Luistersessie Xanadu HRS17-KA

xanadu_hrs17_keramiek_wit__voor_01Xanadu heeft onlangs de HRS17-KA (Keramiek AMT) uitgebracht. Een zeer fraaie upgrade van de HRS17, nu voorzien van een keramiek middentoner en AMT tweeter. Een goede audiokennis van mij heeft een set staan en gisteravond ben ik daarheen getogen en de set uitgebreid beluisterd.

De beluisterde set bestaat uit erg fraaie componenten:
Bron: NAS
Streamer: Mano Music Streamer
DAC: Audio-GD NOS 7
Versterker: Audio-GD Master 10
Luidsprekers: Xanadu HRS17-KA (basreflex uitvoering)

Aldaar aangekomen valt mijn oog meteen op de fraaie in mat-wit uitgevoerde Xanadu’s. De luidspreker past fraai in het interieur en oogt zeker niet groot en straalt kwaliteit uit.
Onder het genot van een bakkie koffie wordt er muziek gedraaid en meteen vallen er een aantal zaken op. Ten eerste de Xanadu signature en dat uit zicht in een enorme resolutie, helder en open, zonder ook maar een moment schel of irritant te worden.
De set klinkt mooi homogeen, je spreekt hier niet meer van mooi laag en lekker hoog, nee, het geluidsbeeld staat op alle fronten mooi in de ruimte. Natuurlijk heeft bijvoorbeeld het laag kenmerken zoals diep en strak, is het midden mooi open en het hoog sprankelend. Maar met dat soort opmerkingen doe je een set als dit te kort. De tonale balans is hier gewoon prachtig uitgewogen en in balans dus ­čÖé

Carmen GomesEr gaat diverse soorten muziek doorheen, van Diana Krall, via Patricia Barber tot Nils Lofgren (uiteraard). Ook voor mij nieuwe muziek zoals Carmen Gomes Inc, een jazz/blues zangeres met mooie opnamekwaliteiten! en nog veel meer waar ik allang niet meer weet wie het vertolkte. Wat hier ook opvalt is dat mooie opnames echt bloeien en slechte opnames door de mand vallen. De set in uitstekend in staat om een zeer fraaie diepte in het geluidsbeeld neer te zetten, maar als een opname plat is, dan wordt ie ook plat neergezet.
De aansturing van de Xanadu HRS17-KA is hier ook erg goed voor elkaar. De luidsprekers werken uitstekend samen met de Audio-GD apparatuur, waaronder de splinternieuwe NOS 7 DAC in combinatie met de Mano Music Streamer. De muziek klinkt mooi vloeiend en nergens hard, schel of anders over de top. Ook bij hogere volumes blijft het allemaal erg fijn om naar te luisteren. Dat het geheel meer is dan de som der delen gaat weer eens op.

De gastheer was erg benieuwd naar de invloed van luidsprekerkabels en de Van den Hul The Cloud in het bijzonder. Ik heb daar een mooie stereo set van en die had ik dus meegenomen en, na eerst via de originele kabels te hebben geluisterd, aangesloten op de set.
Nou, dat was niet zo erg moeilijk, bij de eerste klanken hoor ik al “Zo zeg!!” naast me. Inderdaad onmiskenbaar. Ik heb nog steeds geen idee wat het veroorzaakt maar de The Cloud doet iets wonderlijks met het geluidssignaal. Of eigenlijk heb ik het idee dat de kabel juist niets met het signaal doet. Alle belemmeringen lijken weg te vallen en de resolutie neemt toe, stemmen winnen aan glans, het laag wordt dieper en strakker en instrumenten natuurlijker. Dat merk je bij bijvoorbeeld bongootjes waarbij de attack toe neemt. Maar ook akoestische instrumenten worden veel vloeiender en natuurlijker weergegeven.
Ook de lucht om alle instrumenten en zangers neemt toe en daarmee de ruimtelijkheid en plaatsing.

Al met al van een erg fijne muziekavond genoten waarvoor dank aan de gastheer, voor herhaling vatbaar!

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

  1. Hoi,

    Leuk om te lezen en dat het is aangesloten op de ozo fijne Master 10 versterker.

    Ger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *