Gentooplayer? Ja top!

Het besturingssysteem van de meeste audio streamers/netwerkspelers is heel vaak Linux en zeker de op Raspberry Pi gebaseerde spelers. Zo draaide op mijn Magna Mano ULTRA mkIII streamer op RopieeeXL.
Onlangs werd door een gewaardeerd lid van het HTForum een bericht gepost over het voor mij volslagen onbekende Gentooplayer. Ook deze is gebaseerd op Linux en wel op de Gentoo distributie, maar daar houdt het ook meteen op. Gentooplayer heeft verder niets met Gentoo zelf van doen, het wordt alleen gebruikt om het volledig te optimaliseren voor audiogebruik. Dit houdt in dat alle noodzakelijk processen worden geoptimaliseerd voor dit doel en alles was niet sec nodig is wordt uitgeschakeld om een verstorende werking zoveel mogelijk te elimineren.

Normaal gesproken ben ik niet zo snel met dit meteen maar te proberen, maar al lezende over deze software werd ik steeds enthousiaster, eigenlijk iedereen die een streamer met Gentooplayer hoorde was meteen om.
Om Gentooplayer te gebruiken moet het worden geflashed op een microSD kaartje, op de site van Gentooplayer staat duidelijk uitgelegd hoe en wat. Daarna is het een kwestie van de streamer opstarten, de webinterface starten via [IP_ADRES_VAN_STREAMER]:5000 en voila, er verschijnt een webpagina alwaar je de software kunt instellen. Al deze instellingen werken via het aanroepen van de GP-scripts, echter voordat je deze kunt gebruiken heb je een registratiesleutel nodig met een gebruikersnaam. Vanuit de webpagina kun je een hardware key genereren en deze kun je mailen naar het e-mail adres wat aangegeven wordt.
Hierbij zijn een aantal keuzes : of je vraagt een trail key aan, welke ongeveer een week werkt, of je doet een donatie waarmee je een persoonlijke key opgestuurd kan krijgen. Op wat voor en hoeveel apparaten je de software gaat gebruiken bepaald het minimale donatie bedrag. Doordat het systeem gebruik maakt van de genoemde hardware key is de verkregen registratie key alleen te gebruiken op het apparaat waarop de hardware key is gegenereerd, heel slim en voorkomt illegaal gebruik.

In eerste instantie heb ik op deze manier een trail key gevraagd en gekregen. Vanuit de webpagina kun je dan een keur aan instellingen maken om de boel te finetunen. Ik heb in eerste instantie RoonBridge ge-enabled en daarna na een herstart werd de Mano met Gentooplayer herkend in Roon server en met een klik op activeren werd er muziek gespeeld.
En wat er dan gebeurt had ik toch echt niet kunnen vermoeden. Wat een enorm verschil met Ropieee! Ik roep wel eens dat ik de verschillen onder een vergrootglas leg om het goed te kunnen duiden, nou dat is in dit geval totaal niet nodig. De verbetering in het geluid is werkelijk bizar te noemen. Een enorme winst in ruimtelijkheid, detaillering, sterk verbeterde scheiding instrumenten en stemmen wat een erg goede plaatsing veroorzaakt en een rijke 3D bubbel. Super strak en gelaagd laag en overall fantastisch vloeiend geluid.
Tijdens luistersessies maak ik altijd notities in Keep, comfortabel met de tablet op schoot. De letterlijke notitie die ik heb gemaakt was:
“Ruimte, breed, diep, micro details, strak laag. Kracht, betere scheiding van alles, plaatsing, kippenvel, natuurlijk, vloeiend”. Meer kon ik er niet van maken, het verschil is echt bizar en toch een beetje verbazend dat alleen software dit kan doen. Ook hier kun je denken “die bitjes blijven toch allemaal hetzelfde?” Tja, er blijkt toch weer meer in de wereld van het geluid mogelijk.
Om een voorbeeldje aan te geven wat er zo tijdens luisteren gebeurde was bij een live nummer van Anouk’s It Wasn’t Me van het album Update. Daar zit heel veel in maar ook zaken die mij nooit opgevallen waren. Zo is er met de Gentooplayer software op een gegeven moment percussie rechtsachter in het geluidbeeld te horen. Was dat er dan nooit? Daar kom je dan op maar een manier achter en dat is de Ropieee software laden. Gelukkig gaat dat heel makkelijk en snel. Streamer uit, kaartje met Gentooplayer eruit en kaartje van Ropieee erin en opstarten maar. Mhhh, wel iets van percussie rechtsachter maar veel diffuser en onopvallend. Kaartje met Gentooplayer er weer in en het is weer duidelijk en strak afgebakend in beeld. En zo hebben we vele van dat soort dingetjes ontdekt.
Andreas Vollenweider’s album Quiet Places klinkt werkelijk als nooit tevoren, rijk en met een fenomenale ruimte, echt een 3D bubble. Ik heb eigenlijk nooit kippenvel van muziek maar nu is het er hoor en dat zegt veel.

Zoals aangegeven kun je veel in de software instellen. Zo heb ik MPD en UpMPDcli enabled om met DLNA/UpnP te kunnen spelen via BubbleUpnP of mconnect. Dat verliep in eerste instantie niet zo vlekkeloos, veel stoppen van de muziek en haperen. Na in de “System Config Advanced” de Governor instelling te enablen en op Performance te zetten (de CPU wordt hiermee in een hogere versnelling gezet) was dit probleem verholpen. Op deze manier kon ik meteen 1 op 1 vergelijken tussen afspelen via RoonBridge en DLNA/UpnP om te kijken of daar verschil in kwaliteit in zou kunnen zitten. Er zijn op het Internet wel wat geluiden dat muziek via Roon minder goed zou klinken dan via bijvoorbeeld DLNA/UpnP. Nou dit kan ik rustig naar het land der fabelen verwijzen, er zit hier nul komma nul verschil in.
Een andere instelling is bijvoorbeeld om het RAM-systeem activeren zodat het hele software systeem in het RAM geheugen wordt geladen en niet meer vanuit het microSD kaartje draait. Ook nu weer om de geluidkwaliteit te optimaliseren.
Het gaat te ver om alle instellingen door te lopen en welk effect het heeft, maar dat met deze software de geluidskwaliteit een enorme boost wordt gegeven staat voor mij vast en de mate waarin is bijna niet te geloven.
Hierbij mag ook wel worden vermeld dat de onvolprezen Xanadu HRS22YH-MG deze winst in geluid vlekkeloos en moeiteloos ten gehore brengt en het blijkt maar weer dat deze set geweldenaren gewoon mee kunnen groeien, er is blijkbaar head-room genoeg hiervoor en je kunt je afvragen waas de grens dan ligt.

Ooit heb ik op de Mano mk1 wel eens een vroege Volumio geprobeerd maar die vloog er vrij snel weer af. Deze keer is het andersom en heb na 2 dagen ademloos luisteren en genieten een donatie gedaan om mij te verzekeren dat ik deze winst niet na een week trail weer kwijt zou raken. Nee, Gentooplayer blijft hier voorlopig in de Mano ULTRA wonen!

HOMEPAGE GENTOOPLAYERS

Gebruikte apparatuur:
AEZ nanotec Power Strada #308 / Iego 8075BK koper-rodium voedingskabels
Purecable nanoPWR 309 voedingskabel (1x gebruikt op de DAC)
Purecable 8-voudig Nano Block met iFi AC iPurifier
Synology DS212+ NAS
SOtM sNH-10G switch met sCLK-EX op sPS-500 voeding
Intel NUC8i7BEH met Roon ROCK met iFi DC iPurifier2 in de voeding
Purecable netHQ V2 netwerkkabels (3x)
Mano ULTRA mkIII Farad Music streamer met Gentooplayer
Holo Audio MAY Level 3 Kitsune (KTE) DAC
AEZ Furutech FA-αS22/CF-102(R) RCA interlinks
Holo Audio Serene Level 2 Kitsune (KTE) voorversterker
Kinki Studio EX-B7 mono eindversterkers
AEZ nanotec SP#79 PTC1 / Furutech FP202(R) luidsprekerkabel
Xanadu HRS22YH-MG met ViaBlue UFO XL absorbers

Reacties zijn gesloten.