Audionet Sam V2 in de herhaling

Met de komst van nieuwe luidsprekers zoals de HRS 52 BA gaat er voor een audiofiel weer een wereld van mogelijkheden open. Alle muziek opnieuw beleven, opnieuw allerlei kabeltjes testen maar ook bijvoorbeeld versterkers. Vooral makkelijk als je er daar een paar van hebt staan. Als beta-tester van Cambridge heb ik er al wat van dat merk natuurlijk maar ook de Audionet Sam V2 is nog steeds beschikbaar.

Tijd om die een eens aan de tand te voelen in de huidige set-up, dus tussen de Cambridge Azur 851C dac/cd speler en de Xanadu HRS 52 BA luidsprekers. Tijdens het evalueren van de Cambridge Azur 851A moest deze zijn meerdere al erkennen in de Sam V2. Maar waren alle kwaliteiten wel hoorbaar? Wellicht blijken de nieuwe Xanadu’s wel meer prijs te geven over de mooi gebouwde Audionet.
Dus hup de 16 kg zware geïntegreerde versterker uit de koelkast en op de plek van de 851A geschoven. Helaas heeft de Sam V2 geen gebalanceerde aansluitmogelijkheid maar aangezien ik een hele fraaie Siltech SQ88 classig mk2 G5 heb, gaat die de verbinding tussen de Azur 851C en de Sam V2 verzorgen, niets mis mee!

Nou om maar met de deur in huis te vallen, de Audionet Sam V2 speelt de Cambridge Azur 851A van tafel, dat is simpel. Ik had me ook niet kunnen bedenken dat het verschil zo groot kon zijn, maar ja, de HRS52 verbloemd niets!
Waar zitten de verschillen dan in: nou als eerste valt de diepte in het geluidsbeeld op. Waar de 851A minder 3D geluid geeft is het geluidsbeeld bij de Sam V2 veel dieper.
Een 2e duidelijk punt is bij stemmen. Waar bij de 851A de stemmen meer opgaan in het totaal plaatje, staan de stemmen bij de Sam V2 veel meer los van de rest van het beeld. Daarnaast klinken de stemmen veel krachtiger, meer drive zeg maar. Vooral de wat “donkere” stemmen krijgen meer zeggingskracht en blijven hun eigen kleur beter behouden.
Dit zet zich ook door bij instrumenten, die krijgen meer attack en tegelijkertijd meer lucht om zich heen.
Het diepe laag klinkt in eerste instantie subtiel zachter maar dat is door middel van actieve regeling van de eigen versterker van de Xanadu’s makkelijk bij te stellen. Het laag via de Cambridge lijkt krachtiger maar is tegelijkertijd ook wat rommeliger. De Audionet heeft de boel beter in de klauwen zeg maar.

Ik had het grote verschil niet zien aankomen, maar het brengt wel dat we weer de gehele muziekcollectie erdoorheen gaan jagen en nog meer gaan genieten van deze fraaie set!

sam_v2

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *