Vanmiddag was het zover, de Cambridge 851N netwerkspeler werd bezorgd! De plek waar het geplaatst moest worden was al ingericht, een mooie Audio-GD coaxiale digitale interlink, de Tasker ethernet kabel, een fraai netsnoer en een set gebalanceerde analoge interlinks.
Na aansluiten en starten komt er eerst een grappig Cambridge plaatje met een Engelse vlag in beeld. Chauvinistisch? Welnee ;). Vervolgens zie dat het netwerk wordt gezocht en met een OK in beeld ook werkelijk gevonden en dan is het apparaat klaar voor gebruik. Zo simpel kan het zijn!
Techniek:
De eigen DAC in de 851N bevat twee Analog Devices AD1955 dac zowel het links als rechts apart. De signalen worden verwerkt via een nieuwe Zander processor en door deze snelle jongen werkt het apparaat erg rap.
De 851N speelt niet alleen lokale bestanden, zowel via netwerk als via de vier USB-schijf aansluiting (waarvan één aan de voorzijde), maar biedt ook Internet radio en Spotify. Daarnaast biedt de 851N diverse digitale ingangen zoals twee S/PDIF coaxiaal, twee optische Toslinks, een AES/EBU ingang en een USB ingang. Ook bluetooth wordt ondersteund maar daar is een aparte BT-dongel voor en moet apart worden aangeschaft.
Bediening:
De bediening is een eitje. Nou heb ik misschien wel wat makkelijk praten want ik hoef nooit gebruiksaanwijzingen te lezen, ben een knopjes-mens zeg maar. Maar ik schat in dat het voor een ander ook niet moeilijk zal zijn.
Je kunt het apparaat bedienen via het apparaat zelf, maar ook via de Cambridge Connect app. Op het apparaat zelf zit een grote draaiknop die, indien ingedrukt, ook als knop werkt. Rechts daarnaast zit een klein “return” knopje. Juist de combinatie van die twee knopjes werkt erg prettig. De grote draaiknop is overigens ook als volumeknop in te stellen.
Verder schakelt de 851N netjes vanzelf over indien een andere modus wordt gekozen. Als je bijvoorbeeld via de BubblePnP de 851N bediend en een nummer aan het luisteren bent dan schakelt de machine netjes automatisch om naar Spotify als je vandaar een nieuwe nummer start. Ook als je vanuit de Cambridge Connect app een radiostation start, wordt er direct naar dat station over geschakeld.
Geluid:
Maar goed, ze kunnen er wel 100 aansluitingen op maken, eerst maar een kijken of er muziek bij de 851N aan kan komen, de machine hangt dan wel aan het netwerk maar dat heb ik wel vaker gezien. Maar dat gaat erg goed eigenlijk.
Eerst via de Cambridge Connect App op mijn Android tablet, die ziet de 851N meteen en de app bladert vervolgens met het grootste gemak dor mijn gehele muziekverzameling op de Synology NAS om het vervolgens zonder enig probleem naar de 851N te sturen.
Ook de meer universele app BubbleUPnP ziet de netwerkspeler meteen in de lijst van afspeelapparaten en dit deel werkt dus feilloos. Alle bestanden die ik de 851N heb gevoerd werden zonder morren afgespeeld.
De speler is als eerste beluisterd met de ingebouwde via XLR uitgangen en aangesloten op de Audio-GD Master 10 versterker en de Xanadu HRS52BA luidsprekers. Via de Audio-GD coaxiale verbinding is de 851N ook aan de Audio-GD MAster 7 DAC gehangen.
De klank van de 851N is te kenmerken als zeer open en gedetailleerd. Het laag is iets terughoudender dan wat ik ben gewent met de Master 7 (strakker?) maar zeker mooi doortekend en gelaagd, stemmen staan fraai in de ruimte en niet versmeert met de muziek. Het hoog is helder, open en een behoorlijk oplossend vermogen. In het begin iets aan de kille kant maar dat is na een paar dagen inspelen beter geworden.
Nummers van Sara K, altijd gekenmerkt door een enorme ruimte en diepte in het geluidsbeeld, worden prima neergezet.
De life opname van Mark Knopfles (Fingerpicking Good – Live at The AVO Session uit 2007) is een prachtige opname met veel emotie en wordt door de 851N uitstekend neergezet.
Rebekka Bakken’s Broken Bicycles staat als een huis en de blazers zijn ragfijn aan te wijzen, fraai!
Spotify gebruikte ik altijd via de Revo Superconnect en klonk best goed. Maar wat er via de 851N gebeurt weet ik niet maar Spotify klinkt wonderbaarlijk goed. Kind of Blue van Miles Davis, een op name uit 1959 wordt erg fraai weergegeven en je zit gewoon tussen de jammende muzikanten!
Uiteraard is de Cambridge 851N vergeleken met de Master 7 dac van Audio-GD via de Audio-GD coaxiale verbinding. Tja, de 851N houdt zich prima maar de Master 7 is toch wel de meerdere, speelt nog verfijnder, transparanter en een nog betere plaatsing en diepte. Mijn mede luisteraar, een zeer door de wol geverfde muziekliefhebber, omschreef het als meer “tuby”, neigt naar buizen apparatuur.
Nog iets wat is opgevallen, als ik de Master 7 DAC aanstuurde via de Cambridge 752BD dan hoor je bij het overschakelen tussen nummers van verschillende resolutie (bij tussen 24bits-96kHz en 16bits-44,1 kHz) een fikse schakelklik. Dit is bij de Cambridge Azur 851N via de Master een stuk minder aanwezig. Heel af en toe hoor je wel eens een tikje maar dat is het dan. De 851N beschikt duidelijk over een betere mute functie.
Als er via de 851N rechtstreeks op de versterker wordt gespeeld hoor je helemaal niets tussen de nummers, prima in orde dus.
Al met al is de Cambridge Azur 851N een zeer complete netwerkspeler met een zeer fraai en open geluid, wat mij betreft van harte aanbevolen!
- D/A converters: Twin Analog Devices AD1955 24-bit DACs
- Digital filter: 2e Generatie ATF2 up-sampling tot 24-bit/384kHz. Lineaire Fase, Minimum Fase of Stijl
- Analoog filter: 2-polige differentiale Bessel met DC servo (zowel XLR als RCA uitgangen)
- Digitale ingangen: 1 x AES/EBU, 2 x S/PDIF coaxial and 2 x TOSLINK optisch
- USB ingang: USB Type B (USB Audio profiel 1.0 of 2.0
- Analoge uitgangen: gebalanceerd XLR en ongebalanceerde RCA
- UPnP: Linear PCM 16-24 bit, 11.025-192kHz
- USB media:Linear PCM 16-24 bit, 11.025-192kHz
- USB 1.0: Lineair PCM 16-24 bit, 44.1-96kHz
- USB 2.0: Lineair PCM 16-24 bit, 44.1-192kHz or DSD (x64)
- TOSLINK: 16-24 bit, 32-192kHz (alleen bij gebruik hoge kwaliteit TOSLINK verbinding)
- S/PDIF: Lineair PCM 16-24 bit, 32-192kHz
- AES3/EBU: Lineair PCM 16-24 bit, 32-192kHz
- BT100 Bluetooth receiver: A2DP plus aptX (accessoire)
- Internet radio: 16-24 bit, 11.025-192kHz
- Audio formaten: ALAC, WAV, FLAC, AIFF, WMA, MP3, AAC, HE AAC, AAC+, OGG Vorbis
- Energieverbruik: <0.5W
- Maten: (H x W x D) 115 x 430 x 360mm
- Gewicht: 8.1kg