Gentooplayer? Ja top!

Het besturingssysteem van de meeste audio streamers/netwerkspelers is heel vaak Linux en zeker de op Raspberry Pi gebaseerde spelers. Zo draaide op mijn Magna Mano ULTRA mkIII streamer op RopieeeXL.
Onlangs werd door een gewaardeerd lid van het HTForum een bericht gepost over het voor mij volslagen onbekende Gentooplayer. Ook deze is gebaseerd op Linux en wel op de Gentoo distributie, maar daar houdt het ook meteen op. Gentooplayer heeft verder niets met Gentoo zelf van doen, het wordt alleen gebruikt om het volledig te optimaliseren voor audiogebruik. Dit houdt in dat alle noodzakelijk processen worden geoptimaliseerd voor dit doel en alles was niet sec nodig is wordt uitgeschakeld om een verstorende werking zoveel mogelijk te elimineren.

Normaal gesproken ben ik niet zo snel met dit meteen maar te proberen, maar al lezende over deze software werd ik steeds enthousiaster, eigenlijk iedereen die een streamer met Gentooplayer hoorde was meteen om.
Om Gentooplayer te gebruiken moet het worden geflashed op een microSD kaartje, op de site van Gentooplayer staat duidelijk uitgelegd hoe en wat. Daarna is het een kwestie van de streamer opstarten, de webinterface starten via [IP_ADRES_VAN_STREAMER]:5000 en voila, er verschijnt een webpagina alwaar je de software kunt instellen. Al deze instellingen werken via het aanroepen van zogenaamde GP-scripts, echter voordat je deze scripts kunt gebruiken heb je een registratiesleutel nodig met een gebruikersnaam. Vanuit de webpagina kun je een hardware key genereren en deze kun je mailen naar het e-mail adres wat aangegeven wordt.
Hierbij zijn een aantal keuzes : of je vraagt een trail key aan, welke ongeveer een week werkt, of je doet een donatie waarmee je een persoonlijke key opgestuurd kan krijgen. Op wat voor en hoeveel apparaten je de software gaat gebruiken bepaald het minimale donatie bedrag. Doordat het systeem gebruik maakt van de genoemde hardware key is de verkregen registratie key alleen te gebruiken op het apparaat waarop de hardware key is gegenereerd, heel slim en voorkomt illegaal gebruik.

In eerste instantie heb ik op deze manier een trail key gevraagd en gekregen. Vanuit de webpagina kun je dan een keur aan instellingen maken om de boel te finetunen. Ik heb in eerste instantie RoonBridge ge-enabled en daarna na een herstart werd de Mano met Gentooplayer herkend in Roon server.
Ook heb ik MPD en UpMPDcli enabled om met DLNA/UpnP te kunnen spelen via BubbleUpnP of mconnect. Dat verliep in eerste instantie niet zo vlekkeloos, veel stoppen van de muziek en haperen. Na in de “System Config Advanced” bij menu item Profile select Profile 1 te hebben ingesteld, wat een aanbevolen keuze is, en bij menu item “Set Governor” deze te enablen en op “Performance” gezet te hebben (de CPU wordt hiermee in een hogere versnelling gezet) was dit probleem verholpen.
Op deze manier kon ik meteen 1 op 1 vergelijken tussen afspelen via RoonBridge en DLNA/UpnP om te kijken of daar verschil in kwaliteit in zou kunnen zitten. Er zijn op het Internet wel wat geluiden dat muziek via Roon minder goed zou klinken dan via bijvoorbeeld DLNA/UpnP. Nou dit kan ik rustig naar het land der fabelen verwijzen, er zit hier nul komma nul verschil in, in ieder geval bij gebruik van Gentooplayer.
Een andere instelling is om het RAM-systeem activeren zodat het hele software systeem in het RAM geheugen wordt geladen en niet meer vanuit het microSD kaartje draait. Ook nu weer om de geluidkwaliteit te optimaliseren.
Dat RAM systeem instellen had wel even wat voeten in de aarde want Gentoo bleef mekkeren dat er te weinig geheugen was om dit uit te voeren en adviseerde om ongebruikte zaken te de-installeren. Aldus had ik er een paar zaken afgegooid, wat best een tijdrovend klusje bleek voor Gentoo, maar het bleef zeuren over te weinig geheugen. Uiteindelijk maar álle software eraf gekiept behalve RoonBridge en eindelijk paste wat overgebleven is in het RAM-systeem. Het opstarten duurt door deze instelling iets langer maar het levert daadwerkelijk een verbetering op.

De mate van verbetering van de muziekweergave door Gentooplayer had ik toch echt niet kunnen vermoeden. Wat een enorm verschil met Ropieee! Ik roep wel eens dat ik de verschillen onder een vergrootglas leg om het goed te kunnen duiden, nou dat is in dit geval totaal niet nodig. De verbetering in het geluid is werkelijk bizar te noemen. Een enorme winst in ruimtelijkheid, detaillering, sterk verbeterde scheiding instrumenten en stemmen wat een erg goede plaatsing geeft en een rijke 3D bubbel. Super strak en gelaagd laag en overall fantastisch vloeiend geluid.
Tijdens luistersessies maak ik altijd notities in Google Keep, comfortabel met de tablet op schoot. De letterlijke notitie die ik heb gemaakt was:
“Ruimte, breed, diep, micro details, strak laag. Kracht, betere scheiding van alles, plaatsing, kippenvel, natuurlijk, vloeiend”. Meer kon ik er niet van maken, het verschil is echt bizar en toch een beetje verbazend dat alleen software dit kan doen. Ook hier kun je denken “die bitjes blijven toch allemaal hetzelfde?” Tja, er blijkt toch weer meer in de wereld van het geluid mogelijk.
Om een voorbeeldje aan te geven wat er zo tijdens luisteren gebeurde was bij een live nummer van Anouk’s It Wasn’t Me van het album Update. Daar zit heel veel in maar ook zaken die mij nooit opgevallen waren. Zo is er met de Gentooplayer software op een gegeven moment percussie rechtsachter in het geluidbeeld te horen. Was dat er dan nooit? Daar kom je dan op maar een manier achter en dat is de Ropieee software laden. Gelukkig gaat dat heel makkelijk en snel. Streamer uit, kaartje met Gentooplayer eruit en kaartje van Ropieee erin en opstarten maar. Mhhh, wel iets van percussie rechtsachter maar veel diffuser en onopvallend. Kaartje met Gentooplayer er weer in en het is weer duidelijk en strak afgebakend in beeld. En zo hebben we vele van dat soort dingetjes ontdekt.
Andreas Vollenweider’s album Quiet Places klinkt werkelijk als nooit tevoren, rijk en met een fenomenale ruimte, echt een 3D bubble. Ik heb eigenlijk nooit kippenvel van muziek maar nu is het er hoor en dat zegt veel.

Gentooplayer heeft de geluidskwaliteit een enorme boost gegeven en de mate waarin is bijna niet te geloven. Hierbij mag ook wel worden vermeld dat de onvolprezen Xanadu HRS22YH-MG deze winst in geluid vlekkeloos en moeiteloos ten gehore brengt en het blijkt maar weer dat deze set geweldenaren gewoon mee kunnen groeien, er is blijkbaar head-room genoeg hiervoor en je kunt je afvragen waar de grens dan ligt.

Ooit heb ik op de Mano mk1 wel eens een vroege Volumio geprobeerd maar die vloog er vrij snel weer af. Deze keer is het andersom en heb na 2 dagen ademloos luisteren en genieten een donatie gedaan om mij te verzekeren dat ik deze winst niet na een week trail weer kwijt zou raken. En waar heb je het over, €69 voor een unlimited licentie op het gebruikte apparaat. Afgewogen tegen het geld wat een mooie set in z’n totaliteit kost is het echt een koopje. Nee, Gentooplayer blijft hier voorlopig in de Mano ULTRA mkIII wonen!

HOMEPAGE GENTOOPLAYERS

Gebruikte apparatuur:
AEZ nanotec Power Strada #308 / Iego 8075BK koper-rodium voedingskabels
Purecable nanoPWR 309 voedingskabel (1x gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met Roon ROCK met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
Mano ULTRA mkIII Farad Music streamer met Gentooplayer
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
AEZ Furutech FA-αS22/CF-102(R) RCA interlinks
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
AEZ nanotec SP#79 PTC1 / Furutech FP202(R) luidsprekerkabel
Xanadu HRS22YH-MG met ViaBlue UFO XL absorbers

25 reacties

 1. Gerrit van Dijk. IJsselmuiden.

  dag René,
  Ik kan je bellen maar doe het even op deze manier 🙂
  Ik wil graag met de gentooplayer gaan spelen op een Hermes.
  Ik weet niet of Leo dit leest, maar ik zou graag aan hem willen vragen of hij mij de instellingen wil geven. Ik kan er niet uitkomen.
  Graag contact. Je mag mijn email adres wel doorgeven.
  Ik heb trouwens ook een morpheus dac.

 2. Addy van der Knaap

  Beste René,

  Ik ben sinds enkele maanden ook een zeer tevreden gebruiker van GentooPlayer maar zou graag, voor onze kinderen, ook Spotify graag vloeiend werkend willen krijgen.

  Helaas lukt mij dat nog steeds niet. Ik heb daarvoor zelfs piCorePlayer geïnstalleerd in plaats van GentooPlayer maar ook daar krijg ik het niet probleemloos aan de praat.

  Zou je mij hierbij kunnen helpen met enkele suggesties?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Addy

  • Hoi Addy,
   Ik heb helaas zelf geen Spotify, sowieso geen streamingsdiensten via Gentoo, als dat al kan?
   Ik gebruik daar Roon voor samen met Qobuz. Ik zou dus niet zo even kunnen zeggen waarom dit niet goed werkt bij jullie.

   Gr. René

 3. Inmiddels heb ik Gentooplayer een maand of 2 draaien na toch weer Roon rock aan mijn systeem te hebben toegevoegd.
  Ik had mij eigenlijk voorgenomen om te “ontspullen” met zo min mogelijk apparatuur in de keten maar toch weer overstag gegaan op zoek naar beter geluid.
  Gentooplayer klinkt zeker erg goed!
  Gisteren ontving ik van hen een mail met de vraag wat mijn favoriete kernell setting is.
  Met dat aspect van Gentooplayer heb ik nog geen ervaring opgedaan.
  Wellicht één van de andere Gentooplayer gebruikers op dit forum?

  • Hoi Ton,
   Ik heb die mail ook gehad, maar ook geen enkele ervaring met verschillende kernels helaas.

  • De updates van Gentooplayer volgen elkaar snel op. Zo ook het aanbod van nieuwe kernels. Ik heb daar veel mee geëxperimenteerd en daar zit best wel wat verschil in. Zo zal het ook een beetje afhangen van je set welke je het beste tot z’n recht vind komen. Het is zeker de moeite waard om deze kernels uit te proberen. Standaard staat op Raspberry Pi 3 een hele oude RT (realtime) kernel aan. Dit is de laatste RT-versie die nog werkt op Pi3. Nieuwere kernels werken alleen op Pi4 5n Pi5.

   Ik draai nu met een non-RT ULTRA kernel. De laatste versie vind ik erg goed klinken. Ik gebruik nu 6.1.77-GentooPlayer-ULTRA-EUP100+. Dit is de allerlaatste versie die afgelopen week is uitgebracht.

   Dit forum is wel leuk om te volgen. Hier worden o.a. ervaringen met kernels uitgewisseld. https://audiophilestyle.com/forums/topic/55235-gentooplayer

   • Hoi Peter,
    Ik heb toevallig van de week kernel 6.7.6-GentooPlayer-ULTRA-EUP-TEST+ erop gezet en die klinkt erg goed. Zeer vloeiende weergave, detailrijk, heel fraai. Ik zeg een aanrader!
    Gr. René

 4. Goedemiddag René, van morgen versie 8.40 erop gezet.

  Het is verbazingwekkend dat het iedere keer weer serieus beter kan.

  Daarnaast voor mijn sonnet Hermes streamer een nieuwe voeding gemaakt met ultracap’s van Ian canada.
  Als je het beste uit je streamer wil halen een absolute must.
  Indien je hierin interesse hebt kan ik je een foto met uitleg sturen.
  Bellen kan ook.
  Ik hoor het wel.

  M vr gr Leo

  • Hoi Leo,

   8.40 klinkt zeker weer beter, meer detail en oplossend vermogen, blijft een bizar goed stukje software!

   Een goede voeding is zeker van groot belang voor diverse apparatuur, dus ook streamers. De Mano Ultra mk3 hier wordt gevoed door een Farad Super 3 en dat werkt echt uitstekend!

   Gr. René

  • Beste Leo,
   Ik wil je iets vragen mbt de versie upgrade
   Wanneer je deze uitvoert komt er dan weer een volledige versie op je kaartje te staan? Met andere woorden..moet je de complete configuratie opnieuw doen zoals alle software verwijderen e.d.?
   Ik hoor het graag
   Met vriendelijke groet,
   Ton

   • Hoi Ton,

    Ik beantwoord deze even, als je een upgrade doet vanuit Gentooplayer zelf is dat niet nodig, dan worden de instellingen bewaard.
    Zelf maak ik altijd een nieuwe install op een 2e microsd kaartje. De instellingen weer opnieuw maken is in mijn beleving zo gepiept.

    Gr. René

    • Hallo René,
     bedankt voor je reactie.
     Heb ook gekozen voor een nieuwe install, valt inderdaad wel mee om de instellingen weer opnieuw te doen.
     Ben benieuwd naar de verbeteringen.
     Groet, Ton

  • Beste Leo,,

   Ik wilde vanmorgen ook de upgrade doen maar kreeg melding dat er nog een active profile was.
   Is het nu zo dat je na een update de hele configuratie opnieuw moet doen zoals het verwijderen van alle overbodige software?
   want dan wordt t weer een hele klus.
   Ik hoor graag wat jouw bevindingen zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Ton

 5. Goedemiddag René versie 8.30 is toch weer een serieuze stap verder.
  Wat vooral opvalt is de ruimtelijke afbeelding en decsfwezigheid van scherpte in de s klanken

  • Hoi Leo,
   Dank voor de tip, ik heb net versie 8.30 geïnstalleerd en alles weer naar mijn wens ingesteld, zal het later goed beluisteren!

   Gr. René

 6. Dank voor het interessante artikel.
  Ik ben sinds kort in bezit van de magna mano ultra mk 3 en been zeer enthousiast over de kwaliteiten van deze streamer weliswaar met de picore player maar ook dan al een prachtige streamer.
  Dit artikel veroorzaakt toch weer enige onrust want als t voor weinig veel beter kan tja …
  Alleen speel ik met de logitech mediaserver/squeezebox software en wil dit ook zo houden.
  Kan dat ook met Gentoo player? Iemand al ervaring mee?

