Cambridge Audio 851N ingespeeld

Zo’n anderhalve week geleden is de Cambridge Azur 851N hier neergestreken. Je kunt er alles HIER over lezen.
Toch even een update want geluid is nou eenmaal onderhevig aan verandering. Speelde de Audio-GD Master 7 de Cambridge Audio 851N nog een beetje zoek, dat is toch in een dikke week tijd wel wat verandert.

851N

De 851N is in deze tijd veelvuldig gebruikt en het geluid is ten goede verandert. Er is een soort rust in het geluid gekomen maar ook is het geluid meer open, doorzichtiger en verfijnder geworden. Ook de stage is breder en dieper geworden, daarmee ook de plaatsing van stemmen en instrumenten. En dus meer richting de Master 7 gegaan. De Master 7 blijft wel de winnaar, speelt net wat opener en vloeiender, heeft meer punch in het laag. Maar bij direct omschakelen tussen deze twee DAC’s wordt het met een blinde test steeds lastiger aan te wijzen welk apparaat muziek staat te maken. En dat is een groot compliment aan de 851N, de Master 7 wordt wereldwijd als een héle goede DAC gekenmerkt!

Ook is de 851N vergeleken met de Cambridge Azur 752BD speler. Tja, dan wordt echt wel goed duidelijk wat voor een goede performer de 851N is. Bij directe omschakeling wordt bij de 752BD een gordijntje dicht getrokken, wordt het geluid wat bedompter. Onmiskenbaar goed te horen.. Natuurlijk zijn ze met verschillende kabels aangesloten, maar dat is de Master 7 ook!

Al met al wel weer een eye-opener. Wat te doen, wat te doen! De 851N blijft sowieso, die biedt naast de goede DAC ook nog eens meer optische en coaxiale ingangen, Spotify, Internet radio en ook nog eens de mogelijkheid om, naast de afstandsbediening, ook via allerlei apps bediend te worden. En als de klank zó dicht bij de Master 7 zit? Pffff, een luxe probleempje, dat snap ik. Maar als ik bij sommige erg fraaie opnames zoals Sara K’s “Stars” van het album “Hell or High Water” bij de Master 7 de nog grotere stage en ruimtelijkheid hoor, mwah, zal die ook op de plank blijven staan, dat zijn toch wel weer de krenten uit de pap 😉

Gebruikte muziek:

Sara K – Hell or High Water
sarak5[1]
Patricia Barber – Cafe Blue
536rev1[1]
Malia and Boris Blank – Convergence
malia__boris_blank-convergence_a[1]

Bladwijzer maken Permalink.

7 reacties

 1. Heb inmiddels ook deze super combi, maar kan met de remote van de 851N via de controlbussen (851N-uit, 851W-in) de 851W niet uitzetten.
  Jullie ervaring hiermee?
  Het lijkt mij sterk dat een amp van € 2199,- met de hand aan en uit moet worden gezet??

  • Hoi Hans,
   Mooi dat je tevreden bent met je set, top.
   Ik heb helaas geen ervaring met de 851W, maar zo in de gebruiksaanwijzing te lezen kan het op diverse manieren worden in en uitgeschakeld, zelfs Automatisch op grond van binnenkomend signaal.

   Je kun ook de Controlebus gebruiken. Vanaf 851N out naar 851W in met een enkele RCA interlink, daarmee zou de 851W samen met de 851N aan en uit moeten gaan.

  • Hoi Hans,

   Wellicht ben je er al lang achter maar het meegeleverde oranje rca-kabeltje sluit je aan op de c-bus out van de 851N en de c-bus in van de 851W. In de CA app moet je onder instellingen nog wel de control bus modus activeren en versterker selecteren.

 2. Beste Jordi, ik ben ook heel tevreden over de 851N en heb inmiddels ook de 851W besteld, hoop dat hij vandaag binnen komt
  Mijn vraag is hoe de 851N zich als voorversterker houd, omdat her alleen een digitale voorversterker is.
  Mvg,
  Frank

 3. Ik heb deze speler ook icm een 851W versterker. Oorspronkelijk was op pad gegaan voor Naim en Linn maar ik moest iets teveel geld uit gaan geven om het naar mijn zin te maken. Uiteindelijk toch de Cambridge geprobeerd (in het verleden slechte ervaringen mee gehad) en na wat nachtjes slapen toch deze combi gekozen. Klinkt misschien vreemd maar juist omdat deze set nergens in uitblinkt maar gewoon goed en fijn geluid produceert trok mij over de streep. De N is gewoon een mooie streamer met veel gebruiksgemak maar het prijskaartje is er ook naar….

  • Bij mij geeft de 851W regelmatig kuren, dwz soms een harde knal uit mijn speakers wat ik eerder met de 840A als versterker niet had.
   Al vanaf de derde week komt dit probleem voor, en staan ze als set (851Nen 851W)inmiddels al een maand bij de service van Dimex, waar de klacht niet voorkomt.
   Speakers focal 906electra
   Interlinks Siltech SQ88G5
   Mvg,
   Frank

   • Dat is wel heel vervelend Frank, vooral als het bij de Dimex niet voorkomt. Je gaat dan wel denken aan iets bij jou in huis, iets wat aan of afslaat?
    Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *