KZ Ate beluisterd

Vorige week berichte ik over de KZ Ate in-ears en dat er een set onderweg was. Nou, die is inmiddels binnen en aan de tand gevoeld. De set zit netjes verpakt, maar helaas niet met een plastic draagdoosje zoals ik wel al een paar keer heb gelezen op het net. Blijkbaar een beetje willekeur of dat nou wel of niet wordt meegestuurd, rare jongens die Chinezen…

Eenmaal uitgepakt valt toch wel de bouwkwaliteit op, die is namelijk best goed. De klankkastjes zijn wel wat aan de grote kant en komen wat lomp over. De draden zitten zo te voelen stevig gemonteerd en er zijn drie maten dopjes mee geleverd. In mijn oren zorgen de grootste maat flexibele rubberen dopjes voor de beste afdichting en draagcomfort.
Over dat laatste is wel wat te doen als ik de verschillende berichten zo lees op het net, waarbij vooral het “snel uit je oren vallen” het meest voorkomt. Ik moet zeggen dat ik daar geen last van heb gehad, ze zitten bij mij prima. Maar goed, niet alle oren zijn hetzelfde. Vergeet overigens niet de snoertjes bovenlangs je oren naar achteren te laten leiden. De kleine gewichtjes zorgen dan dat de snoertjes niet zomaar hun eigen weg kiezen.

Hoofdtelefoonweergave vind ik altijd wat aparts hebben, iets on-echts zeg maar. De muziek speelt zich echt ìn je hoofd af terwijl met normale luidsprekers alles voor je te horen is. En dat is even wennen natuurlijk.
In eerste instantie heb ik de KZ-Ate in mijn Samsung tablet geprobeerd. Daar gebruikte ik altijd een nog goedkoper setje op welke voor €2,99 bij de Action vandaan kwamen.  Nou die €2,99 is al teveel betaald kan ik je zeggen. Zou dit lot ook voor de KZ-Ate gelden? Nee hoor, die klinken op de tablet al een mega stuk beter dan de Action prullen. Youtube filmpjes krijgen een extra dimensie als ze worden ondersteund met goed geluid. Ook Spotify via de tablet klinkt beter dan ik ooit had gehoord via een hoofdtelefoon.

Maar om een beetje beter te bepalen of het ècht zulke goede oortjes zijn moet er iets meer gebeuren. Zo gezegd, zo gedaan en ze zijn in de PC geplugd alwaar ik ze kon verwennen met beter signaal in alle vormen en maten. Het gaf meteen de gelegenheid om de standaard testnummers er doorheen te jagen.
De KZ-Ate klinkt toch inderdaad erg goed hoor, daar is niets aan miszegt. Ik heb gelezen dat de tonale balans vooral richting laag weergave gaat maar dat heb ik toch niet zo ervaren. Het laag is fraai strak en diep, maar overheerst niet. Het hele diepe sublaag is niet zo aanwezig maar dat is niet zo gek voor een 8mm driver. Het middengebied had een tikkie meer autoriteit, iets meer presence mogen hebben. Stemmen klinken prima maar instrumenten in dat gebied zoals drums kunnen wat meer pit gebruiken. Het hoog is mooi zijig en luchtig en er is geen spoortje  scherpte te bekennen.
Mijn favoriete nummer van Sara K, Running Away From You, klinkt mooi ruimtelijk, sprankelend en heeft een lekker fundament in het laag. Overall had het wat meer “drive” mogen hebben, het klinken dus erg smooth. Ja, als je ze echt de sporen geeft willen ze wel maar dan beginnen je oren te protesteren vanwege het hoge volume en daar wordt de kwaliteit ernstig door gemaskeerd. Nee, iets meer drive bij normaal volume mag wel.
Aan de andere kant klinkt het daardoor lekker relaxed en kun je lang luisteren zonder vermoeid te raken. Al met al ben ik best te spreken over deze set en als je het afzet tegen de prijs van nog geen tientje is het sowieso een winnaar. Ik denk dat als je deze kwaliteit in Nederland moet laten bouwen, de prijs met een factor 10 over de kop gaat!

Bladwijzer maken Permalink.

4 reacties

  1. Heb dit setje ook besteld voor 1 tientje inderdaad nu mijn vriendje. al is het wel even een gewenning als je altijd met een normale hoofdtelefoon luister.
    Maar ze klinken id prima, van alles niets te veel na mijn mening. Sara K staat nu ook in mijn playlist .

    • Mooi dat ze bevallen Ronald, ik gebruik ze ook nog steeds vaak!
      Tja, SaraK, heerlijke muziek. Overigens niet alle albums vind ik top, maar door de bank genomen, lekker 🙂

  2. René, ik heb de beschreven set ook en inderdaad ook geen hoesje. Maar ook zoals eerder geschreven had ik moeite met de pasvorm en ondertussen een andere KZ set besteld en inmiddels ontvangen. Het gaat om de KZ ED9 en dit zit bij mij in ieder geval stukken beter, ofwel goed. Het geluid klinkt ook zoals verwacht heerlijk. De lage toon ook fijn aanwezig. Ik verwacht de KZ Ate HiFi niet meer te gebruiken want deze zitten heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *