Bezoek Xanadu Luidsprekersystemen

© Alex Bos

Afgelopen zaterdag zijn we met een zestal leden van de Facebookgroepen Hi-fi Nederland en High-end Audio Nederland bij Xanadu Luidsprekersystemen in IJsselmuiden op bezoek gegaan. Zelf ben ik daar al vaker geweest en vind het telkens weer een feestje. Age noemt het gekscherend “het paleis der audiofiele vreugde” en dat dent de lading uitstekend.

Bij binnenkomst werden we door Age van der Woud hartelijk ontvangen en meteen verwend met koffie en broodjes, over gastvrijheid gesproken. Het eerste uurtje vertelde Age over de geschiedenis van het bedrijf Xanadu Luidsprekersystemen, wat overigens alweer bijna 30 jaar bestaat. Ook de techniek werd uitgebreid besproken, zoals invloed van de kastvorm op het geluid, de Hybride Tube, de gebruikte units, kabels en wat dies meer zij.

In de voorste ruimte staan diverse Xanadu luidsprekers en deze werden uitgebreid bekeken en, zoals het een goed audiofiel betaamd, beklopt. Van enkele modellen waren de units verwijderd en kon mooi de kastopbouw worden bekeken. Sommige modellen glommen ons tegemoet door het geweldig fraaie hoogglans spuitwerk terwijl andere kasten afgewerkt zijn in smaakvol satijn! Age gaf daarbij aan dat elke RAL-kleur mogelijk is alsmede ook in DUO-tone.
Vermeldenswaardig is dat er niet alleen catalogus modellen geleverd kunnen worden maar dat ook maat- en restauratiewerk tot de mogelijkheden behoord.

Na de lunch was het tijd om de mooie luisterruimte te betreden. Een heel prettige ruimte met een fijne akoestiek. Dat laatste bewust niet perfect, want dat zijn de meeste huiskamers ook niet. Hierdoor hoor je de beluisterde set zoals je in een normale huiskamer ook kunt verwachten, daar is duidelijk goed over nagedacht.
In de luisterruimte stond een set hoogglans zwarte Xanadu HRS80 opgesteld, aangestuurd door een Burmester 032 versterker en de DAC van de Burmester 102 CD-speler.
Een prachtige set met een fantastisch geluid en dat hield ons echt een paar uur op de luisterplek gekluisterd. Deze set is een beleving op zich om naar te luisteren, zo kan high-end dus klinken!

Na afloop hebben we samen de Chinees in Zwolle bezocht om de inwendige mens te verzorgen. Al met al kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag met een fijne en ontspannen sfeer, mede door de geboden gastvrijheid.
Xanadu Luidsprekersystemen is de meeste zaterdagen open, ik kan met een gerust hart aanbevelen om ook eens een kijkje te gaan nemen bij dit mooie bedrijf.
In de auto is over deze dag nog lang nagepraat waarbij iedereen aangaf te hebben genoten. Waar we het ook unaniem over eens waren is het feit dat we trots mogen zijn dat we zo’n prachtig luidsprekerbedrijf in Nederland hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *