Tasker C128 en Grimm TPR interlink

Ten tijde dat de Cambridge Audio 851A/C combinatie huize AudioEnZo zijn intrede deed kon ik mooi eens aan de slag met gebalanceerde interlinks. Ik had daar geen (luister)ervaring mee dus een mooie uitdaging. Tot dat moment zijn er diverse interlinks in de set geweest zoals van den Hul (D102, Thunderline), Monster (M1000) en de Siltech SQ88 Classic mk2 G5 waarbij die laatste een beste tijd dienst heeft gedaan. Een fraaie interlink met een klanksignature die mij zeer aansprak.

En dan naar gebalanceerd, maar wat en welk merk. De prijzen lopen niet veel weg ten opzichte van de RCA versies, maar om nou meteen blind weer een Siltech te kopen van een honderdje of 8 was ook niet echt het plan.
Nou zit ik in de elektrotechniek en ben daarom prima in staat om zelf wat in elkaar te knutselen. Dus op zoek naar kabel, pluggen en bijbehorende onderdelen. Mijn oog was al snel gevallen op mooie Neutrik XLR pluggen en dan de NC3MXX-B en NC3FXX-B. En dan de kabel? In eerste instantie ben ik beland bij een Tasker C128 kabel. Mooi soepel, goede specs en niet duur. Die was zo besteld en gemaakt.
In vergelijk met de Siltech viel meteen op dat er een verschil in karakter was. Op een of andere manier was het muzikaler, meer vloeiend. Of de kabel of vooral de gebalanceerde eigenschappen hier credit aan zijn kan ik niet zeggen. Maar de gebalanceerde verbinding is er niet meer tussenuit geweest.

Grimm TPR siteDe nieuwsgierigheid was meer dan gewekt en tijdens mijn speurtochten op het Internet naar kabel ben ik terecht gekomen op de site van Grimm Audio. In eerste instantie las ik daar informatie over de TPM kabel, maar die is alleen afgemonteerd te koop met een prijskaartje waar zo’n vier-honderd-vijftig euro op prijkt. Ook nog te gek voor een “experiment”.
Echter wat ik daar las sprak me op een of andere manier aan en ze bieden ook een goedkoper alternatief aan in de vorm van de TPR kabel. Een kabel waarmee de complete Wisseloort studio mee is bekabeld, er schijnen kilometers van dat spul te zijn gebruikt. De reviews zijn erg goed en TPR is los per meter te koop ook voor een kleine zes euro de meter. Dat zijn de prijzen, dus ik zei doen!

Nou ja, de lezer snapt het, ik ben op zoek gegaan naar een leverancier want zulke kabel kun je natuurlijk weer niet via Grimm Audio kopen. Maar niet getreurd, de Grimm TPR is gewoon bij Helios in Haarlem te koop. Die leveren ook de Neutrik pluggen en zilversoldeer had ik nog op de plank. Ook een stuk sierkous ergens vandaan geplukt en ik kon met even ruim €30 aan handel aan de slag.

Na een stief uurtje knutselen was de AudioEnZo Grimm TPR editie een feit en kon het in de installatie worden geknoopt!
Dat viel meteen niet tegen zeg! In direct vergelijk met Siltech was dezelfde muzikaliteit te horen als met de C128 versie maar er viel nu ook een soort rust te evenaren die ik niet eerder had gehoord. Vooral in de stillere passages van muziekstukken viel dat op. Zwart werd zwarter zeg maar. Na veel luisteren is de rest uit de set verdwenen en speelde ik alleen nog maar met de TPR.

grimm_tpr_1Bovenstaande is geschiedenis, echter de Grimm TPR zit nog steeds in de installatie, nu tussen de Cambridge Audio 851N en de Audio-GD Master 10. Het klankkarakter, of beter signature want kabels “mogen” geen eigen klank hebben of toevoegen volgens de goegemeente, past uitstekend bij de huidige set. Ook de Xanadu HRS52BA met z’n enorme oplossend vermogen bevestigd dat.
Toch heb ik van de week weer eens de Tasker C128 versie uit de lade gehaald, gewoon nieuwsgierig hoe die nou zou passen in de huidige set.
Aldus gedaan, met een paar klikken was de Grimm eruit en de C128 ertussen geplaatst.
Bij de eerste seconden van mijn lievelings testnummers hoor je het al, de Tasker meldt zich aan en de Grimm TPR zit het midden en hoog daarmee duidelijk minder in de weg. Het laag is met de Tasker wat ronder en gaat heerlijk diep, maar stemmen kregen snel een lichte Sssss. Daarnaast is het de soundstage wat platter geworden, niet schokkend maar hoorbaar.

sarak5[1]Afijn, ik heb een klein uurtje naar de C128 geluisterd en daarna met gezwinde spoed de Grimm TPR er weer tussen gezet. Oh man, wat valt dan alles weer op z’n plek. Ik ben niet zo van de Ahhhh en Ohhhh als het om hele kleine verschillen gaat maar dit verschil is duidelijk.
Sara K’s stem op het prachtige nummer Stars van het album Hell or High Waters krijgt meteen weer dat fraaie zijige zonder ook maar één stukje detail te verliezen. De ruimtelijkheid kreeg weer dat bijna holografische beeld wat ik gewend ben.
Het laag was iets slanker maar diep genoeg en strak. Op dit gebied denk ik dat de Tasker dan weer wel de lichte voorkeur heeft.
Zo zijn er weer aardig wat nummers doorheen gegaan waarbij dit verschil telkens weer overduidelijk te horen bleek. Wat opvalt is dus ook dat er wellicht nog winst te halen valt met gebalanceerde interlinks. Ik heb wel eens met een scheel oog gekeken naar bijvoorbeeld een John van Gent Magic Link Ultra. Dat zou ik dan toch echt eens goed moeten beluisteren alvorens iets aangeschaft gaat worden natuurlijk. Maar de nieuwsgierigheid is wel weer nieuw leven ingeblazen…..

grimm_tpr_2

Bladwijzer maken Permalink.

15 reacties

 1. Beste Diy’ers
  Ik heb een vraag over de (beste) montage van de Grimm TPR aan de L.S. stekkers zowel wat betreft de versterker kant alsook de L.S. zijde. Wie helpt?
  De TPR heeft intern een dunne blauwe en witte ader,deze is pvc ommanteld, en vervolgens een metaalmantel met de buitenmantel. Graag jullie hulp.

  • Hoi Frans, wat bedoel je exact met L.S. stekkers? Ik neem aan géén luidspreker stekkers?
   De Grimm TPR is een interlink en niet geschikt voor luidsprekers.

   Gr. René

 2. Fernand Lambert

  Gebruik je momenteel nog de Grimm TPR’s Misschien monteer ik ook eens een setje XLR’s

  • Ik gebruik de Grimm al een poos niet meer en heb na de Grimm best lang de zilveren Tubulus Argentus interlinks gehad.
   Op dit moment ben ik de MSTR serie van Purecable aan het testen, zo ook de linkMSTR interlink met de fraaie ETI connectoren, en kan sowieso al zeggen dat die de set niet meer gaan verlaten 🙂

 3. allen,

  wat fijn te lezen dat TPR zo goed bevalt. Inmiddels is TPR ook via onze shop verkrijgbaar:

  https://www.grimmaudio.com/shop/index.php?route=product/category&path=62

  hartelijke groet,

  Guido

  • Hoi Guido,
   Mooi om te zien dat er nu ook compleet geassembleerde sets te koop zijn. Niet iedereen is even handig met een soldeerbout, top dus!
   Gr. René

 4. Zeer goede kabel gezien de prijs, neutraal karakter. Speel met Accuphase apparatuur en Synthese 2 speakers en de klank is zeker anders dan ik had met de dure audioquest, de set heeft met de TPR een luchtiger en neutraler geluidbeeld, lichtvoetiger en heel muzikaal.

 5. Mario de Roos

  Net alles aan elkaar gesoldeerd en de eerste luisterervaring is boven verwachting

  • Goed te lezen Mario. Nog even en paar dagen veel muziek spelen/luisteren en dan ontdek je steeds meer wat een fijne kabel dit is voor een paar tientjes!

 6. Leuk informatief stukje weer,

  Ben benieuwd wat het gaat worden.

  • Nog even niets, moet eerst wat verkopen 😉

  • Goedenavond, heb zelf de Grimm TPR kabel kort geleden aangeschaft. Was een enorme verbetering t.o.v. de van Hull die maal zo duur is geweest. Ben eigenlijk nog wel benieuwd of zijn duurdere broertje een groot verschil maakt! Maar voorlopig lekker muziek luisteren!

   • Hoi Nico,
    Goede te lezen dat de TPR zo goed bevalt. De SQM zou er nog een stap bovenop moeten/kunnen doen maar die heb ik ook nog nooit in de set gehad, daar kan ik dus geen harde uitspraak over doen.

    Gr. René

 7. Mario de Roos

  Bedankt voor deze tip 🙂

  Heb net 2m Grimm TPR kabel besteld en
  Neutrik NC3FXX EMC XLR /
  Neutrik NC3MXX EMC stekkers voor tussen de NFB-28 (2015) en de Master-3, ben benieuwd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *