Van den Hul The Mountain Hybrid 3T

vdhmountain001Na het succes van The Cloud van Van den Hul kon het niet uitblijven, The Mountain 3T, de interlink van hetzelfde merk en serie moest natuurlijk aan de tand worden gevoeld. Zou dit ook weer zorgen voor een schok in mijn audioset?
Zo gezegd zo gedaan en The Mountain arriveerde al spoedig in huize AudioEnZo en moest in de arena aantreden tegen de onverschrokken Siltech Classic Anniversary 550i.

De Van den Hul The Mountain Hybrid 3T is best een dikke (ruim 11 mm) interlink, maar wel goed buigzaam. Torderen is wat lastiger, de XLR stekker  komt bij de versterker net verkeerd om aan en de kabel móet licht worden getordeerd om goed  in de aansluiting van de versterker te kunnen steken. Niet dat dat de indruk wekt er de kabel mee te slopen hoor, maar het gaat lastiger dan de Siltech.

De XLR uitgevoerde Van den Hul The Mountain is na aansluiten eerst kort ingespeeld, de fabrikant heeft het over 48 uur, alhoewel het effect daarvan geen grote indruk maakt, eigenlijk geen. Daarna is er weer veel muziek naar de kabel gegooid, van lekker fel en piekerig tot rustige ballades. De interlink klinkt zo op het eerste gehoor meteen prettig. Wat is prettig?  Nou, comfortabel om maar een ander woord te noemen. Geen signatuur waarbij je direct op het puntje van de stoel wordt gesleurd zeg maar. De tonale balans is anders dan de Siltech, er is meer presentie in het middengebied, het hoog is minder puntig en helder en het laag is wat ronder, voller.
Ruimte rond instrumenten is prima, alles staat goed afgebakend in de ruimte en stemmen staan mooi vast zonder van de ene luidspreker naar de andere te rennen.

micheljonaszMichel Jonasz onvolprezen nummer Le temps passé van het album La fabuleuse histoire de Mr Swing is een prachtig opgenomen stuk muziek met ongelooflijk diep en krachtig laag maar blinkt ook uit in ruimtelijkheid en finesse. De bongootjes staan in een goed afgestelde audioset fraai in de ruimte en klinken dan strak en krachtig. Ook Michel’s stem staat dan als een huis.
Vergeleken met de Siltech is de Van den Hul naar mijn smaak wel de mindere. Geen straf om naar te luisteren, nooit vermoeiend, maar bijvoorbeeld de bongo’s zijn minder nadrukkelijk te horen en vallen dan wat terug in het geheel. Ook de diepte is minder ver in te kijken.
Het laag is er uiteraard en  zoals eerder aangegeven wat ronder en iets voller. Het laag in deze opname is al  op het randje wat ik mooi vind qua volume maar met de VdH moet het actieve laag van Xanadu HRS52 een tandje minder worden ingesteld.


Acoustic Live - Nils Lofgren - (1997)Nils moest er ook weer aan geloven. Hier valt vooral gitaarspel op. Dat is bij de Van den Hul The Mountain fraai en best detailrijk, echter bij de Siltech gaat dat een stuk verder. Juist die micro informatie, dat extra stukje detail wat alles meer lifelike maakt, het mooiere uitsterven van de snaarklanken, is bij de Siltech wat beter.
Nils stem is met de Van den Hul iets voller dan met de Siltech. Die stem is ook wat ielig in de opname en dat neemt de Van den Hul niet helemaal weg maar maakt het wat aangenamer.


Sara K - WaterfallsSara K mag zich rekenen tot de vaste verzameling testartiesten, niet in het minst door de prachtige opname kwaliteit van het Stockfish label.
De diepte in de opname is geweldig mooi, je kijkt met je ogen dicht echt de ruimte in (ja, ja, met je ogen dicht!) maar ook hier wint absoluut de Siltech.
Qua stem doet de The Mountain het hier prima en is er niet zo heel veel winst bij de Siltech alleen op het stuk waar een tweede zangeres te horen is, valt dat bij de Van den Hul iets minder op. Het oplossend vermogen is minder groot blijkbaar.


536rev1[1]Een opname die bol staat van de details van allerlei belletjes en andere tingeltjes en tangeltjes is Black Magic Woman van Patricia Barber van het album Companion. Ook hier weer bongo’s waar je zo lekker de attaque van kan vergelijken.
De Mountain geeft alle informatie prima door. Detailrijk met lekker veel lucht in de weergave. Patricia’s stem staat mooi vol, vast en op de juiste hoogte in de ruimte tussen de luidsprekers.
In direct vergelijk met de Siltech 550i is ook hier weer erg duidelijk dat de Siltech in oplossend vermogen niet is te verslaan. De signature van de Mountain is mooi open, helder maar ook vol, echter de Siltech heeft nog meer onderscheid in alles wat je hoort. Het is een liveopname en met de Siltech word je nog meer betrokken en ik merk dat ik net zo enthousiast wordt als de muzikanten die daar geweldige muziek staan te maken.


vdhmountain002Tja, voor mij is het duidelijk, in mijn set prefereer ik zeker de Siltech interlink. Ik had best hoge verwachtingen van de Van den Hul The Mountain Hybrid 3T en vooral gehoopt op synergie met de The Cloud luidsprekerkabel, maar dat wordt niet waargemaakt.
De The Cloud luidsprekerkabel maakte gehakt van de Siltech LS88 en ik had een beetje hoop op zo’n zelfde effect met deze interlink.
Overal gezien is het wel een geweldig mooie interlink en het “commentaar” hierboven is eigenlijk geen echte kritiek, meer het verschil met de Siltech en hoe die twee zich verhouden in mijn specifieke set. In een andere set kan de Van den Hul zomaar de “betere” zijn. Het is dus, zoals altijd, aan te bevelen het op je gemak uit te proberen. Wellicht gaat een en ander nog wat verbeteren na wat langer inspelen maar ik ben bang dat de Siltech gaat blijven.
Het lijkt zo langzamerhand wel op een review van de Siltech, maar ja, je moet nou eenmaal vergelijken hè. Met de Siltech in de huidige set is de weergave echt waanzinnig. Met de Van den Hul The Mountain Hybrid 3T is het geweldig….

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

  1. Het is voor mij net andersom , ik gebruik met veel plezier de luidspreker kabel Siltech LS 188 en de Siltech 770i met de SPX 30 stroom kabels , sinds een poos gebruik ik ook de gebalanceerde versie van de vd Hul d.102 3T en merk dat ik juist deze laatste steeds meer omschakel omdat hij erg prettig luistert . Het prijs verschil is enorm en idd de vd Hull is iets meer van het midden gebied , enkele keer is de Siltech in het voordeel maar voor 159 euro voor de D.102 T3 kan dat ook ! Zelf ben ik van plan te gaan voor the Rock of the Mountain

    • Hoi Ko,
      Het is ook maar net hoe het in je set past. Ik ben zelf alweer wat andere merken verderop. Als er weer eens een component in de set wordt verandert, dan pakt het wellicht weer anders uit, het is een mooi klusje finetunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *