Kinki Studio EX-B7 DC-blockers

Sinds een tijdje draai ik met de Kinki Studio EX-B7 mono blokken en naar volle tevredenheid. Alleen was een vervelende brom in een van de monoblokken hoorbaar. Geen brom uit de luidsprekers, nee echt een mechanische brom en ik wist wel zeker uit de trafo, dat herkende ik wel.
Enig onderzoek bracht al snel aan het licht dat er een DC spanning (gelijkspanning) op het elektriciteitsnet moet staan. Maar dat zou toch door de ingebouwde DC-blockers in de EX-B7 weggewerkt moeten worden? Tenminste voor het grootste deel?
Een kijkje op de foto’s links en rechts online gaf een beeld dat deze DC-blockers in de versterkers zouden moeten zitten.

Bij navraag kreeg ik via de leverancier Boelszaudio van de Chinese fabrikant Kinki Studio de tegenvraag om te checken of er in mijn versterkers wel DC-blockers geplaatst waren, dat schijnt namelijk niet altijd zo te zijn. Aldus met toestemming een van de versterkers opengemaakt en warempel: geen DC-blocker te bekennen ­čÖä
Maar zoals altijd was ook dit probleem oplosbaar, de fabrikant zou twee stuks DC-blockers opsturen. En van de week werd er netjes een pakketje bezorgd met de twee fraai gemaakt printjes met onderdelen.
Plaatsen was op zich geen probleem, echter de printjes moesten wel op de platte pennen van de IEC net-entree worden gesoldeerd en daar was wel wat soldeervermogen voor nodig, mijn soldeerboutje schoot daarin wat te kort.

Operatietafel

Geen nood, Jos van Magna Hifi was bereid dit klusje te klaren en vandaag was het dan zover. De EX-B7 monoblokken had ik al vakkundig zover ontmanteld dat hij, na de koffie natuurlijk, zo aan de slag kon. Deze exercitie gaf ook meteen beeld van de fraaie modulaire opbouw van deze geweldige versterkers alsmede de mooie componenten. Het zit allemaal zeer ingenieus en lekker compact in elkaar.
Na de operatie was het een kwestie van alles weer monteren en deksels plaatsen om het daarna weer in de stereokast te plaatsen. Prik erop en…….. bromvrij, gelukkig en probleem opgelost. Nog wel even kritisch geluisterd of er iets van een verandering in klank waar te nemen viel. Ik had wel eens verlies in bijvoorbeeld dynamiek gelezen na het plaatsen van een DC-blocker, maar daar is hier gelukkig niets van de bespeuren.

DC-blockers

Zo zie je maar weer, voor alles is een oplossing. Was de brom een probleem? Nou nee, niet zozeer, bij muziek luisteren viel het gelukkig niet op maar het irriteerde me wel iedere keer als ik de set aanslingerde.
Maar nu dus niet meer, opgelost en de betrokkenen veel dank  voor het leveren en plaatsen, top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *