Xanadu HRS100DSP

hrs100_30-grOp de X-Fi Audioshow had ik ze al gehoord, de Xanadu HRS100DSP. En evenals de reacties van alle andere luisteraars klinken deze magnifieke luidsprekers goed, erg goed! Maar ja, daar zit je dan in een luisterruimte met nog 20 anderen. Gelukkig waren de meeste daar fluisterstil, waarschijnlijk stomverbaasd over wat ze hoorden ­čśë

Een week of twee geleden was ik in de gelukkig omstandigheid om de Xanadu HRS100DSP in een priv├ę setting uitgebreid te beluisteren met eigen muziek. Ik kan je vertellen, dat was smullen!!
De Xanadu HRS100DSP werd aangestuurd door de Burmester 032 geïntegreerde versterker voor midden en hoog en een tweetal Xanadu Amp 500 mono eindversterkers voor het aansturen van het laag.
Een DSP (digital signal processor)  zorgde in deze opstelling voor de actieve scheiding met midden en hoog alsmede voor de volume instelling van het laag.

De Xanadu HRS100DSP is een geweldig mooie handgebouwde luidspreker met gebogen zijkanten. In de voorzijde vind je per luidspreker een 22cm2 bandtweeter en twee 18cm keramieke middentoners. Het laag wordt verzorgd door vier (ja 4) 26cm langeslag woofers. De voorzijde is fraai afgewerkt door een extra paneel waardoor de middentoon units prachtig zichtbaar zijn zonder ontsierend zichtbare schroeven. Ook de achterzijde is op dezelfde manier uitgevoerd. Met ook op detail zijn zelfs de ronde doekjes waar de woofers achter schuil gaan in de ronde vorm van de zijkanten gemodelleerd, heel fraai.

hrs100Als je luidsprekers gaat beluisteren met bij elkaar acht woofers dan verwachten de meeste luisteraars veel laag en veel geweld. Nou dat is dus een misverstand. Natuurlijk gaat het diep, heel diep, maar de hoeveelheid vierkante centimeters laagweergevers zorgen vooral voor gemak. Zo gemakkelijk en soepel als dit klinkt is werkelijk ongelofelijk.
Uiteraard niet alleen het laag klinkt daardoor gemakkelijk, het hele geluidsbeeld profiteert daar enorm van. Samen met de uitstekende units voor midden en hoog, de uitgekiende high-end filters en de kastvorm zorgen voor een unieke ervaring.
Nou heb ik veel gehoord zo langzamerhand maar waar deze set toe in staat is grenst echt aan een live beleving. Waar normaal gesproken je beleving moet worden teruggeschaald van concertzaal naar huiskamer proporties, kan de HRS100DSP nagenoeg de concertzaal beleving neerzetten.
Het gemak, de openheid, de uitmuntende tonale balans en de enorme resolutie zorgen ervoor dat ook de meest complexe en lastige muziekstukken een ware belevenis worden.

hrs100_woofer_verlichtZoals gezegd had ik mijn eigen muziekverzameling mee en kon dus lekker genieten van bekende stukken. Zo heeft het nummer Turner’s Ship van het album Convergence van Malia en Boris Blank uit 2014 diverse keren gespeeld. Daar kon ik geen genoeg van krijgen. De ruimtelijkheid was enorm en de muren vervagen. De energie die de ruimte vulde was bizar en tomeloos. Maar dat alles zonder enige moeite en overdrijven. Waar zang en instrumenten nog wel eens versmeren en in ├ę├ęn vlak terechtkomen, staan ze volledig op zichzelf in de ruimte.
Nummer als Baka van het album┬á How My Heart Beats van Thom Rotella uit 1996 is ook zo’n nummer met veel energie en waar veel sets zich op stuk kunnen bijten. Op de HRS100DSP staat Thom en zijn band alleen maar vreselijk fijn muziek te maken en is het genieten geblazen.
Het nummer Le temps pass├ę van Michel Jonasz blinkt uit in ruimtelijkheid en de bassen zijn pittig (ik dacht een zes snarige bas). De HRS100DSP heeft er in het geheel geen moeite mee en ik heb dit nummer nog niet eerder zo levensecht uit welke set dan ook horen komen!
Er is veel muziek doorheen gegaan en bij alles wat er gedraaid werd was de beleving hetzelfde, namelijk muziek, muziek en nog eens muziek!

Er gebeurt iets heel aparts bij het beluisteren van een set als dit. Je keert hier terug naar de essentie van muziekbeleving en dat is de muziek zelf. De techniek doet een stap opzij en wordt onzichtbaar. Ik heb zelfs een poging gedaan om technisch te gaan luisteren om te ontrafelen wat nou waar vandaan komt, maar dat lukt dus niet. Er is alleen maar muziek en ik denk dat dat een van de grootste complimenten is wat je aan een set als dit kunt toewijzen. En uiteraard aan de ontwerper/bouwer van de Xanadu HRS100DSP!

hrs100_plus_45_33_20

 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *