purecable netHQ V2 kabels.
Op de achterzijde is een aan/uit schakelaar geplaatst, waarbij je voor de aan-modus kunt kiezen uit 2 standen: netwerkactiviteits-ledjes aan of uit.
Wat opviel was de korte inspeeltijd, maar wel dat er in die korte periode véél verandert. Direct na spanning erop was de muziek wat ielig, wat dunnetjes. Na een uur of wat was dat al bijna weg en na een dag spelen was het geheel verdwenen en werd ik omarmd met juist het tegendeel, een heerlijke sound met meer body op de stemmen en instrumenten en een perfect ritmische weergave. De weergave heeft ook pittig gewonnen op gebied van resolutie en oplossend vermogen in vergelijk met de TP-Link switch.
Het is saai om telkens te moeten schrijven dat het geluid wéér losser, mooie, beterder en noem maar op is geworden, maar het is niet anders. Het ene moment denk je dat het allemaal top voor elkaar is (wat natuurlijk ook best wel zo is) en wat zou er in vredesnaam nog verbetert moeten worden, het andere moment ervaar je dat er door een ander apparaat, opstelling of andersoortige wijziging toch weer een stap is gemaakt.
Het is hier geen kwestie van méér van alles, het is anders en op een manier welke ik als beter ervaar. Het klinkt vanzelfsprekender, gemakkelijker en je wordt meer bij de muziek betrokken. De woorden plastischer en soepeler komen in me op tijdens het luisteren naar de muziek. Het klinkt ook rijker en tonaal iets warmer.
Opvallend is dat het laag veel beter doortekend en gelaagder wordt weergegeven.
Er gebeurt ook meer in de ruimtelijkheid, goed te ervaren door de ruimere staging in zowel breedte als diepte. In mijn notities is te lezen dat er minder versmering in de micro dynamiek optreedt, instrumenten en stemmen muziseren meer in hun eigen ruimte zonder elkaar te beïnvloeden.
Het nummer Liberty van de Noorse zangeres Anette Askvik is bij uitstek geschikt voor het beluisteren van fijne details. Er zit een prachtige diepte in het nummer wordt ontzettend fraai weergegeven. Haar stem vervalt aan het einde van zinnen soms in heel zachte subtiele klanken, bijna onverstaanbaar. En daar blinkt deze switch in uit, door juist dat goed te laten horen.
De saxofoon staat rotsvast in de ruimte en klinkt prachtig vol en krachtig!
Telkens weer een genot om te beluisteren, de diepe bas van Dieter Ilg en het hese trompetgeluid van Till Brönner. In dit nummer is goed te horen dat met deze sNH-10G switch het laag terrein heeft gewonnen ten opzichte van de TP-Link,zoals het resoneren van de bassnaren, het onwijs diepe doorzakken van de bastonen en de gelaagdheid ervan.
Ook bij de trompet van Brönner is het bizar hoe duidelijk nu de klepjes zijn te horen en hoe lekker vol het instrument nu klinkt!
Het nummer The Sons of Sysiphos van Andreas Vollenweider’s album Vox is een heerlijk ritmisch nummer en gebruik ik regelmatig om juist die eigenschap te beoordelen. En dat gaat dus fantastisch. Heerlijk om de krachtige aanslagen op de harpsnaren te horen, mooi begeleid door Erdal Kızılçay op bas. De weergave kenmerkt zich door een geweldig mooi ritme , onder meer door de heerlijk percussie van onder andere Andi Pupato.
Zoals bij ongeveer elke luistersessie mag ook hier Ferenc Snétberger niet ontbreken. Het nummer Childhood mag wat mij betreft de hele dag worden gedraaid. Ik ken zo langzamerhand elk toontje en instrument wel dromen, maar het verveelt me nooit. En vooral niet als het zo wordt weergegeven zoals ik het nu hoor. Fantastisch qua detail, heel fraai ritmisch neergezet.
Ondanks dat sommige stukken erg druk zijn blijft het een genot om naar te luisteren. Nergens dringt het drukke muziekspel zich aan je op maar kun je genieten van de vele details, top!
Nog zo’n nummer om ritmisch gedrag te testen is Mr. Szabo van Santana. Als er ergens iets niet goed gaat in je set kan het een crime zijn om naar te luisteren. Het wordt dan allemaal al snel wat veel en te fel. De knetterharde gitaar en de enorme hoeveelheid belletjes, bongo’s en al wat ze nog meer gebruiken om lekker op los te gaan.
Nou, zoals ik het nummer nu hier beleef is het gewoon een genot om te horen. Alles staat rotsvast op z’n plek en klopt het ritmisch allemaal perfect, heerlijk gewoon!
Menigeen zal wel weer denken, het is toch digitaal wat door zo’n switch gaat? Hoe kan dat nou verschil maken? Er is klaarblijkelijk nog veel meer onder de audio-zon dan alleen maar bitjes. Juist de ruis en andere stoorsignalen kunnen heel veel roet in het eten gooien bij digitale apparaten. De aandacht die SOtM juist hieraan heeft gegeven bij het ontwerpen van de sNH-10G, dus om deze ellende te weren, betaald echt uit. De weergave wordt schoner, rijker, noem het maar gewoon beter en ook niet zo’n klein beetje, nope, het wordt fiks beter.
Moest deze switch nou nog terug naar Magna? Nee toch? Ondanks dat ik geen acute upgrade neigingen meer had èn deze switch een beste prijskaart draagt, heeft dit apparaat de set niet meer verlaten en dat gaat ook niet meer gebeuren. Als je zo’n verbetering eenmaal hebt gehoord is er geen weg meer terug!
PRODUCT PAGINA FABRIKANT
PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI
Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met iFi iPower voeding
Intel NUC8i7BEH met iFi iPurifuer2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
SOtM sMS-200Ultra Neo met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 met SOtM sCLK-EX Upgrade
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R-7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 luidsprekers
Goedemiddag, ook ik heb besloten dat deze Sotm switch een blijvertje is. Herken precies wat je beschrijft, meer detail, scherpere aftekening van de individuele instrumenten, dieper laag. Ik had twee switches te leen van Hanze Hifi in Zwolle. De Bonn 8 en de Sotm. Uitgebreid geluisterd maar na de laatste wissel tussen de Sotm en de Bonn 8 heb ik deze laatste maar weer ingepakt. De Sotm blijft! Ben erg blij met deze geweldige upgrade. Bedankt trouwens voor de muziektips, heb er gebruik van gemaakt om de switches te testen.
Hartelijk groet,
Eric
Hoi Eric, mooi dat je dezelfde ervaring hebt. SOtM maakt erg mooi audio spul, het staat niet voor niets voor Soul Of the Music 🙂
Gr René