Tidal en BubbleUPnP

Na een tijdje te hebben gespeeld met Spotify, het zit nou eenmaal op de Cambridge 851N, raakte ik het toch beetje zat. Niet om de mogelijkheden, het is erg leuk om bijvoorbeeld bij je favoriete artiest de vergelijkbare artiesten eens te besnuffelen, vooral om onbekende artiesten te ontdekken. Het programma werkt ook prima, het is even wennen maar daarna gaat dat als vanzelf.
Maarrrrr, de geluidskwaliteit! Nou, niet verkeerd, alhoewel de wav’s en flacjes op de NAS echt beter klinken. Daarbij is het de laatste tijd stotteren geblazen en als er iets irritant is, is dat het wel. Waar het voorheen vlekkeloos zonder haperen werkte, is dat nu helaas niet meer het geval.

Dus verder gezocht en al eens aan Qobuz en Tidal geroken. Alleen heb ik geen apparaat waarmee dat zomaar even afgespeeld kan worden op de Cambridge 851N, daar zit namelijk alleen Spotify op. Tidal heb ik al eens via de Tidal App op mijn tablet gehad en streamde dat dan via Bluetooth naar de 851N. Op zich niet helemaal verkeerd maar klonk toch echt minder dan eigen muziek vanaf de NAS.
Nou heb ik ook op de Samsung tablet een programma genaamd BubbleUPnP en gebruik dat om muziek van de NAS naar de 851N te streamen en dat werkt wonderbaarlijk goed!
Bij de laatste update zag ik al uit mijn ooghoek dat Tidal en Qobuz ook worden ondersteunt. Ik had al een slapend Tidal account,tijd dus om die eens wakker te schudden. Tidal is wel twee keer zo duur als Spotify maar goed, wel on-gecomprimeerde flacs bij het Tidal HIFI abonnement, dus dan heb je wel wat.

Zo gezegd zo gedaan, Tidal geactiveerd en de inloggegevens in BubbleUPnP ingevoerd. En bam, direct is alle content vlekkeloos te bereiken. Lekker makkelijk zoeken en favorieten opslaan. De muziekkeuze is ook bij Tidal enorm en via BubbleUPnP prima te doorzoeken!

Screenshot_2015-10-27-22-55-06 Screenshot_2015-10-27-22-56-02

En dan de geluidskwaliteit. Dat is een no-brainer, namelijk erg goed. Ik heb diverse nummers uitgebreid vergeleken met eigen bestanden. Hoge resolutie bestanden bevatten hoorbaaar meer informatie, klinken net iets opener, fijnzinniger, maar het verschil is niet groot. Het verschil met Spotify echter wel degelijk.
Uiteraard zijn er een aantal favoriet nummers doorheen gegaan. Zo ook Nils Lofgren’s Keith Don’t Go van het album Acoustic Live uit 1998, fraai gitaarspel en de gitaar klinkt dan ook erg goed. Mooi uitstervende snaren, lekker puntig maar niet scherp. Open en detailrijk, zoals het hoort te klinken. Ook stemmen zoals die van Patricia Barber, Diana Krall, James Taylor en Sara K klinken natuurlijk en krachtig waar het moet en breekbaar waar het subtiel hoort te zijn.
Ook de laagweergave is prima, lekker strak en diep!

Ook is het stotteren met Tidal nog niet voorgekomen, de stream wordt zonder hapering afgespeeld. Als laatste iets over de route van de stream: indien het afspeelapparaat (de renderer) hardwarematig al ondersteuning voor Tidal heeft dan wordt de stream direct vanaf het internet naar de renderer gestuurd. Als er geen hardwarematige ondersteuning is op de renderer (zoals de 851N dat ook niet heeft) dient het tablet met daarop BubbleUPnP als een proxy (doorgeefluik). De stream gaat dan vanaf Internet via de tablet (of wat er ook wordt gebruikt) en daarna pas naar de renderer. Op zich niets aan de hand, zoals het hier klinkt is erg goed en gooit de proxy geen roet in het eten.

Bladwijzer maken Permalink.

4 reacties

 1. en hoe krijg ik het voor elkaar dat de 851N Qobuz afspeelt ?

  dan eerst bubble upnp installeren , en dan ??

  dat heb ik ooit voor elkaar gekregen en werkt feilloos, nu niet aan de praat te krijgen,

  groeten , DSG

 2. Is er router die kan voor zorgen dat tidal naar mijn marantz sr7009 kan streamen ? Ik heb nu tidal met bubbleupnp werkt goed net als jij zegt maar vraag me toch af ook nog ander manier is dat meteen van router naar mijn sr7009 of dit kan. Of dit ook met router nu heb asus RT-66u

  • Hoi Robin,

   Het probleem ligt niet bij de router maar bij de speler, in jouw geval de Marantz. Als die niet qua ontwerp Tidal ondersteunt, zan afspelen niet rechtstreeks kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *