Bezoek Xanadu januari 2023

Vorig weekeinde heeft AudioEnZo weer eens een bezoek gebracht aan Xanadu Luidsprekersystemen. Zo’n dag is sowieso altijd gezellig en niet in het minst door de altijd gastvrije Age van der Woud. Na aankomst werd ik ontvangen met koffie en warme broodjes, dat doet een mens goed na zo’n rit in zeer slecht weer.
Naast de gezelligheid was er ook nieuws, namelijk de T+A serie 200 was te beluisteren en daar was ik erg nieuwsgierig naar. Dus na wat bij te hebben gebabbeld togen wij de mooie luisterruimte in alwaar de fraaie T+A set in het zwart stond opgesteld om een minstens zo fraaie set Xanadu DS20-YH GT aan te sturen. Deze DS20-YH GT stond overigens wel heel apart opgesteld waarover later meer. Ik heb deze set ook al eens thuis mogen beluisteren.

De T+A set was opgebouwd uit een MP 200 Multi Source Player gevolgd door een DAC 200 D/A Convertor – Voorversterker en als laatste de A 200 Stereo Eindversterker. Voor de techniek van deze apparatuur verwijs ik de lezer graag naar de Xanadu site, de links staan onder dit schrijfsel. Deze mooie T+A apparatuur stuurde de Xanadu DS20-YH GT aan via een Boaacoustic luidsprekerkabel, namelijk de Zilver Actinium.
De eerste klanken van de opgebouwde set laten een zeer volledig en homogeen geluidsbeeld horen. Mooie ruimtelijkheid, detailrijk en een zeer diep en rijk laag. Hierboven schreef ik al een opmerking over de opstelling, de DS20 luidsprekers stonden namelijk helemaal in de hoek nagenoeg tegen de muur aan. Op deze manier wordt de ruimte optimaal benut voor de laagweergave. Age legde uit dat bij hoorn luidsprekers dit ook vaak wordt gedaan en met een hybride-tube is dit dus ook prima mogelijk door een vergelijkbaar gedrag in het laag.
En het ging dan ook laag, prachtig vol en diep maar oh zo gecontroleerd, heel mooi.
De T+A A 200 eindversterker doet hier natuurlijk ook een duit in het zakje, die is voorzien van Purifi Eigentakt techniek en heeft een enorme controle over de luidspreker. Het is natuurlijk niet alleen de kale Purifi eindtrap die in de A 200 zit, alle elektronica eromheen is volledig van T+A zelf en kwalitatief zeer hoogwaardig.
We hebben nog wat met de opstelling gespeeld, zoals iets minder toe-in, waarbij goed te horen was hoe de diepte in het geluidsbeeld wat toenam.

Age had ook een experiment in petto om de zintuigen eens wakker te schudden, namelijk luisteren in nagenoeg absolute duisternis. We hadden een nummer van Fink uitgekozen, namelijk Perfect Darkness, de ruimtelijkheid in dit nummer is erg goed, overigens helemaal een fraai album, en de plaatsing van de zanger staat mooi in die ruimte afgebeeld.
Dus eerst met het licht aan en de ogen open heel aandachtig geluisterd en toen ging het licht uit, op de LED’s van de T+A apparatuur na, volledige duisternis.
En dan gebeurt er toch iets aparts:  de luidsprekers vervagen geheel  en je hersenen (althans de mijne) laten een beter afgebakend podium “zien”. Daar waar het geluidsbeeld met je ogen open en in het licht blijkbaar toch wordt verstoord door wat je ziet, zoals de fysieke plaats van de luidsprekers, gebeurt dit in het donker totaal niet. Een erg leuke gewaarwording.
Voor veel mensen is dit wellicht gesneden koek en bekend, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik werkelijk nooit maar dan ook nooit met mijn ogen dicht naar muziek luister en dat ga ik de komende tijd toch eens vaker proberen.

Ik ken de Xanadu klank erg goed en ook de DS20 is deze goed herkenbaar. Het laag van de hybride tube is diep, strak en mooi doortekend en gelaagd. Deze set heeft veel reserves aan boord in de zin dat een luidspreker als dit mee groeit met verbeteringen in de rest van de set. De T+A serie 200 set tilt het geheel op tot een zeer hoog niveau, niet alleen bij technisch luisteren maar de totale set is gewoonweg uitermate genietbaar, een genot om hiermee muziek weer te geven en, met de ogen dus dicht, weg te zwijmelen in de mooie klanken.
Wederom veel dank aan Age voor de gastvrijheid, ik heb genoten van deze leuke en leerzame dag!

HOMEPAGE XANADU DS20-YH GT
HOMEPAGE T+A SERIE 200

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *