Audio-GD NOS 7 mode 1 of 2

M75[1]Nieuwe apparatuur is erg leuk om te beluisteren en je muziekverzameling te herontdekken. Nog leuker wordt het als er in de buik van de nieuwe machine een aantal instellingen gewijzigd kunnen worden waarmee je het geluid kunt “tunen”. Zo ook bij de Audio-GD NOS 7 waarbij dit aanpassen geschied met het plaatsen of verwijderen van een of meerdere jumpers.
De jumpers welke in de NOS 7 beschikbaar zijn van onder naar boven:

  • PLLEN
  • ATT0
  • ATT1
  • IPS0
  • IPS1
  • DITH
  • BYPASS

nos7_dsp_settings

Met deze jumpers zijn veel instellingen te maken en sommigen werken daarbij samen:
Met de J1 (PLLEN) en J2 (ATT0) beïnvloeden de frequentie van de Master klok waarbij AAN de jumper is geplaatst en bij UIT de jumper is verwijdert:

J1 (PLLEN) J2 (ATT0) Master klok
PLL1 en 2 inactief UIT UIT 98 MHz  

PLL1 voor beide NOS modi

PLL2 alleen voor NOS modus 1

PLL1 en 2 inactief AAN AAN 98 MHz
PLL1 actief AAN UIT 196 Mhz
PLL2 actief UIT AAN 294 Mhz

J3 (ATT1) is niet benoemd op de Audio-GD site.

J4 (IPS0) bepaald de NOS modi:

J4 (IPS0)
NOS modus 1 UIT
NOS modus 2 AAN

J5 (IPS1) beïnvloed het klankkarakter op “smoothness”, een zogenaamde smaak instelling:

J5 (IPS1)
Neutraal UIT
Vloeiender AAN

J6 (DITH) bepaald de synchronisatie naar een externe klok

J6 (DITH)
Standaard UIT
Uitgebreide modus AAN minder externe bron invloed (meer ruis en jitter)

Als laatste jumper is J7 (BYPASS) te vinden

J7 (BYPASS)
Standaard AAN
Bypass UIT Overbrugd alle DSP functies, behalve extraheren van I2S links/rechts data. Het stelt de DAC in op synchrone modus met behoudt van ondersteuning voor sample rates tot 768k

Wat ik begrepen heb is dat deze laatste J7 voor de veiligheid op de printplaat al hard is overbrugd, dus de DSP staat dan juist nooit buiten spel.

Goed, excuus voor het lange bovenstaande verhaal, ik wilde het eigenlijk alleen hebben over J4 (IPS0) ofwel het verschil in klank tussen NOS mode 1 en mode 2. Ik heb eerlijk gezegd (nog) geen idee wat het technische verschil is.
Okidoki dan, na uitgebreid naar NOS mode 1 te hebben geluisterd is de deksel van de NOS 7 los geschroefd en de jumpers gelokaliseerd waarbij de J4 (IPS0) in het bijzonder. Nou dat is een eitje, jumpertje erop gestoken, kapje weer dicht en mode 2 is geactiveerd, dus luisteren maar.

De eerste klanken geven absoluut een verandering aan, vooral op detail niveau en stage. Het hele beeld is wat breder en er is meer detail te horen. De eerste indruk is helemaal niet verkeerd.
Na veel muziek er doorheen gejaagd te hebben vallen meer zaken op en niet allemaal positief. Het hele beeld is wat rommeliger geworden voor wat betreft ritme. Ook de stemmen krijgen soms in het midden/hoog een wat hard karakter. Het laag is hoorbaar minder strak en afgebakend.

De jumper er weer uit en terug naar NOS modus 1 bevestigd dit alles. Het timbre is meteen weer terug op een eng hoog niveau waardoor stemmen en instrumenten weer beter hun eigen plakje innemen in het geluidsbeeld. De “hardheid” in midden-hoog is verdwenen. Alles klopt beter en valt weer op z’n plek. Uiteraard is er diverse keren tussen de NOS modi geschakeld en elke wissel laat onverminderd de genoemde verschillen horen en dat bij alle gedraaide nummers en verschillende muziek genres.

Weer een voor mij leerzame exercitie met een jumper en er zullen nog wel meer volgen, de jumpers zijn nog niet op 🙂 Wordt vervolgd…..

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *