Xanadu HRS52 BA

Onlangs had ik Age van de Woud en zijn lieftallige vrouw Diny op visite. Het was weer een tijdje geleden dat ik die lieve mensen had gezien en we hebben dan ook heerlijk bijgepraat. Tja, zoals het vaak gaat met bevlogen muziekliefhebbers gaat het dan al weer snel over audio.
Ik ben al jaren een groot liefhebber van de klank van de Xanadu luidsprekers. Altijd een uitgesproken openheid en helderheid. Ook de laagweergave is naar mijn smaak of zoals Age het verwoord “liever geen laag dan slecht laag” en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Nou geniet ik al een tijd van de HRS17-F2D-AMT-BA maar was altijd erg nieuwsgierig naar de duurdere lijn van Xanadu, alleen was die altijd onbereikbaar qua financi├źn voor ons. Echter laat het bezoek van Age en Diny nou samenvallen met een fikse meevaller, dus kon het niet uitblijven dat we over vervanging van de HRS17 gingen babbelen. Of heb ik daar stiekem op aangestuurd? ­čÖé

Age verteld dat er een ontwerp was gemaakt die nog uitgevoerd moest worden. Niet goedkoop maar erg goed. En ook groot! Mhh, daar moest ik wel even over nadenken, vooral omdat ik niet alleen op de wereld ben en ook nog een keer een lieftallige echtgenote heb waar je toch mee in overleg moet.
Nou heb ik de mazzel dat ik geen last heb van de zogenaamde WAF ofwel “Wife Acceptance Factor”, mijn meisje vind het namelijk allemaal wel best, zolang de loopruimte niet in het geding komt.
“Al bouw je het dicht tot aan de muur en plafond” zegt ze over een eventuele nieuwe aankoop. En dat is zeer prettig kan ik je vertellen.
Zo gezegd zo gedaan, nadat ik gehoord heb wat er binnen het door mij bepaalde budget allemaal mogelijk is verstrek ik dan maar de opdracht om te gaan bouwen.Er gaat een paar weken overheen maar dan is het dan eindelijk zover, de HRS52-BA is geboren en volgens Age leunt de kwaliteit zeer dicht tegen de HRS55 aan. Ik was dus zeer benieuwd!
Aan de specs zal het niet liggen:

 • 18 cm keramiek driver Accuton in 10 liter gesloten behuizing, akoestisch geoptimaliseerd ( geen parallelle wanden etc)
 • 150 mm Air motion Transformer Mundorf
 • 100 mm Bandtweeter achterzijde
 • 28 cm woofer , lage massa, grote slag, 80 liter gesloten kast, actief gecorrigeerd
 • frequentiebereik: ca 22 Hz…30 Khz nearfield
 • impedantie > 150 Hz 6 Ohm, gecorrigeerd
 • Rendement ca 88 db/W/m > 150 hz
 • Belastbaarheid: ruim voldoende voor huiskamer gebruik
 • Fasezuiver filtersectie passief voor mid/hoogsectie (Linkwitz Riley)
 • High end klasse componenten
 • Binnenbekabeling: Van den Hul The Skyline Hybrid
 • Bassectie: actieve versterking + filtering + correctie.
 • Input : Mundorf
 • input: bassectie high level of low level naar keuze
 • kast : mdf 30 mm/50 mm met ringversteviging.
 • BxHxD: 24x123x55 cm
 • Gewicht ca. 70 kg

Afgelopen vrijdag was het dan zover, na een tijdje watertandend achter de deur te hebben gestaan rijdt om een uur of 6 de Xanadu auto voor de deur, werden de luidsprekers met behulp van mijn zoon uitgeladen, want zwaar en op de voorlopige plek neergezet. Wow, dat zijn geen luidsprekers, dat zijn LUIDSPREKERS met hoofdletters. Best groot dus, maar ook erg fraai. Het spuitwerk is onberispelijk en je kunt je haar er in kammen. Ook de gebruikte units stralen kwaliteit uit!!
Na eerst een hapje te hebben gegeten heeft Age de luidsprekers aangesloten en kan de eerste luistersessie beginnen.

overzicht_audioenzo_2016_01

Meteen bij de eerste klanken van mijn favoriete muziek hoor je het al, hier speelt iets heel bijzonders. Had ik het idee dat de HRS17 al erg goed was (en laten we daar geen misverstand over hebben, dat zijn ze ook), dit is van een hele ander orde. De openheid is fenomenaal, scherpte absoluut afwezig, stemmen klinken full body en dat laag, man man man, maag terroriserend maar met behoud van controle en definitie!
De CD’s gaan af en aan en aan en de eerste indruk wordt keer op keer bevestigd.
Aan de instellingen van het laag wordt door Age nog wat versteld om het teveel “rollen” van de bassen wat in te perken. Dit is vooral te wijten aan de kamer akoestiek, er is een pittige lift in het laag op de luisterplek maar met de uitgebreide instellingen op de ingebouwde basversterker eenvoudig te corrigeren.
De dag erna heb ik nog een instelling aan het hoog uitgeprobeerd, waardoor dit een paar DB harden klinkt maar dat heb ik snel weer teruggezet. Hele slechte doffe opnames winnen hier wel iets mee maar door de bank genomen is het echt teveel en dus overbodig. Waarmee meteen wordt bevestigd (dit geldt voor alle goed luidsprekers) dat een slechte opname wordt ook met hele goed luidsprekers niet beter wordt. Hele goede opnames echter krijgen plotseling de aandacht die ze verdienen!

Wat prettig is om te merken is dat de Cambridge componenten zoals versterker, CD speler en DA conversie het goed doen, vooral de DAC in de 851C speler. Ik heb wel het idee dat de luidspreker nog meer kan op een betere versterker dan de 851A.
Ook de bekabeling is bij dit soort sets van groot belang, de luistersessies hebben aangetoond dat kabels van invloed zijn. En daar wisselt nog wel eens wat. Daar kun je meer over lezen op de kabelpagina.

Ik ga de komende tijd weer lekker onderuit op mijn luisterbank lekker genieten van deze set………

HRS52DSP zijkantvxanadu_hrs52_01[1]

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

 1. Mooie set zal absoluut goed klinken eerst nog een koper vinden voor mijn HRS 40 met AMT tweeters

  • Dank je Eric en ben er ook erg blij mee. Die HRS40 set is ook een erg fraaie set.
   Ik zal eens kijken om binnen Audio En Zo een platform op te zetten voor koop en verkoop van betere audio apparatuur.
   Of een forum wat die functionaliteit biedt, ook erg leuk ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *