SOtM tX-USBultra + nog wat verbeteringen

Na de test met de Cybershaft Platinum en SOtM tX-USBultra was het duidelijk, van de tx-USBultra wilde ik absoluut meer horen. De zware stenen plaat had toevallig nog een plekje over en deze USB regenerator staat nu gebroederlijk naast de SOtM sPS500 en sMS-200ultra.

Aangezien alles kan bijdragen aan een verandering biedt de eerlijkheid mij te melden dat er nog een drietal veranderingen hebben plaatsgevonden in de set: om het onderste uit de audio kan te halen wilde ik wel graag de kabelketen hebben zoals ik graag wil. Omdat de set in de signaalweg al een tijdje geheel bekabeld is met Tubulus kon het niet anders dat ook tussen de sMS-200ultra en de tx-USBultra een Tubulus Argentus USB V2 verbinding moest komen. Zo gezegd, zo gedaan.
Als tweede heeft de Singxer SU1 nog een laatste operatie ondergaan bij Magna Hifi en is voorzien van een aantal betere condensatoren, onder ander in de voeding alsook op de printen zelf.
De derde aanpassing is het voedingsdraadje vanuit de SOtM sPS500. De originele enkelvoudige koperen uitvoering moest sowieso vervangen worden door een Y-kabel, de sPS500 moet nu immers zowel de sMS-200ultra als de tx-USBultra voeden. Dus waarom niet meteen een upgrade naar een zilveren versie.
Wellicht kleine veranderingen, het is maar dat u het weet.

Na een paar dagen lekker inspelen kon ik gisteren de eerste serieuze luistersessie doen. Vaak een gekke manier van luisteren want je luistert dan specifiek naar wat de techniek aan eventuele verandering brengt. Sowieso subjectief en als je niet uitkijkt gestuurd door de wens dat het een verbetering móet zijn, want vaak duurder. Vooral dat laatste probeer ik er toch zoveel mogelijk uit te filteren. Voor mezelf hoeft het ook niet duur te zijn, als ik een geweldig resultaat hoor wat teweeg is gebracht door iets van een paar knaken ben ik daar erg gelukkig mee. Ik ben wel een beetje van een “voor een dubbeltje op de eerste rij” als het kan, maar meestal wordt het wel een paar tientjes helaas 😉

Afijn, de eerste tonen vloeien door de kamer en de eerder gehoorde verandering/verbetering van de vorige sessie met de SOtM txUSBultra zijn ook nu weer direct te horen. De fijn-dynamiek en -detaillering is fenomenaal en de ruimtelijkheid is zeer fraai. Het hoge oplossend vermogen zorgt niet persee voor een breder of veel dieper beeld maar de plaatsing wordt duidelijk preciezer. Ook de eerder waargenomen betere laagweergave is treffend en klinkt zeer gelaagd, vol en strak.
Er valt ook iets op in het middengebied wat me tijdens de vorige sessie niet op was gevallen: met stemmen en instrumenten in het midden gebeurt iets moois, lastig te omschrijven maar krijgt wat meer body maar ook een soort “gloed” en dat klinkt wel heel erg lekker! De enige verklaring die ik hiervoor kan bedenken zijn toch de hierboven aangegeven drie extra aanpassingen aan korte stukjes kabel en de voeding van de Singxer SU1. Soms kunnen kleine aanpassingen voor groot luisterplezier zorgen!

Niet alleen de vaak gebruikte “referentie” nummers passeren de revue, zoals de set nu klinkt zorgt het ervoor dat ik door mijn muziek collectie browse op zoek naar nummers waar ik plotseling nieuwsgierig naar ben hoe die nu klinken. Ik betrapte mezelf er eigenlijk op dat ik naar de muziek zat te het luisteren en niet zozeer meer naar de techniek en liet dat eigenlijk voor wat het was. Wellicht omdat het gewoon goed is, maar vond het wel een eyeopener, of beter: een earopener.

Zo dan, de SOtM txUSBultra in de herhaling en wat een resultaat. Ik lees regelmatig dat USB een van de slechtste technieken is voor audio. Ik weet niet wat ze dan bij SOtM hebben gedaan maar ik durf wel te beweren dat zij deze techniek zodanig hebben geïmplementeerd dat die stelling niet meer geheel op gaat. In mijn set wordt USB op het laatste punt via de Singxer SU1 nog wel omgezet naar I2S, maar dan nog.
Deze drie-eenheid klinkt in ieder geval fantastisch en zit de techniek de muziek niet meer in de weg.

PRODUCTPAGINA SOtM tx-USBultra
PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
SOtM txUSBultra
Tubulus Argentus USB V2 kabel (2x)
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Tubulus Argentus ASCC interlink
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers

6 reacties

 1. Hoi René,
  Dank je voor je antwoord. De dealers, die SOtM voeren zitten helaas niet in de buurt.
  Er zijn bovendien meer mogelijkheden om uit te proberen naast tx-USBUltra is er de sMS-200ultra Neo en er komt ook nog een sNH-10G Audio Switch. Ik ga zien wat het beste is.
  Groeten,
  Frans

 2. Frans van Groningen

  Beste René,
  Ik heb met belangstelling jouw test over de Sotm apparatuur gelezen. Ik heb zelf een Sotm Sms-200, maar ik ben nog niet helemaal tevreden over het geluid, zeker als ik het vergelijk met het afspelen van cd.
  Ik vraag me af wat jouw bron is: speel je af van een harde schijf?
  Ik gebruik Tidal en Roon. Ik kan natuurlijk de door jouw gebruikte Sotm apparaten aanschaffen, maar als de bron niet goed genoeg is, zou het misschien zonde zijn om zoveel geld uit te geven aan een dergelijke update.
  Graag jouw mening hierover.
  Met vriendelijke groeten,
  Frans

  • Hoi Frans, ik speel inderdaad van harde schijf, die zit weer in mijn Synology NAS.
   Tidal met Roon zou toch echt wel goed moeten klinken lijkt me. De streamer is belangrijk maar ook de DAC speelt een zeer belangrijke rol alsmede de interface (USB, I2S e.d.), uiteraard de rest van de set ook.
   Het maakt hier een groot verschil of ik vanaf de SOtM set rechtstreeks via USB naar de DAC gaat of via de Singxer SU-1 en dan I2S naar de DAC.
   Ik vind de SOtM set in deze setting in ieder geval ongelofelijk goed klinken.
   Wat mis je in het geluid bij jouw set in vergelijk met CD?
   Gr. René

   • Frans van Groningen

    Hallo René,

    Dank je voor je antwoord; wegens vakantie had ik nog niet gereageerd.
    Ik vind het zelf moeilijk om geluid te beschrijven, maar ik mis diepte en ik mis noem het maar “glans”.
    Ik heb een Marantz SA-10 en die speelt heel erg goed. Ik gebruik de DAC van de Marantz.
    Ik zou willen weten in hoeverre een Sotm tx-USBultra de kwaliteit verbetert, maar ik weet niet in hoeverre Tidal/Roon een bottleneck in de geluidskwaliteit is. Wel hoor ik natuurlijk grote verschillen tussen de diverse albums.
    Groeten,
    Frans

    • Hoi Frans, nu was ik op vakantie dus vandaar laat antwoord 🙂
     De tx-USBUltra geeft hier net dat beetje extra detail en daardoor ruimte. Nou is het oplossend vermogen en daarmee ook de mogelijkheid om dit soort veranderingen goed waar te nemen erg hoog. Ik ken de Marantz SA-10 niet, maar als de tx-USBUltra binnen de “beperking” valt van de rest van de set schiet je daar niet mee veel op denk ik.
     De SOtM sMS speelt al op een heel best niveau, die zou zeker al ruimtelijkheid moeten geven.
     Mooiste zou zijn als je kunt uitproberen of een Ultra versie sowieso gaat brengen wat jij nu mist. Wellicht is er een dealer die dat voor je kunt verzorgen?
     Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *