Cybershaft Platinum en SOtM tX-USBultra

Gisteravond verscheen Jos van Magna Hifi ten tonele in huize AudioEnZo met een stapeltje mooie apparaten welke hij ter beschikking had gesteld om eens mee te stoeien.
Lekker een hele avondje snoeren en stekkers wisselen met de oren op steeltjes 🙂

Het eerste apparaat wat in de set mocht was een Cybershaft Platinum, een 10MHz externe OCXO klok welke aan de SOtM sMS-200ultra wordt gekoppeld. Deze klok komt niet in de signaalweg maar wordt aangesloten op de externe klokaansluiting van de sMS-200ultra. Deze zal op zijn beurt synchroniseren met de zeer nauwkeurige klok van de Cybershaft en moet resulteren in een betere nauwkeurigheid waardoor bijvoorbeeld jitter verder wordt voorkomen, want jitter is killing voor ruimtelijkheid en micro details.

 

Als tweede apparaat is er de SOtM tX-USBultra en om te voorkomen dat we twee nieuwe apparaten door elkaar beluisteren moet de Cybershaft er weer uit en de tX-USBultra erin. Nou, meer ertussen want het apparaat wordt werkelijk in serie gezet tussen de sMS-200ultra en Singxer SU1.
Wat de tX-USBultra doet is het inkomend USB signaal regenereren, gebruikmakend van de ook uiterst precieze sCLK-EX klokmodule die in tX-USBultra te vinden is. Eigenlijk zou je in dit geval geen verbetering verwachten, in de sMS-200ultra zit namelijk exact dezelfde sCLK-EX klokmodule, een van de zaken die de ultra onderscheidt van de standaard sMS-200.
Echter de fabrikant claimt dat als je tX-USBultra achter de sMS-200ultra schakelt er toch ook hier een verlaging van het jitter niveau en verbetering van het geluid plaats vinden in de vorm van meer details. Nou dat bepalen we zelf wel dacht ik zo 🙂

We hebben een paar nummers uitgezocht met bepaalde klankeigenschappen, zoals een mooie fijn dynamiek, ragfijne detail en ruimte zoals diepte in het geluid, om daarmee de apparaten te vergelijken, eerst zonder Cybershaft/met Cybershaft om en om en daarna het vergelijk zonder versus met tX-USBultra.

Een nummer van de lijst is Polarity van het gelijknamige album van het Hoff Ensemble uit 2018. Dit nummer blinkt uit in ruimtelijkheid en vooral de brushes welke de snaardrum mooi subtiel beroeren klinken fraai achterin het geluidsbeeld.
Op beide apparaten is een gelijkwaardige winst in de vorm van een schoner “geluid” met fijnere details. De plaatsing wordt daardoor nog preciezer en de instrumenten krijgen meer lucht en ruimte. De lichte aanslagen op de bekkens zijn zeer goed gescheiden van de brushes op de snaardrum. Ook het uitklinken van instrumenten en stemmen wordt “langer” zo lijkt het. Het wordt allemaal nog preciezer met minder versmering,  zonder de charme van de muziek op zich te verliezen!
Mag ik zeggen dat het analoger klinkt? Ik zeg het gewoon….

Een ander nummer is het nummer Pots en Verre van Ahmad Jamal album Marseille uit 2017. Dit nummer kenmerkt zich door zeer fraai opgenomen piano en baspartijen, mooi ondersteunt door subtiele percussie. Ook hier is bij beide apparaten weer duidelijk de winst in detail en oplossend vermogen te beluisteren. Het uitklinken van kleine belletjes is prachtig om te ervaren.
Maar er openbaart zich ook een verschil tussen de twee geteste apparaten. In dit nummer zit meer laag dan in het nummer van Hoff Ensemble en daar onderscheid de SOtM tX-USBultra zich van de Cybershaft Platinum. De laagweergave van het laag wint met de tX-USBultra duidelijk aan kwaliteit in de vorm van strakker met een behoorlijk betere gelaagdheid.

De waargenomen verbeteringen zijn bij alle beluisterde nummers te horen en dat waren er natuurlijk meer dan alleen de twee bovenstaande. Uiteraard bij het ene nummer meer dan bij het andere en het is afhankelijk van de kwaliteit van de opname. Een slechte opname is ook door beide apparaten niet goed te maken. Maar als de kwaliteit aanwezig is en dan vooral in de vorm van fijne details, fijn dynamiek en ruimte, dan peuteren de beide apparaten de laatste bitjes wel boven tafel. De SOtM tX-USBultra geeft daarnaast als bonus in de laagweergave nog een mooie verbetering.

Grappig om te ervaren dat bij we om en om schakelen het resultaat met de Cybershaft of de tX-USBultra steevast riepen: “wow, dat scheelt wel even een stukje”. Bij terug schakelen naar de oude situatie (dus zonder de Cybershaft of de tX-USBultra) had ik vaak zoiets van “mwah, hier kan ik ook wel erg goed mee leven”. De vooruitgang mèt een van de apparaten toegevoegd leek groter dan de teruggang naar een geluid zònder.
Als ik het voor het zeggen had koos ik,  gezien het gehoorde resultaat, absoluut voor een situatie mèt de SOtM tX-USBultra!

PRODUCTPAGINA MAGNA HIFI SOtM tX-USBultra
PRODUCTPAGINA FABRIKANT SOtM tX-USBultra
PRODUCTPAGINA FABRIKANT Cybershaft Platinum

Gebruikte apparatuur:
Supra en Lapp netsnoeren
Synology DS212+ NAS
Tasker C726 digital audio ethernetkabel
Asus RT-AC88U router
Audioquest Pearl CAT700 ethernetkabel
SOtM sMS-200Ultra met sPS-500 voeding
Tubulus Argentus USB V2 kabel
Singxer SU-1 MagnaFied
Tubulus Argentus I2S (HDMI)
Audio-GD R2R 7 DAC
Audio-GD Master 1 voorversterker
Tubulus Argentus XLR interlink
Audio-GD Master 3 eindversterker
Tubulus Argentus V2 luidsprekerkabel
Xanadu HRS80 NEO luidsprekers

 

Reacties zijn gesloten.