  • Hoi Ton,

   Voor zover ik het weet (niet geprobeerd), heeft Gentoo ook LMS en Squeeze aan boord. Kwestie van een extra MicroSD kaartje en Gentoo erop zetten. Een Trail key voor een week is zo geregeld. Je zult verbaasd staan over de kwaliteitssprong. En als het niet naar tevredenheid is of het lukt niet, vorige MicroSD kaartje erin en je ben weer terug bij af 🙂

   Gr. René

   • Hallo René,
    dank voor je reactie.
    Inderdaad een geruststellende gedachte dat je met het terug plaatsen van het sd kaartje weer terug bij af bent.
    Voorheen streamde ik met een pc (Windows) en de keren dat ik op zoek naar verbetering de hele boel om zeep heb geholpen zijn niet op één hand te tellen ?
    Alle applicaties zijn dus ingebouwd in Gentoo player en is t dus een kwestie van wegstrepen wat je niet nodig hebt.
    Ik ga binnenkort een poging doen..
    Groet, Ton

 7. Leo Heijmans

  Goedemiddag René, met enige moeite werkt gentoo op de Hermes streamer.

  Het resultaat is buitengewoon goed.
  Een aanrader.

  M vr gr Leo

  • Hoi Leo
   Top dat het is gelukt en geniet ervan. Is idd een beste verbetering ??

   Gr René

   • Hallo René,

    Heel veel dank voor het delen van dit artikel. Na het lezen heb ik mijn Metrum Ambre ook voorzien van GentooPlayer. Eerder had ik al MoodeAudio, HifiberryOS en PiCorePlayer geprobeerd. Allen met min of meer een zelfde geluidskwaliteit. Verschil zit vooral in gebruiksgemak. GentooPlayer is een totaal andere ervaring. Wat een verschil zeg. Ik beleef de verbeteringen exact zoals je beschrijft. Het geluidsbeeld is vele malen schonen alsof veel meer ruis wordt uitgesloten bij GentooPlayer.
    Ik maak geen gebruik van Roon en heb mijn streamer als uPnP endpoint ingesteld om Qobuz te streamen via BubbleUpnp over I2S. GentooPlayer brengt deze combinatie echt naar een ander niveau.
    Voor mij pakt deze verbetering bijvoorbeeld veel beter uit dan een Synergistic Research Master Fuse. En de investering voor GentooPlayer is maar 10% van deze zekering. Eigenlijk bizar toch. Zo zie je maar. Het blijft erg leuk om met dit soort kleine tweaks zoveel meer uit je systeem te halen.

    • Hoi Peter,
     Dank voor je bericht en top dat het ook po de Metrum zo’n goed resultaat geeft.Het is bizar hoeveel software uit kan maken.

     Dit is absoluut de reden dat ik dit soort zaken graag deel, om anderen te prikkelen om het ook te proberen en als het zo’n goed resultaat brengt is mijn doel bereikt, top 🙂

     Gr. René

 8. Goedemiddag René, ik speel met een streamer en dac van sonnet. Zou de streamer ook draaien op gentoo?

  Ben eigenlijk zeer tevreden over het huidige resultaat, maar altijd geïnteresseerd of het beter kan.

  Mijn speakers zijn de Xanadu hrs 70 die aangestuurd worden door 2 Franse purifi mono blokjes met discrete op amps en spanningregs.
  Ook de hermes streamer heeft 2 analoge voedingen gekregen.

  M vr gr
  Leo Heijmans

  • Hoi Leo,
   Prachtige set heb je, ik ken de HRS70 erg goed, prachtig!
   Over je vraag: ik vermoed dat de Hermes streamer dat wel kan. In de achterzijde zit een microSD kaartje met het besturingssysteem en de Hermes is volgens mij ook op RaspberryPi gebasseerd hardware, maar 100% zeker weet ik dat niet.
   In de Gentooplayer-software moet je opgeven welke uitgangsboard (DAC genoemd bij RaspberryPi) er gebruikt wordt, bijvoorbeeld een Hifiberry Digi+ en ik heb geen idee welke in de Hermes zit, wellicht wel een custom made board.
   Je zou Cees Ruijtenberg van Sonnet eens kunnen benaderen of het sowieso wel kan.

   Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *