Xanadu HRS80 Neo Fusion

Zoals al te lezen was in de luistersessie met de Xanadu HRS20 was mijn setje Xanadu HRS80 NEO voor een verbouwing naar Xanadu in IJsselmuiden. Nou ja, verbouwing…
Xanadu heeft de optie geboden om een set nieuwe Fusion plate amps in de set te implementeren. Dit zijn de meest recente types van Hypex vesterkers op basis van de bekende nCore techniek en naar zo’n optie ben ik dan wel weer erg nieuwsgierig.

Het was alleen niet even de oude eruit schroeven en de nieuwe er zo in. Ten eerste is de maatvoering anders, de nieuwe Fusion amps zijn groter dan de oude plate-amps, en daarnaast moest er een aparte dichte behuizing in de kast worden gemaakt. De luidsprekerterminals voor mid/hoog zijn voor deze verbouwing ook verplaatst en hebben een prima plek boven de Fusion amps gekregen.
Ik kan niet anders zeggen: het inbouwen is weer perfect uitgevoerd, het past allemaal als een handschoen en het ziet er uitstekend uit, al zit het aan de achterzijde.
De Fusion amps bieden een aantal extra mogelijkheden, zoals automatisch in slaap gaan na een bepaalde tijd geen signaal te hebben gehad en ook weer inschakelen bij terugkomst van het signaal. En dat werkt erg goed, zodra ik de voorversterker aan zet komen de Fusion amps meteen weer in de lucht.

De filtertopologie bij Xanadu is een zeer secuur werk is, gekoppeld aan metingen, time alignement en optimale aanpassing aan de mid/hoogsectie.  Een actief filter of DSP op de juiste manier configureren is één ding, maar de behuizing, de afstemming van de basunits, belastbaarheid en frequentiebereik maken de HRS80 zoals ze klinkt. Dat is bij het implementeren van deze Fusion amps niet anders en vergt vakmanschap!
Er is voorzien in een drietal presets waarin door Xanadu verschillende filters zijn geconfigureerd. Hiermee is de integratie in de woonkamer flexibel, uiteraard met respect tot bovenstaande criteria.
Na het plaatsen van de set in huize AudioEnZo was het echt alleen even het volume van het laag instellen en spelen. Dat het volume aangepast moest worden heeft te maken met het iets lagere uitgangsniveau van mijn voorversterker en het scheelde maar een kleine 2 dB.
Nog een verandering met de komst van de Fusion Amps in de HRS80 is dat deze nu Low Level worden aangestuurd. Voorheen was dat High Level, dus via de luidsprekerkabel en dan intern verlaagd naar Low Level signaal. Werkt ook goed maar dan zit er wel een hele eindversterker in de vorm van de Master 3 extra in de signaalweg. Low Level aansturen (via RCA in dit geval), heft dat nadeel op en worden de Fusions rechtstreeks vanuit de Master 1 voorversterker aangestuurd via fraaie Tubulus Argentus interlinks! De ervaring leert dat dit een wat strakker, puntiger en beter doortekent  laag oplevert.

En dan is natuurlijk weer de grote vraag hoe het klinkt en daar komt je maar op één manier achter: muziek!


Qua energie is dat goed te horen bij een nummer als Turners Ship van Malia en Boris Blank van het album Convergence. In dit nummer zit heel veel laag energie, puur elektronisch opgewekt en er kunnen enorme klappen door de ruimte klinken. Bij dit soort muziek merk je die enorme controle die de versterkers hebben.


Gelaagdheid in muziek en bij het laag in het bijzonder is goed te testen met een nummer als 3 Guys Named Schmo van Rob Wasserman met Les Claypool & Jay Lane op het GRP album Sounds of 94. Hier lopen verschillende baspartijen door elkaar en juist het goed kunnen volgen van deze baspartijen bij dit pittige energieniveau is héél goed voor elkaar. De tonen van de basgitaren lopen het lage middengebied in en de overgang vanuit het laag is perfect afgesteld.


Dieter Ilg’s basspel is geniaal en beluisterd op de Xanadu HRS80 op een niveau dat deze muzikant verdiend. Een diepe, volle en loeistrakke bas is uw deel. Het nummer A Thousand Kisses Deep van het album Nightfall, waar Dieter samen met Till Bronner heerlijk staat te musiceren, wordt hierdoor naar een zeer hoog niveau getild, heerlijk.


Het nummer Polarity van het Hoff Ensemble gebruikte ik standaard tijdens luistersessies maar draai ik ook regelmatig omdat het gewoon erg fijne muziek is wat erg mooi is opgenomen. De diepte is fenomenaal en wordt hier gedragen op een heerlijk diep laagfundament wat erg goed in de sterke grip van de versterkers blijkt te zitten.


Childhood van Ferenc Snétberger van het album Nomad kán op een verkeerde set rommelig in het laag klinken. Met deze set HRS80 is het laag uitstekend te volgen, zo ook de gelaagdheid en maakt dat de genietbaarheid van dit nummer zeer groot is. Het nummer is doorspekt met een keur aan klanken en het is, mits goed weergegeven, een genot om naar te luisteren.


Ik schrijf hierboven al het woord “genietbaarheid” en dat is een kenmerk wat voor deze set 100% van toepassing is. De optie om voor de Fusion amps te kunnen kiezen in de HRS80 hebben mij dan ook erg blij gemaakt.
Er spelen een aantal kenmerken een rol bij de laagweergave, zoals controle, energie en gelaagdheid, de mate van  grip op de wapperende woofers en niet in het minst de integratie met het midden en hoog. Tijdens de luistersessies werd al snel duidelijk dat deze eigenschappen bij deze HRS80 uitstekend op orde zijn. De laagweergave via de Xanadu HRS80 is ook met deze perfect geïntegreerde Fusion amps “on par” met het fraaie midden en hoog. Deze luidsprekers hebben hierdoor nog steeds de zeer uitgewogen klank waar ik gek op ben en zijn door de mooie tonale balans een van de voornaamste spelers in mijn audioketen.
De totale weergave via de Xanadu HRS80 is echt griezelig goed en het is en blijft een kunst om luidsprekers te creëren welke zo’n grote mate van fijne muziekbeleving geven, een beleving die nog fijner is geworden. Chapeau…..

PRODUCTPAGINA XANADU HRS80

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
SOtM txUSBultra
Tubulus Argentus USB V2 kabel (2x)
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Tubulus Argentus ACSS interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Tubulus Argentus RCA interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers

 

 

2 reacties

  1. Geweldig leuk verhaal wederom, complimenten en geniet van je set. Dat zal vast niet moeilijk zijn 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *